Το 54% των Αμερικάνων αποδοκιμάζει Μπάιντεν για τον χειρισμό των σχέσεων με τη Ρωσία

KIEV, UKRAINE - Jan 16, 2017: Vice president of USA Joe Biden during his visit to Kiev and meeting with President of Ukraine Petro Poroshenko

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (AP) — Οι Αμερικανοί γίνονται όλο και λιγότερο υποστηρικτικοί σε μια πολιτική που έχει ως στόχο την τιμωρία της Ρωσίας για την  εισβολής της στην Ουκρανία, εάν η επίπτωση αυτής της πολιτικής πλήττει την αμερικανική οικονομία, ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας για τον πληθωρισμό και άλλες προκλήσεις, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Αν και η ευρεία υποστήριξη για τις κυρώσεις των ΗΠΑ δεν έχει υποχωρήσει, η ισορροπία απόψεων σχετικά με την ιεράρχηση των κυρώσεων έναντι της οικονομίας έχει αλλάξει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση από το Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Τώρα το 45% των ενηλίκων των ΗΠΑ λέει ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του έθνους θα πρέπει να είναι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, ενώ ελαφρώς περισσότεροι αλλά πάντως η πλειοψηφία – 51% – λένε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η ζημιά που γίνεται στην οικονομία των ΗΠΑ.

Μόλις πριν μερικές βδομάδες, τα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης ήταν ακριβώς αντίστροφα. Τον Μάρτη, λίγο μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια σαφής πλειοψηφία – 55% – έλεγε ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Οι αλλαγές στη γνώμη των αμερικάνων πολιτών αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι αυξανόμενες τιμές έχουν επιπτώσεις στις ζωές των αμερικάνικων νοικοκυριών. Η αύξηση του κόστους για φυσικό αέριο, στα είδη παντοπωλείων και σε άλλα εμπορεύματα έχει επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς για εκατομμύρια ανθρώπους – και ίσως περιορίζει την προθυμία τους να υποστηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία. Αυτό μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το Σάββατο ενέκρινε πρόσθετη χρηματοδότηση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων και οικονομικής βοήθειας.

Η δημοσκόπηση επισης δείχνει ότι οι πολίτες των ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται τον πρόεδρό τους για να χειριστεί αποτελεσματικα την κατάσταση με την αποδοχή του Μπάιντεν να βρίσκεται στο χαμηλοτερο σημείο από την αρχή της προεδρίας του.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 39% των αμερικάνων εγκρίνουν την απόδοση του Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ τη στιγμή όπου μόλις 2 στους 10 θεωρούν ότι οι ΗΠΑ πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ή ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ακόμα και μεταξυ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος μόλις το 33% θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Σκοτώνουμε τον εαυτό μας», είπε η Jeanette Ellis-Carter, συνταξιούχος λογίστρια που ζει με τον σύζυγό της στο Σινσινάτι του Οχάιο. «Μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους, αλλά βοηθώντας άλλους ανθρώπους, πρέπει να ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε πρώτα τους εαυτούς μας. Και δεν το κάνουμε αυτό».

Η Έλις-Κάρτερ, 70 ετών, σημείωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός που ξεπερνά το 8% θα διέγραφε κάθε προσαρμογή του κόστους ζωής για τους συνταξιούχους, ειδικά με το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και των τροφίμων. Συνεχίζει να εργάζεται ως λογιστής, αλλά έχει χάσει πελάτες μικροεπιχειρήσεων που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να την προσλάβουν.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων των ΗΠΑ συνεχίζει να υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία και την παροχή όπλων στην Ουκρανία. Και οι περισσότεροι ενήλικες των ΗΠΑ συνεχίζουν να λένε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν έναν ρόλο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας: Το 32% λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση, όμως το 49% λέει ότι πρέπει να έχουν δευτερεύοντα ρόλο.

Αλλά υπάρχει σιωπηλή υποστήριξη για την απευθείας αποστολή κεφαλαίων στην Ουκρανία. Το 44% των Αμερικανών δηλώνει υπέρ της αποστολής κεφαλαίων, ενώ το 32% είναι αντίθετο και το 23% δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά.

Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 21% των Αμερικανών δηλώνει ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην ικανότητα του Μπάιντεν να χειριστεί την κατάσταση στην Ουκρανία. Το 39% δηλώνει ότι έχει κάποια αυτοπεποίθηση και το 39% λέει ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου.

«Μερικές φορές μπλέκουμε σε πράγματα που πραγματικά δεν θα έπρεπε, και αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», είπε η Angelica Christensen, μια 33χρονη από την Ιθάκη της Νέας Υόρκης. «Πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων στη Ρωσία, αποκόπτοντας μεγάλες τράπεζες από τις παγκόσμιες συναλλαγές και κυνηγώντας απευθείας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τους κορυφαίους ηγέτες και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν επίσης την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Ενώ το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί ένα μικρό μέρος των συνολικών εισαγωγών ενέργειας της Αμερικής, η απαγόρευση έρχεται καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας τα 4,71 δολάρια ανά γαλόνι, ή 1,61 δολάρια υψηλότερα από πέρυσι. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αυξημένη οικονομική ζήτηση, καθώς οι περιορισμοί του COVID-19 χαλαρώνουν, συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών. Ο Μπάιντεν και πολλοί Δημοκρατικοί έχουν κατηγορήσει τις εταιρείες φυσικού αερίου για την εκτίναξη των τιμών, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι ο Λευκός Οίκος πρέπει να υποστηρίξει την αύξηση των εγχώριων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

"google ad"

Συνολικά, το 45% των Αμερικανών εγκρίνει τον χειρισμό του Μπάιντεν για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, ενώ το 54% αποδοκιμάζει. Αυτό παραμένει σταθερό κάθε μήνα από την έναρξη της σύγκρουσης. Το εβδομήντα τρία τοις εκατό των Δημοκρατικών και το 15% των Ρεπουμπλικανών το εγκρίνουν.

Η Shantha Bunyan, μια 43χρονη από το Loveland του Κολοράντο, είπε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Μπάιντεν και πιστεύει ότι έχει καλύτερες επιδόσεις από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Έχει ακούσει αστεία ότι το πιο ακριβό μέρος για επίσκεψη στην πόλη είναι το τοπικό βενζινάδικο. Αλλά η Bunyan, η οποία πέρασε χρόνια ταξιδεύοντας στο εξωτερικό πριν ξεκινήσει η πανδημία και έζησε για ένα μήνα στη Μόσχα, είπε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να θυσιάζονται για να υποστηρίξουν την αντίσταση της Ουκρανίας.

«Φαίνεται να πιστεύουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν πρόκειται να μας επηρεάσουν και ότι ζούμε σε κάποιο είδος φούσκας», είπε. «Μου φαίνεται ότι οτιδήποτε συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο θα μας επηρεάσει. Αν δεν κάνουμε κάτι προληπτικό, η οικονομία μας θα επηρεαστεί ούτως ή άλλως».

Αλλά η Τζάκι Πέρι, μια 62χρονη από το Κέντρο της Αλαμπάμα, είπε ότι ενώ συμπάσχει με τους Ουκρανούς και πιστεύει ότι η Ρωσία ήταν αδικαιολόγητη που ξεκίνησε την εισβολή της, ο Λευκός Οίκος έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερο στην οικονομία. Αναγκάστηκε να μειώσει την οδήγηση επειδή η βενζίνη είναι πολύ ακριβή.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την τιμή του φυσικού αερίου», είπε σχετικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν. «Αν ενδιαφέρονταν περισσότερο για τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι υπηρετούν, τα καύσιμά μας δεν θα ήταν τόσο υψηλά».

__

Η δημοσκόπηση του AP-NORC  διεξήχθη από τις 12 έως τις 16 Μαΐου χρησιμοποιώντας ένα δείγμα που προέρχεται από το AmeriSpeak Panel του NORC που βασίζεται σε πιθανότητες, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού των ΗΠΑ. Το περιθώριο δειγματοληπτικού σφάλματος για όλους τους ερωτηθέντες είναι συν ή πλην 4,0 ποσοστιαίες μονάδες.