13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Γαλακτοκομικά – Τυριά – Σουφλέ

Ημερομηνία:

Μελιτζάνες γεμιστές με τυρί:

Έξι μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, έξι μεγάλες ντομάτες, τρείς κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας, μισό κιλό φέτα, πενήντα γραμμ. βούτυρο , λίγη ζάχαρη , λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, αφαιρώντας ένα μικρό μέρος από πίσω. Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μια ώρα περίπου. Μετά τις στραγγίζουμε και τις τηγανίζουμε σε πολύ καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Τις σουρώνομε.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε καυτό λάδι χοντροκόβουμε τη ντομάτα. Βάζουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, βούτυρο και ζάχαρη. Όταν πιεί τα υγρά η σάλτσα είναι έτοιμη. Σ’ ένα μπολ, τρίβουμε καλά την φέτα. Βάζουμε σ’ ένα ταψί τις μελιτζάνες που έχουν στραγγιστεί και πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα και 4 κουταλιές από την σάλτσα. Όση σάλτσα περισσέψει την ρίχνομε από πάνω. Βάζουμε το ταψί σε δυνατό φούρνο για 3 τέταρτα της ώρας.

Σουφλέ με αγκινάρες(1):

Δύο κουτιά με αγκινάρες, τις κόβομε φέτες, αλάτι, πιπέρι άσπρο. Μια φλιτζάνα ποικιλία τυριών. Μία φλιτζάνα μαγιονέζα, μισή φλιτζάνα κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε όλα μαζί σε πυρέξ 40 λεπτά.

Σουφλέ με αγκινάρες (2):

Μία στρώση αγκινάρες, μια στρώση τυρί τοστ, μια στρώση ζαμπόν, μια στρώση τυρί, κασέρι, γραβιέρα στάκα, από πάνω μπεσαμέλ φούρνος.

Μπουρεκάκια με τυρί και γιαούρτι:

Δύο μικροί ή ένας μεγάλος κεσές γιαούρτι , ένα κεσεδάκι βούτυρο ένα κεσεδάκι λάδι, ένα κουταλάκι μπέικη, λίγο αλάτι, τυρί, δύο αυγά, αλεύρι όσο πάρει.

Χτυπήστε το γιαούρτι με το βούτυρο και το λάδι. Προσθέστε ανακατεύοντας το μπέικη , το αλάτι, το αλεύρι λίγο – λίγο. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και κόψτε τα μπουρέκια. Ανακατέψτε τα αυγά με το τυρί γεμίστε και κλείστε τα μπουρεκάκια. Αλείψτε με αυγό και ψήστε στους 200 βαθμούς έως να ροδίσουν.

Πατάτες γεμιστές με τυρί:

Βράζομε ολόκληρες ομοιόμορφες πατάτες. Τις κρυώνομε σε νερό κρύο. Τις ξεκουφίζομε με κουταλάκι και τις γεμίζομε με μείγμα από μπεσαμέλ σοταρισμένο μπέικον, ζαμπόν, τυριά. Από πάνω κρέμα γάλακτος και τυρί τριμμένο. Βάζομε στον πάτο του ταψιού λίγη μπεσαμέλ από πάνω πατάτες και φούρνο.

Μπουρέκι(1):

"google ad"

Στον πάτο του ταψιού λάδι και φρυγανιά. Πατάτες, δυόσμο, μυζήθρα, κολοκύθια αλευρωμένα, δυόσμο, μυζήθρα. Ανάμεσά τους λίγη στάκα και ξυσμένη ντομάτα. Τελειώνομε με χυλό από πάνω. Χτυπάμε δύο αυγά, αλάτι, νερό λίγο λάδι, αλεύρι να γίνει σφιχτός χυλός. Τον στρώνομε και μετά σουσάμι. Σιγανή φωτιά. Στην αρχή δυνατή να πάρει βράση και μετά σιγανή ως το τέλος. Στα μισά το βγάζομε το χαράζομε το σκεπάζομε και συνεχίζομε σε σιγανή φωτιά.

Σουφλέ:

Βάση για Σουφλέ: 150 γραμμ. αλεύρι, 100 γραμμ. φρέσκο βούτυρο, μισό λίτρο φρέσκο γάλα, 6 αυγά, μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο , αλάτι, πιπέρι.

Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Πριν ροδίσει προσθέτομε το γάλα χλιαρό. Κατεβάζομε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτομε τους κρόκους των αυγών το αλάτι το πιπέρι το μοσχοκάρυδο χτυπάμε καλά με το σύρμα. Κάνουμε σφιχτή μαρέγκα με τα ασπράδια και την προσθέτομε προσεκτικά ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω ελαφρά.

Σουφλέ με τυρί ζαμπόν:

1 δόση βάση σουφλέ, 150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη, χοντρά 150 γραμμ. παρμεζάνα, 6 φέτες λεπτές ζαμπόν κομμένες μικρά τετράγωνα, 1 κουταλιά σούπας τριμμένη φρυγανιά, λίγο βούτυρο.

Βουτυρώνουμε 6 ατομικά πυρέξ. Στρώνομε διαδοχικά το ένα τρίτο της βάσης για σουφλέ, τη μισή παρμεζάνα, το μισό ζαμπόν, το ένα τρίτο της βάσης την υπόλοιπη παρμεζάνα, το υπόλοιπο ζαμπόν, τη γραβιέρα τελευταίο το ένα τρίτο της βάσης. Πασπαλίζομε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά αν είναι μεγάλο πυρέξ στους 200 βαθμούς και 20 λεπτά αν είναι ατομικά πυρέξ, στους 200 βαθμούς. Σερβίρεται αμέσως.

Σουφλέ με σπανάκι και τυρί:

1 δόση βάση για σουφλέ, 150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη χοντρά, 150 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, ένα κιλό σπανάκι, 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, 1 κουταλιά σούπας τριμμένη φρυγανιά, αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο.

Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι. Πετάμε τα κοτσάνια και ζεματάμε τα φύλλα σε καυτό νερό. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε το σπανάκι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.

Το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια βάση, λίγη γραβιέρα και λίγη παρμεζάνα. Ανακατώνουμε καλά. Βουτυρώνομε 6 ατομικά πυρέξ και στρώνουμε διαδοχικά βάση την υπόλοιπη παρμεζάνα όλο το σπανάκι καλά απλωμένο, την υπόλοιπη γραβιέρα, και στο τέλος της υπόλοιπη βάση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς αν είναι μεγάλο πυρέξ και για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς αν είναι ατομικά πυρέξ. Σερβίρεται αμέσως.

Σουφλέ με ψάρι και γαρίδες:

600 γραμμ. γλώσσες, 500 γραμμ. γαρίδες, 25 εκ. λίτρου λευκό ξηρό κρασί, 2 κοκκάρια (κρεμμύδι) ψιλοκομμένα, 150 γραμμ. γραβιέρα στον χοντρό τρίφτη, 150 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, 100 γραμμ. αλεύρι, 50 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά, 3 κόκκοι πιπέρι ακοπάνιστο, αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο, 1 κουταλιά σούπας τριμμένη φρυγανιά.

Βράζουμε τις γλώσσες με το κοκκάρι το κρασί τους κόκκους πιπέρι για οκτώ λεπτά. Στραγγίζομε τον ζωμό, τον κρατάμε σε μπολ. Βράζουμε τις γαρίδες χωρίς νερό, με λίγο ξύδι και αλάτι. Στραγγίζουμε το ζωμό, τον κρατάμε σε μπολ. Καθαρίζουμε τις γαρίδες κοπανίζουμε τα κεφάλια, περνάμε το μείγμα από σήτα, κρατάμε τον ζωμό που μένει σε μπολ. Ξεχωρίζομε τα φιλέτα της γλώσσας.

Σε ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατώνουμε καλά με σύρμα και πριν ροδίσει προσθέτουμε το ζωμό της γλώσσας το ζωμό της γαρίδας το ζωμό των κεφαλιών λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Κατεβάζομε την μπεσαμέλ απ’ τη φωτιά προσθέτουμε τους κρόκους χτυπάμε μαρέγκα τα ασπράδια και την προσθέτουμε ανακατώνοντας ελαφριά από πάνω προς τα κάτω. Βουτυρώνομε 6 ατομικά πυρέξ. Στρώνουμε διαδοχικά: 1 στρώση μπεσαμέλ την υπόλοιπη παρμεζάνα τις γαρίδες, όλη τη γραβιέρα και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, αν είναι μεγάλο πυρέξ στους 200 βαθμούς κα 20 λεπτά, αν είναι ατομικά πυρέξ στους 200 βαθμούς. Σερβίρεται αμέσως.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...