17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σκληρή επίθεση Φασούλα σε Μαρτσουλιόνις: Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για μια βλακώδη διαφορά, μεταξύ των Βαλτικών Δημοκρατιών και της Ρωσικής Δημοκρατίας

Ημερομηνία:

«Άστραψε και βρόντηξε» από την Πάτρα ο Παναγιώτης Φασούλας για την υποτιθέμενη προσπάθεια δωροδοκίας παικτών της Σοβιετικής Ένωσης στον ευρωπαϊκό τελικό μπάσκετ του 1987, που κατήγγειλε ο Μαρτσουλιόνις.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο και για το περιοδικό «Πατρινόραμα», η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ δήλωσε: «Είναι στενάχωρο να αμφισβητείται χωρίς κανένα στοιχείο η κορυφαία επιτυχία της Ελλάδας, επειδή έτσι του ήρθε κάποιου, να πει μια …παπάτζα! Δεν μπορεί έτσι αβασάνιστα κάποιος να καταγγέλλει κάποιους που έχουν πεθάνει, όπως ο Γκομέλσκι και ο Κώστας Πολίτης ότι τάχα έκαναν …κρυφές συνεννοήσεις. Ποιος μπορεί να τον διαψεύσει από αυτούς, αφού έχουν πεθάνει; Τι είναι αυτά τα πράγματα;».

Τι γελοιότητες είναι αυτές; Ποιος τα λέει; Ποιο είναι το ντοκουμέντο που παρουσιάζει; Την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης από την Ελλάδα; Και το 1989 τι έγινε; Τα …ξαναπήραν και χάσανε πάλι από εμάς; Τους ξαναέγινε …πρόταση;»

Όσο για το πώς αισθάνεται ο ίδιος:
«Πώς θα φαινόταν για τον καθένα, να διαβάσει για τον πατέρα του, ότι ήταν τοκογλύφος, χωρίς να είναι; Κάπως έτσι αισθάνομαι!

-Τι όμως θα έλεγε στον Μαρτσουλιόνις, αν τον συναντούσε; Ο  Παναγιώτης Φασούλας αποκαλύπτει στο «πατρινόραμα»:

«Θα του έλεγα, ότι αν είχε δει κάτι, θα έπρεπε να το είχε καταγγείλει λίγο νωρίτερα. Αν αισθάνεται άσχημα αυτός γιατί τότε έπαιζε με το σφυροδρέπανο στο στήθος και θέλει κάτι να πετύχει μέσα από αυτή την κίνηση, εμείς δεν φταίμε.

Εμείς τους κερδίσαμε και το 1987 και το 1989. Και η Εθνική Ελλάδος δεν κέρδισε μόνο την Σοβ. Ένωση, κέρδισε και άλλα μεγαθήρια της εποχής, κέρδισε και την Εθνική ΗΠΑ το 2006.»

Δεν υπήρχε περίπτωση τότε κανένας Έλληνας να πιστέψει, ότι όχι με δωροδοκία, αλλά ούτε με τον …Ιησού Χριστό επί της Γης, θα μπορούσε να κερδίσει η Εθνική μας ομάδα την Σοβιετική Ένωση.”

-Όσο για το αν θα έπρεπε να υπάρξει αντίδραση της χώρας μας, ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΕΟΚ σημειώνει:

«Χρίζει όμως απάντησης ο Μαρτσουλιόνις. Μηνύσεων δεν ξέρω, αλλά σίγουρα το Υπουργείο Αθλητισμού της χώρας μας, οφείλει να προστατεύσει τα Ιερά και τα Όσια μας. Και αυτά δεν είναι μόνο ο Κολοκοτρώνης και η Μάχη του Μαραθώνα, είναι και η σύγχρονη ιστορία της χώρας, που περιλαμβάνει και την αθλητική ιστορία της…»

-Ο Παναγιώτης Φασούλας επιχειρώντας σαν δώσει μια εξήγηση για την κίνηση του Μαρτσουλιόνις, εκτίμησε:

«Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για μια βλακώδη διαφορά, μεταξύ των Βαλτικών Δημοκρατιών και της Ρωσικής Δημοκρατίας. Δεν ξέρω τι «τρέχει» μεταξύ τους. Υπάρχουν οι Ρώσοι που αρνούνται ότι έγιναν αυτά και υπάρχουν οι υπόλοιποι των Βαλτικών χωρών, που ισχυρίζονται ότι έγιναν κάποια πράγματα. Αυτά είναι ανυπόστατα και γελοία!

Ποιος θυμάται Σοβιετικούς να ψωνίζουν τσολιαδάκια στο Σύνταγμα μόνοι τους για να μπορούν κάποιοι να τους πλησιάσουν; Και ποιοι τους πλησίασαν; Δηλαδή θα ήθελε κάποιος από την Ελληνική Κυβέρνηση, ή από την Ελληνική Ομοσπονδία να τους πλησιάσει και θα τους έπαιρνε από πίσω, εκεί που θα αγοράζανε …σουβενίρ; Είναι πραγματικά αστειότητες, αλλά παίρνουν μεγάλη αξία γιατί τα λέει ένας άνθρωπος που έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παγκόσμιου μπάσκετ.”

Αναφερόμενος σε εκείνη την εποχή του 1987, ο Παναγιώτης Φασούλας σημειώνει στο «Πατρινόραμα»:

"google ad"

«Και αυτοί που είναι νεώτεροι πρέπει να καταλάβουν, πώς ακριβώς ήταν το κλίμα της εποχής. Την δεκαετία του ’80 οι υπερδυνάμεις του μπάσκετ ήταν η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση. Το ’86 έπαιξαν τελικό και πανηγυρίσαμε όλοι την νίκη της Σοβ. Ένωσης, γιατί ήταν στα μάτια μας η πιο αδύναμη.

Είναι σαν να έβγαινε σήμερα ο Λεμπρόν Τζέιμς και να λέει, ότι στη Σαϊτάμα το 2006 ήρθαν οι Έλληνες και μας …δωροδόκησαν. Είναι τόσο απίθανο να πιστέψει κάποιος, ότι μπορούσαμε να εξαγοράζαμε την dream team των ΗΠΑ, όσο απίθανο είναι να πιστέψει ότι …εξαγοράσαμε τους Σοβιετικούς του ’87!

Η μπασκετική Ελλάδα, δεν ήταν τότε εκείνο το μέγεθος, για να τολμήσει να πιστέψει τότε κανείς, ότι ακόμα και με 60-40 διαιτησία θα κέρδιζε την Σοβ. Ένωση, ή με μειωμένη απόδοση των Σοβιετικών. Δεν μπορούμε να κρίνουμε με δεδομένα του 2021 , πράγματα που έγιναν το 1987.

Ήταν ένα γεγονός που είχε καθοριστική επίδραση στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο στο μπάσκετ. Ενέπνευσε ανθρώπους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, να πιστέψουν ότι μπορούν να πετύχουν πράγματα μέσα από την καριέρα τους σε οποιονδήποτε τομέα…»

*Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Φασούλα θα κυκλοφορήσει στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πατρινόραμα» που κυκλοφορεί τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητής βρήκε μέσα στο φαγητό του στην Λέσχη παξιμάδι βίδας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από την φοιτητική λέσχη του...

Η Οδύσσεια του Μαρκόπουλου – Ένας χρόνος μετά

Ανακοίνωση με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την...

Μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πύλη Σαμπιονάρα στα Χανιά

«Το ταξίδι του μαθητικού φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά...

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων βιαποβλήτων του Δήμου Χανίων με νέες περιοχές δράσης

Ο Δήμος Χανίων προχωρά στην επέκταση του προγράμματος «Διαλογή...