Ο Γιώργος Λιμαντζάκης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Μουσείου Αρμένων, έχει καταγγείλει μια σειρά από ενέργειες που, όπως υποστηρίζει, αποσκοπούν στην απομάκρυνσή του από την επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιμαντζάκης κατηγορεί τον συνάδελφό του Γιώργο Καλλιβρετάκη, ο οποίος εργάζεται παράλληλα στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αποκορώνου, για προσπάθεια να επηρεάσει τις αποφάσεις της επιτροπής και να εξασφαλίσει την απομάκρυνσή του. Επιπλέον, ο κ. Λιμαντζάκης αμφισβητεί τη νομιμότητα κάποιων αποφάσεων της επιτροπής και υποστηρίζει ότι υπάρχει μια προσπάθεια να υπονομευθεί η λειτουργία του μουσείου.
Διαβάστε την καταγγελία:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ
Σε συνέχεια της πρόσφατης αποκάλυψης (13/9/2024) ότι το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Μουσείου Αρμένων Γιώργος Καλλιβρετάκης, αιρετός σύμβουλος της Τ.Κ. Αρμένων, απασχολείται στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αποκορώνου, ο ίδιος κάλεσε τα μέλη σε συνάντηση σε μέρα και ώρα που ο ίδιος αυθαίρετα όρισε, χωρίς να υπάρχει εκπεφρασμένη συναίνεση των άλλων μελών, αλλά ούτε και ενημέρωση για το αν υπάρχει 4ο μέλος (από τις 15 Μαΐου είχε παραιτηθεί ο κατά τόπο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Βλαχάκης).
Κατά τη «συνάντηση» αυτή, που τελικά πραγματοποιήθηκε, εμφανίστηκε το επί μακρόν αναζητούμενο 4ο μέλος, η αντιδήμαρχος Αργυρώ Μπενάκη, η οποία πρότεινε από κοινού με τον Γιώργο Καλλιβρετάκη την αντικατάσταση του ιστορικού Γιώργου Λιμαντζάκη ως μέλους της Διοικούσας Επιτροπής, επειδή λέει πρόβαλε «προσωπικές απόψεις και αντιπαραθέσεις» στην σελίδα του μουσείου.
Επειδή η μεθόδευση που επιχειρείται κατά του τελευταίου είναι σαφής, και επειδή υπάρχει μια δυσκολία να ειπωθούν κάποιες αλήθειες, ας κάνουμε τα πράγματα απλά:
1) Το να αποκαλυφθεί ότι κάποιος αιρετός διορίστηκε σε υπηρεσία του Δήμου, με αντάλλαγμα την πλήρη συνεργασία και υπακοή του, ΔΕΝ είναι «προσωπική άποψη», ούτε «αντιπαράθεση». Είναι μια κατηγορία που καλώς ή κακώς πρέπει να απαντηθεί. Είναι σαφές ότι η «πέτρα του σκανδάλου» (ο Γιώργος Καλλιβρετάκης) επιχειρεί να αλλάξει τη συζήτηση και σε αυτό βρίσκει συμμάχους στη δημοτική αρχή (γιατί άραγε;), αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλει να απαντήσει: Έχει διοριστεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ναι ή όχι;
2) Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη δημοσίευση, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής δεν είχαν καμία ενημέρωση για το αν και πότε αντικαταστήθηκε ο Πέτρος Βλαχάκης, αλλά ξαφνικά η Αργυρώ Μπενάκη εμφανίζεται να είναι μέλος της Επιτροπής και μάλιστα να υποστηρίζει την αντικατάσταση του Λιμαντζάκη, ενώ δεν είχε μπει καν στον κόπο να δηλώσει “παρούσα”, ώστε η Επιτροπή να συνεδριάσει πριν ή μέσα στο καλοκαίρι. Συνέπεια της αδιαφορίας αυτής, το Μουσείο παρέμεινε κλειστό, χωρίς προσωπικό, και δεν έγινε καμία δράση προβολής του. Είναι άραγε η συμμετοχή της δείγμα γραφής του πόσο σοβαρά σκοπεύει να ασχοληθεί η δημοτική αρχή με το Μουσείο, ή μήπως μετά την αντικατάσταση και τα κουτσομπολιά το θέμα θα κλείσει και η Επιτροπή θα γυρίσει στην πρότερη απραξία;
3) Καλώντας τα μέλη σε «Συνέλευση», ο Γιώργος Καλλιβρετάκης ισχυρίστηκε ότι θα συζητηθούν «Διαδικαστικά θέματα λειτουργίας», ενώ τα της λειτουργίας του Μουσείου και της Επιτροπής ορίζονται σαφώς από τον συναφή Κανονισμό που ενέκρινε το ΔΣ Αποκορώνου με την υπ’ αρ. 125 απόφαση στις 21 Αυγούστου 2023 (αν δεν τον έχει διαβάσει, ας το κάνει). Ο κανονισμός αυτός ορίζει τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής, και αναφέρει ότι τα μέλη ορίζονται με απόφαση του ΔΣ με θητεία δύο έως τεσσάρων ετών, χωρίς να προβλέπεται δικαίωμα παύσης τους επειδή προβάλουν «προσωπικές απόψεις». Με άλλα λόγια, η Διοικούσα Επιτροπή δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την παύση μελών της, επειδή τα μέλη της διορίζονται και αντικαθίστανται από το ΔΣ Αποκορώνου, όπως και όποτε ο Κανονισμός ορίζει. Πέραν τούτου, στον Κανονισμό δεν υπάρχει πρόνοια για παύση μελών πριν το πέρας της θητείας τους, αλλά ακόμα και αν θεωρηθεί ότι το ΔΣ έχει αυτό το δικαίωμα, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα με νηφαλιότητα και να αιτιολογήσει την όποια απόφασή του.
Θεωρητικά, ο Αποκόρωνας γενικότερα και οι Αρμένοι ειδικότερα έχουν ανθρώπους που ενδιαφέρονται και πονούν τον τόπο τους, και που απαιτούν να μάθουν την αλήθεια για τις πηγές, το Μουσείο, την Επιτροπή του και τη μεθόδευση που επιχειρείται.
Είναι επίσης σαφές ότι ο Δήμος Αποκορώνου διαθέτει εκλεγμένη αντιπολίτευση, η οποία μπορεί και οφείλει να ζητήσει απαντήσεις. Για να δούμε…
Γιώργος Λιμαντζάκης