20.8 C
Chania
Tuesday, September 17, 2024

«Σπίτι μου ΙΙ»: Νέος κύκλος στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους και άτοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Ημερομηνία:

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη περισσότερων από 15.000 πολιτών ηλικίας έως 50 ετών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με ευνοϊκά στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια αυτά θα έχουν επιτόκιο μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με τα συνήθη επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες, καθιστώντας τα πιο προσιτά για τις οικογένειες που επιδιώκουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα, τόνισε ότι αυτό θα καλύψει και τους πολίτες ηλικίας μέχρι 50 ετών, αφού όπως είπε: «Ακούω συχνά παράπονα από τη γενιά των σαραντάρηδων, οι οποίοι επωμίστηκαν το βάρος της κρίσης και μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι από το πρόγραμμα. Και έχουν δίκιο». Επίσης, πρόσθεσε: «Συναντώ συχνά συμπολίτες μας που αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση επειδή κατάφεραν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, πληρώνοντας μια δόση στεγαστικού δανείου που είναι χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωναν».

Το «Σπίτι μου 2» αναμένεται να δώσει ώθηση στη στεγαστική πίστη, με τα δάνεια να καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και να προσφέρουν διάρκεια αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει έως και τα 30 έτη. Αυτό το χαρακτηριστικό θα διευκολύνει τους δικαιούχους να αποκτήσουν μια κατοικία χωρίς την ανάγκη μεγάλου αρχικού κεφαλαίου, επιτρέποντας τους να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά από τις δόσεις των δανείων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων είναι:

• Το εμβαδόν του ακινήτου θα πρέπει να είναι έως 150 τ.μ.
• Η αξία του ακινήτου θα ανέρχεται μέχρι 200.000 ευρώ.
• Τα ακίνητα θα πρέπει να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Παράλληλα, τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα θα διευρυνθούν, με το ανώτατο εισόδημα να αυξάνεται στα 20.000 ευρώ για τους άγαμους (από 16.000 ευρώ που ισχύει σήμερα), και αντίστοιχες αυξήσεις για ζευγάρια και οικογένειες με παιδιά. Τα τρέχοντα εισοδηματικά όρια είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους, 24.000 ευρώ για τα ζευγάρια, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και 27.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Αλλαγές εξετάζονται επίσης όσον αφορά το όριο παλαιότητας του ακινήτου που θα είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα.

Από το προηγούμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου 1», συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχουν ήδη εγκριθεί και εκταμιευτεί 6.305 δάνεια για αγορά ακινήτων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια αναμένεται να έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι. Η επιτυχία του πρώτου προγράμματος έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για τον νέο κύκλο, ο οποίος προβλέπεται να προσφέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να κάνουν το πρώτο βήμα προς την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Άτοκα δάνεια έως 20.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Παράλληλα με το «Σπίτι μου 2», θα «τρέξει» ένα νέο πρόγραμμα μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει άτοκα δάνεια έως 20.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες 20.000 κατοικιών, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, συμβάλλοντας στη μείωση του ενεργειακού κόστους και των εκπομπών ρύπων, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Αυτή η συνδυαστική προσέγγιση των προγραμμάτων «Σπίτι μου 2» και των άτοκων δανείων για ενεργειακή αναβάθμιση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αγορά κατοικίας, προσφέροντας οικονομικά προσιτές λύσεις για την απόκτηση και τη βελτίωση των ακινήτων. Με τις παρεμβάσεις αυτές, η κυβέρνηση στοχεύει στην ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών, ειδικά αυτών που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση, δημιουργώντας ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο...

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον...

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)...

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε...