14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σούλμαιστερ: Οι ελίτ αντιμετωπίζουν τον Τσίπρα όπως αντιμετώπιζαν τον Αλιέντε

Ημερομηνία:

Η σημερινή συμπεριφορά των «ελίτ» προς τον Αλέξη Τσίπρα του θυμίζει λίγο εκείνη απέναντι στον πρόεδρο της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε, με τη διαφορά ότι οι σημερινές «ελίτ» δεν χρειάζεται παρά να κλείσουν τη στρόφιγγα των χρημάτων, τονίζει ο Αυστριακός οικονομολόγος, Στέφαν Σούλμαιστερ, στο πλαίσιο ενός αναλυτικού «πορτρέτου» του, που παρουσιάζει η αυστριακή συντηρητική εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Οπως γράφει η εφημερίδα, ο θεωρούμενος ως ο κορυφαίος των «αριστερών» οικονομολόγων της Αυστρίας, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι καν αριστερός, εμφανίστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες ως ένας από τους ηγέτες της αυστριακής λέσχης οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας διοργανώσει τη συγκέντρωση πανηγυρισμού της εκλογικής νίκης του, την επομένη των εκλογών, μπροστά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη.

Συμμετείχε επίσης, παρά τη σφοδρή χιονοθύελλα, στην ενθουσιώδη υποδοχή του νέου Έλληνα πρωθυπουργού από Έλληνες και Αυστριακούς, την περασμένη Δευτέρα μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Ο ίδιος φέρεται να θεωρεί το ΣΥΡΙΖΑ ως «λύση ανάγκης», στην οποία όμως «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή», ενώ με την παρουσία του στην υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην καγκελαρία θέλησε να στείλει ένα μήνυμα «για να ασχοληθεί η ΕΕ σοβαρά με τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης», και επιπλέον, τον ενδιαφέρει, όπως λέει, να υπάρξει μια απομάκρυνση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την αφοσιωμένη στην αγορά, πολιτική της λιτότητας, την οποία εκτιμά ως λανθασμένη.

Σύμφωνα με τον Στέφαν Σούλμαιστερ, είναι τελείως σαφείς οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση, καθώς, όπως διευκρινίζει, η ευθύνη δεν βρίσκεται ούτε στην άρνηση για μεταρρυθμίσεις ούτε στην έλλειψη κατανόησης ότι κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει, αλλά την ευθύνη την έχουν οι χρηματαγορές.

Διότι αυτές παρέσυραν αρχικά την Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια σε τρόπο ζωής πάνω από τις δυνατότητές της και κατόπιν αυτοί οι «ντίλερ», όπως για παράδειγμα εκείνοι της Goldmann Sachs, κερδοσκόπησαν με τη χρεοκοπία της, ενώ τα επιτόκια που εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια συνέτριψαν την Ελλάδα, δηλώνει πεπεισμένος γι αυτό ο Στέφαν Σούλμαιστερ.

Το «πορτρέτο» στην αυστριακή εφημερίδα ασχολείται διεξοδικά με όλη τη σταδιοδρομία και τις πολιτικές πεποιθήσεις του Αυστριακού οικονομολόγου, που είναι γιος του εκλιπόντα πριν από χρόνια, επί δεκαετίες αρχισυντάκτη της «Ντι Πρέσε», Οτο Σούλμαιστερ, γνωστού για τις ιδιαίτερα συντηρητικές ιδέες του και την αφοσίωσή του στον Καθολικισμό, με τον οποίο είχε συνεχείς ιδεολογικές προστριβές και αντιπαραθέσεις ήδη από νεαρή ηλικία.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του, αρχές Φεβρουαρίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Στέφαν Σούλμαιστερ είχε χαρακτηρίσει ως «καθοριστικό του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα την πανευρωπαϊκή προοπτική του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος επιτυχημένος πολιτικός στην Ευρώπη, ο οποίος επιτίθεται μετωπικά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνοντάς την».

Ακριβώς εδώ βρίσκεται, κατά την άποψη του Αυστριακού οικονομολόγου, «η προσδοκία ότι άλλοι πολιτικοί σε χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία ή Γαλλία, θα έχουν την τόλμη, ίσως όχι τόσο ριζοσπαστικά αλλά με την ίδια τάση, να αμφισβητήσουν την έως τώρα κοινοτική πολιτική».

Οπως επισήμανε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει τόσο μεγάλη επιτυχία διότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται και οι προτάσεις λύσεων που παρουσιάζει, αγγίζουν τους ανθρώπους, και έγκειται στην επιδεξιότητα του Αλέξη Τσίπρα να διατυπώσει με επαρκή σαφήνεια την πανευρωπαϊκή προοπτική των αιτιάσεών του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...