21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Σοκ σε συνταξιούχους της Αγροτικής Τράπεζας: Ζητούν επιστροφές συντάξεων ως 34.355€

Ημερομηνία:

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ)ζητάει ξαφνικά επιστροφές συντάξεων ως 34.355 ευρώ μετά από μια 10ετία από συνταξιούχους της Αγροτικής Τράπεζας, με το αιτιολογικό ότι η σύνταξη που πήραν από το ταμείο τους είναι υψηλότερη  από αυτή που δίνει το ΕΤΕΑΕΠ και πρέπει να μειωθεί αναδρομικά από την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους!

Το ΕΤΕΑΕΠ που είναι ο κλάδος επικούρησης του ΕΦΚΑ, το τελευταίο διάστημα στέλνει ειδοποιητήρια σε συνταξιούχους της ΑΤΕ ενημερώνοντάς τους για οφειλές που… προκαλούν εγκεφαλικά, καθώς οι παραλήπτες τους καλούνται να επιστρέψουν ποσά ως και 34.355 ευρώ όπως φαίνεται σε από αυτά τα ειδοποιητήρια-σοκ που έχει στα χέρια του και δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η διαφορά

Η οφειλή στο επίμαχο ειδοποιητήριο προέρχεται -κατά το ΕΤΕΑΕΠ- από μια διαφορά της τάξης των 353,57 ευρώ μεταξύ της σύνταξης που παίρνει ο συνταξιούχος από το ΕΤΕΑΕΠ και της σύνταξης που ελάμβανε για πολλά χρόνια από το ταμείο του (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ).

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι η οφειλή των 353,57 ευρώ δεν του χρεώνεται από εδώ και στο εξής, αλλά χρεώνεται από την ημερομηνία που ο συνταξιούχος πήρε τη σύνταξή του (2011) από το ταμείο της Αγροτικής! Το δε παράδοξο της υπόθεσης είναι πως η αρχική σύνταξη που απονεμήθηκε στον συνταξιούχο ήταν καθόλα νόμιμη και σύμφωνα με το καταστατικό του επικουρικού ταμείου της ΑΤΕ. Το καταστατικό του ταμείου του (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ) προέβλεπε την απονομή πλήρους σύνταξης με βάση το σύνολο των ετών ασφάλισης που είχαν οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας σύνταξης.

Εν προκειμένω ο συνταξιούχος της ΑΤΕ λόγω και της υψηλής θέσης που κατείχε αλλά και των εισφορών που κατέβαλε πήρε από το ΕΛΕΜ σύνταξη για 28 έτη με αρχικό ποσό 1.535 ευρώ που μετά τα Μνημόνια έγινε περίπου 500 ευρώ.

Στην εκπνοή

Το ΕΤΕΑΕΠ ήρθε λίγο πριν λήξει η παραγραφή της 10ετίας και επανυπολόγισε τη σύνταξη που είχε βγάλει το ΕΛΕΜ κατεβάζοντάς την στα 1.182,28 ευρώ (και που μετά τις περικοπές είναι γύρω στα 400 ευρώ). Ουσιαστικά το ΕΤΕΑΕΠ ήρθε στην εκπνοή της 10ετούς παραγραφής όχι μόνο να μειώσει τη σύνταξη αλλά και να ακυρώσει αναδρομικά την αρχική συνταξιοδοτική απόφαση του ταμείου της ΑΤΕ, λέγοντας στον συνταξιούχο ότι το ταμείο του έπρεπε να του καταβάλει σύνταξη με τους όρους του ΕΤΕΑΕΠ παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν για τους παλιούς ασφαλισμένους της ΑΤΕ που εντάχθηκαν στο επικουρικό του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΤΕΑΕΠ!

Ραβασάκια…

Ανάλογα ειδοποιητήρια έχουν πάρει και άλλοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από το ταμείο της ΑΤΕ (ΕΛΕΜ) πληρώντας τις προϋποθέσεις που όριζε το καταστατικό του ταμείου τους, αλλά σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς καλούνται να επιστρέψουν συντάξεις που πήραν με καθόλα νόμιμο τρόπο από το ταμείο τους, επειδή το ΕΤΕΑΕΠ αποφάσισε να τις ακυρώσει και να τις μειώσει αναδρομικά από τότε που συνταξιοδοτήθηκαν.

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Νομικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε ο «Ελεύθερος Τύπος», ισχυρίζονται ότι το σκεπτικό των αποφάσεων που επικαλείται το ΕΤΕΑΕΠ είναι έωλο και σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται η ακύρωση της συνταξιοδοτικής απόφασης από την ημερομηνία  της αποχώρησης των συνταξιούχων, καθώς τότε ήταν σε ισχύ άλλες διατάξεις και όχι αυτές που επικαλείται το ΕΤΕΑΕΠ.

Ηδη, ο συνταξιούχος που έλαβε μέσα στις γιορτές το ειδοποιητήριο-σοκ μα το χρέος των 34.355 ευρώ προς το ΕΤΕΑΠ, έχει στραφεί νομικά με αγωγή κατά του ταμείου για την ακύρωσή του.

eleftherostypos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...