Φαγητό πολυτελείας έγινε το παραδοσιακό σουβλάκι μετά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών.
Όπως λένε καταναλωτές, έχουν μειώσει όχι μόνο τις επισκέψεις στα σουβλατζίδικα αλλά και τις παραγγελίες στο σπίτι.
Μάλιστα οι ανατιμήσεις δεν φαίνεται να έχουν τέλος, καθώς οι αυξήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα στις τιμές των κρεάτων, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμη και το 12%, αναμένεται να οδηγήσουν την τιμή στο σουβλάκι ακόμη πιο ψηλά.
Τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό
Ευρωζώνη: 2,2% τον Αύγουστο (από 2,6% τον Ιούλιο)
Ελλάδα: 3,2% τον Αύγουστο (από 3% τον Ιούλιο)
Που κυμαίνονται οι τιμές στα κρέατα
Ιούλιος Σεπτέμβριος
-Αρνί 11€ – 12€
-Κατσίκι 13,50€ – 14€
-Μοσχάρι: 12€ – 13€
-Χοιρινό (Λαιμός): 7,80€ – 8,50€
-Κοτόπουλο (στα ίδια επίπεδα)
«Τσίμπησε» η τιμή των λαχανικών
Ιούλιος Σεπτέμβριος (Σούπερ μάρκετ)
Τομάτα 1,70€ – 1,98€
Αγγούρι 1 τμχ 0,70€ – 1€
Ο υπεύθυνος κρεοπωλείου, Αντώνης Βαλτετσιώτης μίλησε στο MEGA για την τιμή των κρεάτων.
«Ένα κομμάτι κρέατος, μοσχάρι ελληνικό χωρίς κόκκαλο, ξεκινάει από τα 12,98 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα ένα κομμάτι χοιρινό είναι στα 5,8/κιλό.
Το κοτόπουλο το ολόκληρο είναι στα 3,48 ευρώ/κιλό. Ο λαιμός χωρίς κόκκαλο είναι στα 8,48 ευρώ/κιλό. Η μπριζόλα λαιμού με κόκκαλο είναι στα 5,98 ευρώ/κιλό. Οι τιμές παραμένουν σταθερές, τουλάχιστον στο κρεοπωλείο μας.
Υπήρξε ένα πρόβλημα τον Αύγουστο, με την επάρκεια, αλλά και τις τιμές στα αμνοερίφια αλλά αυτό λύθηκε.
Αυτή την στιγμή είναι στα 12,98 ευρώ το κιλό στο αρνί και το κατσίκι το ολόκληρο με το κεφάλι και την συκωταριά. Οι υπόλοιπες τιμές είναι σταθερές αν και αυξημένες λίγο», ανέφερε ο κ. Βαλτετσιώτης.
Και συνέχισε: «Ο κιμάς εισαγωγής ξεκινάει από τα 7,98 το κιλό, ο πιο οικονομικός κιμάς»
Σουβλάκι: Η τιμή του «ζαλίζει»
Τυλιχτό στο χέρι με γύρο ή καλαμάκι είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία τον περσινό Σεπτέμβριο η τιμή ενός τεμαχίου κυμαινόταν από 3 έως 3,70 ευρώ ενώ φέτος έχει σκαρφαλώσει στα 4,20 ευρω.
Σουβλάκι: Εκτιμήσεις για αύξηση στην τιμή του
Οι λόγοι για την εκρκηκτική άνοδο στις τιμές του είναι το γεογνός ότι αυκάνονται συνεχώς οι πρώτες ύλες για την παρασκευή του όπως είναι το κρεάς και η ντομάτα ενώ αυξάνεται και το λειτουργικό κόστος (ρεύμα, ενοίκια) των καταστημάτων.
Εκτιμάται ότι η τιμή του μπορεί να φτάσει μια ανάσα από τα 5€.