20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σπίρτζης: Εάν οι σεισμολόγοι θέλουν αλλαγές για το αεροδρόμιο Καστελίου, ας το πουν

Ημερομηνία:

Την πεποίθηση ότι όσα προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός είναι πολύ αυστηρά στον τομέα των κατασκευών και οι συντελεστές προσαυξημένοι κατά 25% στις μελέτες του αεροδρομίου Καστελίου, εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη μία μέρα μετά τις δημόσιες καταγγελίες του Προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα που έκανε λόγο για “μέγιστη παρανομία” με αφορμή το αντισεισμικό πλαίσιο με βάση το οποίο προχωρά η κατασκευή του εμβληματικού αυτού έργου.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, εάν οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι οι συντελεστές είναι χαμηλοί θα πρέπει να εισηγηθούν προσαύξηση.

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε – και ως μηχανικός – των κατασκευών που γίνονται στη χώρα μας τονίζοντας ότι μετά τον σεισμό στην Πάρνηθα, όλες οι νέες κατασκευές στην Αθήνα έγιναν με πολύ αυστηρές προδιαγραφές, ενώ πρόσθεσε πως εκτίμησή του είναι ότι η Κρήτη δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.

Όμως, συμπλήρωσε ότι αν κριθεί αναγκαίο να πάμε σε άλλο αντισεισμικό κανονισμό, οι σεισμολόγοι θα πρέπει να το πουν.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνοντας ότι αυτό που θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία είναι η πορεία του αεροδρομίου και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν…

“ Οι χρόνοι τρέχουν, ο κόσμος έχει βαρεθεί. Δεν συνεχίζονται οι διαγωνισμοί σε πολλά έργα ή αυτά καταργούνται. Σε άλλα έργα που είχαν παραδοθεί, υπάρχει κωλυσιεργία και άλλα που ήταν σε εξέλιξη αναβάλλονται”, τόνισε με νόημα.

Για το δε αεροδρόμιο στο Καστέλι ο πρώην Υπουργός σημείωσε ότι για άλλους 7 μήνες υπήρξε καθυστέρηση για να βγει η σύμβαση παραχώρησης, στη συνέχεια πέρασαν άλλοι 7 μήνες για να βγει το νέο Δ.Σ αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες, ούτε προμελέτες από τον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική σύνδεση του αερολιμένα, δεν υπάρχει καν η σχετική Υπουργική απόφαση για τις εργασίες σύνδεσης των οικισμών, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει και οι μελέτες για τα δίκτυα κοινής ωφελείας, κάτι που όπως είπε θα πάει το έργο πίσω…

“Δεν πρόκειται να τελειώσει το έργο, αν συνεχίσουν στο Υπουργείο με την ίδια λογική και χαλάρωση”, κατέληξε ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας με νόημα “Να γίνει και κανένα έργο στο νησί, τρία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα”!

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, σημείωσε ότι και κατά το παρελθόν έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα ενώ όπως είπε θα καταθέσει εκ νέου ερώτημα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με την προσθήκη της δημόσιας καταγγελίας του Προέδρου του ΟΑΣΠ.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Καλάθι του Νονού» από τις 22 Απριλίου

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το παρατηρητήριο τιμών...

Π.Πολάκης: Καταγγέλλει έλλειψη φαρμάκου και ζητά μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Στην έλλειψη του φαρμάκου URSOFALK εδώ και περισσότερο από...

Άσκηση Μίνωας: Εφιαλτικό σενάριο για απανωτούς σεισμούς 6,4 και 7,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έδωσε στη δημοσιότητα...

Στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για ψαράδες η Γεωργιούπολη

Ένας ελληνικός, τουριστικός προορισμός, η Γεωργιούπολη, περιλαμβάνεται στους καλύτερους...