21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σκληρή μάχη για την ιταλική Γερουσία

Ημερομηνία:

Ανατρέπουν τα exit polls οι προβολές εκλογικού αποτελέσματος, μεταβάλλοντας σημαντικά την εικόνα των ποσοστών των ιταλικών κομμάτων και συμμαχιών σε ό,τι αφορά τη Γερουσία. Τα περί καθαρής νίκης της κεντροαριστεράς φαίνεται πως διαψεύδονται και πλέον γίνεται λόγος για σκληρή μάχη μεταξύ Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι για την κατάκτηση της Γερουσίας.
Βάσει των προβολών, που βασίζονται σε πραγματικές ψήφους (εταιρείες Tecne και Πιέπολι) η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% η κεντροαριστερή το 29,4%, το κίνημα Πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι το 9,6%.

Τα Instant Poll, βάσει τηλεφωνικών συνεντεύξεων, παρουσίαζαν αντιθέτως ουσιαστικό προβάδισμα της κεντροαριστεράς, τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, που όμως μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αργότερα, όταν προχωρήσει η καταμέτρηση, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς όπως ο Γκαετάνο Κουαλιαριελό και της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού (κεντροαριστερά, συντηρητικοί, δυνάμεις προσκείμενες στον Μόντι) για να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Βάσει των στατιστικών προβολών, την κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας φέρεται προς το παρόν ότι κερδίζει στην ψηφοφορία για τη Γερουσία η κεντροδεξιά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Tecne, η δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στη μάχη για τη Γερουσία, σύμφωνα με νεότερα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων, έξω από τα εκλογικά τμήματα που άρχισαν να ανακοινώνονται μετά το πέρας της ψηφοφορία.

Όπως έδειξε έρευνα του Tecne για το ενημερωτικό δίκτυο Sky TG24, η δεξιά συγκεντρώνει στη Γερουσία το 31%, έναντι 29,7% της κεντροαριστεράς, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το κίνημα διαμαρτυρίας του Μπέπε Γκρίλο με 25,1%, σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση του δικτύου.

Η δεξιά παράταξη του Μπερλουσκόνι προηγείται στη μάχη για τη Γερουσία στη Λομβαρδία (Μιλάνο) με 34,6%, έναντι 31% της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης του τηλεοπτικού δελτίου La7 έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, η δεξιά επικρατεί και στην κούρσα για τη Γερουσία στη Σικελία με 33%, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το κίνημα διαμαρτυρίας του κωμικού Μπέπε Γκρίλο με 28,4% και έπεται η κεντροαριστερά με 28%.

Στην επίσης μεγάλη περιφέρεια της Καμπανίας (Νάπολι), η παράταξη του Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει για τη Γερουσία το 35,6% έναντι 30% της συμμαχίας του Μπερσάνι.

Μεγάλος χαμένος θεωρείται ο καθηγητής, επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μόντι, η συμμαχία του οποίου είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να μπει στη Γερουσία.

Τα πρώτα exit polls έδιναν προβάδισμα στο κόμμα του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι: Το «Δημοκρατικό Κόμμα», ειδικότερα, λάμβανε ποσοστό 34,5% – 37%, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακολουθούσε με ποσοστό 29%-31%. Ο Μπέπε Γκρίλο του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» άγγιζε το 19%-21%, ενώ το ποσοστό για την «Επιλογή Πολιτών» του Μάριο Μόντι, έφθανε στο 9,5%.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...