15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σκάνδαλο Eurovision 2022: Η Ρουμανία απειλεί να κινηθεί νομικά κατά της EBU

Ημερομηνία:

Το δράμα μετά τη Eurovision 2022 συνεχίζεται αφού η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ρουμανίας απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον της EBU και να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό ύστερα από την ακύρωση των βαθμολογιών έξι εθνικών κριτικών επιτροπών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) ακύρωσε τις ψήφους της ρουμανικής κριτικής επιτροπής στον δεύτερο ημιτελικό και στον τελικό της Eurovision 2022, που έγινε στο Τορίνο την προηγούμενη εβδομάδα, και ισχυρίστηκε ότι έξι χώρες (Άγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία και Ρουμανία), είχαν κανονίσει να ανταλλάξουν ψήφους.

Παρ’ όλα αυτά, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (20/05), η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ρουμανίας (TVR) απείλησε να αποσυρθεί από τον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της EBU, αφού την κατηγορεί ότι εφαρμόζει άνισα τον «αδιαφανή» αλγόριθμό της, επιβάλλοντας κυρώσεις σε ορισμένες χώρες, ενώ αφήνει άλλες να ανταλλάσσουν ψήφους χωρίς να δημιουργούνται υποψίες.

Αναλυτικά, το TVR -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση– τόνισε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά στις έξι προαναφερθείσες χώρε και επεσήμανε ότι η Σουηδία, η Αυστραλία και το Βέλγιο αλληλοψηφίστηκαν, αλλά η συμπεριφορά τους δεν κρίθηκε παράτυπη.

  • Αυστραλία: 12 βαθμοί στη Σουηδία, 8 βαθμοί στο Βέλγιο
  • Βέλγιο: 10 βαθμοί στη Σουηδία, 8 βαθμοί στην Αυστραλία
  • Σουηδία: 12 βαθμοί στην Αυστραλία, 8 βαθμοί στο Βέλγιο

Σε διαμαρτυρία προχώρησε και το Σαν Μαρινο καταγγέλοντας τον απολυταρχισμό του EBU αφού οπως αναφέρει η σχετική επιτροπη τους αντί να δώσουν τους 12 βαθμούς στην Ιταλία όπως είχαν αποφασίσει τους έδωσαν στην Ισπανία ενώ καταγγέλουν ότι οι 5 ύποπτες χώρες είδαν τις βαθμολογίες τους να πηγαίνουν σε συγκεκριμένες χώρες, τη Σουηδία και την Αυστραλία. Όταν ρωτήθηκαν μάλιστα σχετικά από την επιτροπή του Σαν Μαρίνο η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι: “αυτές οι χώρες είχαν τα καλύτερα κομμάτια”.

Επισημαίνεται ότι, σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (19/05), η EBU σημείωσε:

«Το εν λόγω μοτίβο εντοπίστηκε ως παράτυπο από τον πανευρωπαϊκό συνεργάτη για την ψηφοφορία και αναγνωρίστηκε από τον ανεξάρτητο παρατηρητή της ψηφοφορίας, καθώς πέντε από αυτές τις έξι χώρες κατατάχθηκαν εκτός των πρώτων όκτω από τις κριτικές επιτροπές στις άλλες 15 χώρες που ψήφισαν στον ίδιο ημιτελικό, συμπεριλαμβανομένων και τριών εκ των λεγόμενων “Big Five” (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία). Επιπλέον, τέσσερις από τις έξι χώρες κατατάχθηκαν στις τελευταίες έξι θέσεις των άλλων 15 χωρών που ψήφισαν σε αυτόν τον ημιτελικό. Μια τέτοιας κλίμακας παρατυπία στο μοτίβο ψηφοφορίας των κριτών είναι πρωτοφανής».

Η ανακοίνωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Ρουμανίας για την EBU

«Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ρουμανίας (TVR) αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) χειρίστηκε την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις ψήφους των εθνικών κριτικών επιτροπών κατά τη διάρκεια των ημιτελικών (12/05) και του τελικού (14/05) του διαγωνισμού της Eurovision 2022, οι ψήφοι των οποίων μοιράστηκαν με τρόπο που δημιούργησε υποψίες. Ενώ σε ορισμένες χώρες επιβλήθηκαν κυρώσεις, οι βαθμοί των κριτών αντικαταστάθηκαν από τους βαθμούς της EBU -μέσω ενός λεγόμενου αδιαφανούς “αλγορίθμου” ο οποίος με τη σειρά του εγείρει υποψίες-, για άλλες χώρες δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ακόμα χειρότερα, έλαβαν πρόσθετους βαθμούς, που κατευθύνθηκαν από την EBU για λογαριασμό των τιμωρημένων χωρών. Ο αντίκτυπος αυτών των υποψιών στη διοργάνωση και στη φήμη των τηλεοπτικών σταθμών που τιμωρήθηκαν, θα μπορούσε να είχε εξαλειφθεί πλήρως, εάν η EBU είχε γνωστοποιήσει τις ανησυχίες της στα εμπλεκόμενα μέρη αμέσως μόλις αυτές παρατηρήθηκαν, δηλαδή την Τετάρτη (11/05), μετά τον δεύτερο ημιτελικό για τις κριτικές επιτροπές.

Εάν η EBU είχε κοινοποιήσει στις αντιπροσωπείες τους βαθμούς που έδωσαν οι κριτές των έξι χωρών, την επομένη της ψηφοφορίας, και είχε εξηγήσει πειστικά την ύπαρξη ενός “παράτυπου μοτίβου ψηφοφορίας”, το TVR θα είχε χρόνο να αντιδράσει για να διερευνήσει άμεσα τους ισχυρισμούς και να διορθώσει την κατάσταση, εάν υπήρχε. Με αυτόν τον τρόπο, την Πέμπτη (12/05), θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε κάθε υποψία που πλανιόταν πάνω από τις ψήφους που έδωσαν οι κριτές κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού και κατά τη διάρκεια του τελικού για το κοινό (14/05), οι βαθμοί [της Ρουμανίας] θα μπορούσαν να ανακοινωθούν με βάση τους βαθμούς των κριτών και όχι με βάση αυτούς που παρήγαγε ο “αλγόριθμος”.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν εφικτό μόνο εάν η EBU είχε αντιμετωπίσει το TVR ως πραγματικό εταίρο και είχε λάβει υπόψη της το γεγονός ότι ο κανονισμός της Eurovision είναι εκείνος που παρέχει πλήρη ανεξαρτησία στις εθνικές κριτικές επιτροπές και ότι οι τηλεοράσεις δεν μπορούν ούτε να μάθουν ούτε να επηρεάσουν τις βαθμολογίες, που δίνουν οι κριτές, παρά πολύ καιρό μετά την αποστολή τους στην EBU. Έτσι, το TVR δεν έμαθε παρά μόνο μετά τον τελικό τον τρόπο με τον οποίο οι Ρουμάνοι κριτές ψήφισαν στους ημιτελικούς.

Δυστυχώς, επειδή η EBU αποφάσισε να μας στείλει τις σχετικές πληροφορίες μόνο ύστερα από επτά ημέρες, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ζητήσουμε -ετεροχρονισμένα- από τη ρουμανική κριτική επιτροπή επίσημες εξηγήσεις σχετικά με την ψηφοφορία στον δεύτερο ημιτελικό (12/05). Ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, στο οποίο έχουμε ήδη τιμωρηθεί και μας έχουν επιβληθεί κυρώσεις, χωρίς να μας δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, το TVR θα συνεργαστεί με όλες τις άλλες τηλεοράσεις που έχουν υποστεί κυρώσεις για να διαπιστώσουμε αν οι αναφερόμενες παρατυπίες ήταν αποτέλεσμα απόπειρας απάτης.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η EBU διαθέτει μηχανισμούς πρόληψης και ελέγχου. Όταν υπάρχει υποψία για κάποια κριτική επιτροπή, μπορεί να στείλει παρατηρητές για να επιβλέψουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Αυτό συνέβη φέτος, όταν η EBU αποφάσισε να στείλει παρατηρητές σε δύο από τις έξι χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις. Το συμπέρασμα των παρατηρητών ήταν ότι η ψηφοφορία ήταν κανονική και δεν ανέφεραν κανένα παράπτωμα ή απόπειρα απάτης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στην αρχή του τελικού για το κοινό (14/05), ο εκπρόσωπος της EBU ανακοίνωσε ότι όλες οι ψήφοι των κριτών είναι έγκυρες.

Στην περίπτωση αυτών των χωρών, οι διοργανωτές δεν ανέφεραν “παράτυπες μορφές ψηφοφορίας”. Επιπλέον, τους δόθηκαν οι περισσότεροι βαθμοί που απονεμήθηκαν, με βάση τον “αλγόριθμο”, από τις χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις για την ψηφοφορία μεταξύ τους. Από τις έξι χώρες που κατηγορήθηκαν ότι είχαν μια επαχθή συμφωνία για να φτάσουν στον τελικό, μόνο τρεις τα κατάφεραν. Από τις τρεις χώρες που έλαβαν πόντους με “αλγόριθμο” από χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις, όλες κατάφεραν να μπουν στον τελικό.

"google ad"

Η ακατανόητη στάση της EBU απέναντι στο TVR, ένα παραδοσιακό μέλος του οργανισμού αυτού, το οποίο αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, υπογραμμίζεται επίσης από το γεγονός ότι οι διοργανωτές της Eurovision επέλεξαν να πουν ψέματα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των τελικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Όταν ήρθε η σειρά της Ρουμανίας να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ένα ανύπαρκτο τεχνικό πρόβλημα για να παρουσιάσουν τους βαθμούς που παρείχε ο “αλγόριθμος”.

Επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε στην πρώτη μας δήλωση: Δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα! Η Eda Marcus ήταν έτοιμη να βγει στον αέρα και η σύνδεση λειτούργησε άψογα. Ο μόνος λόγος που μας απαγορεύτηκε να ανακοινώσουμε την ψήφο της ρουμανικής κριτικής επιτροπής, η οποία είχε δώσει 12 βαθμούς στη Μολδαβία, ήταν ότι αρνηθήκαμε να δεχτούμε τη βαθμολογία που επέβαλε η EBU. Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε και τη ζημιά στην εικόνα που προκλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση, οι εκπρόσωποι του TVR εξετάζουν την απόσυρση της Ρουμανίας από τους μελλοντικούς διαγωνισμούς της Eurovision και την προσφυγή στη δικαιοσύνη των διοργανωτών της διοργάνωσης».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...