26.8 C
Chania
Wednesday, July 3, 2024

Σκάνδαλο η ιδιωτικοποίηση του νερού

Ημερομηνία:

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα όσα ανέφερε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, χθες, στην εκπομπή της ΝΤ «Νέα το Πρωί» και την Κατερίνα Πολύζου. Ο κ. Αρσένης υποστήριξε ότι η επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας καλύπτεται από απόλυτη μυστικότητα, επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως δεν θα υπάρξουν ατυχήματα-ατυχήματα που θα μπορούσαν να έχουν θλιβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Μεσογείου.

«Ένα κιλό από αυτά τα χημικά αρκεί για να σκοτώσει μια ολόκληρη πόλη κι εμείς έχουμε να χειριστούμε τώρα 1300 τόνους. Δεν έχουμε πληροφορίες για το που βρίσκεται το πλοίο αυτό, δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία. Αρχικά έλεγαν ότι θα διαρκέσει 20 μέρες, τώρα ο ΟΗΕ λέει ότι θα διαρκέσει 90 ημέρες. Λένε επίσης ότι για να γίνει με σχετική ασφάλεια η διαδικασία, πρέπει να υπάρχει κυματισμός το πολύ μισού μέτρου…που; Στη μέση της Μεσογείου! Τους απασχολεί όμως πολύ η αντίδραση του πληθυσμού και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου τα ΜΜΕ δεν έπνιξαν με παραπληροφόρηση το θέμα, κάτι που γίνεται στην Αθήνα φερ’ειπείν.

Και το πιο επίφοβο είναι ότι δεν δέχονται ούτε καν ανεξάρτητους παρατηρητές-επιστήμονες. Γιατί; Για μένα αυτό σημαίνει ότι ούτε οι ίδιοι δεν έχουν την βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει κανένα ατύχημα ή διαρροή. Είναι μια στρατιωτική επιχείρηση ύψιστης μυστικότητας τελικά.»

Ο κ. Αρσένης υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού γίνεται με σκανδαλώδη τρόπο και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες, αφού ιδιωτικοποιείται ένα ζωτικό αγαθό:

«Η πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης είναι η πώληση της ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη θα είναι η συγκέντρωση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης σε μια μεγάλη εταιρία και η επακόλουθη πώλησή της. Και οι συζητήσεις είναι ήδη προχωρημένες. Οι συνέπεια θα είναι απλή, ένα μονοπώλιο εταιριών σε βασικά ζωτικά αγαθά. Το ΣτΕ, προς τιμήν του, αποφάσισε ότι είναι παράνομη η παραχώρηση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ για να πωληθεί. Η απόφαση αυτή είναι γνωστή, απλώς δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί. Κι όμως, η κυβέρνηση, παρότι την γνωρίζει, συνεχίζει να πιέζει για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης πριν αυτή καθαρογραφεί!

Το σκάνδαλο είναι ότι η πολυεθνική που θέλει να πάρει την ΕΥΑΘ, μια επιχείρηση με αποθεματικό 50 εκατομμυρίων, με κέρδη 14 εκατομμυρίων το 2013 και στην οποία γίνονται τώρα ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους πάνω από 100 εκατομμυρίων, υποστηρίζει ότι τα 110 εκατομμύρια που προσφέρει είναι μια τιμή όχι απλά επαρκής, αλλά πολύ υψηλή! Και αν σας θυμίζει κάτι, είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με το αεροδρόμιο των Χανίων.»

Τέλος, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στα τεράστια ποσά επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ που πληρώνονται από τον έλληνα πολίτη και καταλήγουν όπως είπε, στις τσέπες ελάχιστων επιχειρηματιών:

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δίνει όλους τους πόρους για τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν νοείται στην Ελλάδα, όπου το 66% είναι στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας, να δίνουμε τέτοιους πόρους στους επιχειρηματίες, αντί να τους δώσουμε στις οικογένειες ώστε να γίνουν αυτές μικροί παραγωγοί ενέργειας.

Έχουμε δύο πλευρές, μια που είναι ενάντια σε κάθε μορφή ΑΠΕ και μια άλλη που είναι υπέρ χωρίς καμιά προϋπόθεση. Πρέπει να υπάρξει σύνθεση, δεν είναι δυνατόν να πετύχει κανένας ενεργειακός σχεδιασμός χωρίς συμμετοχή. Πρέπει ο μικρός παραγωγός, αυτός που βάζει φωτοβολταϊκά στην ταράτσα, να ενισχυθεί. Δεν πρέπει να καταλήγουν οι πόροι αυτοί στις τσέπες πέντε μεγαλοοικογενειών.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φ. Παρασύρης: «Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο»

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας...

ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ανάγκη να επανέλθει η λογική – Προσοχή στα εξοντωτικά πρόστιμα!

Κάλεσμα για επαναφορά στη λογική απευθύνει h Διοίκηση του...

Δημ. Ανθούσης για συγχωνεύσεις σχολείων: Tα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης...