Γαλακτομπούρεκο
(Διαλέξτε εσείς όποια θέλετε και από τις προηγούμενες συνταγές και απ’ αυτές)
Ι λίτρο γάλα, 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη, πέντε αυγά, τρεις κουταλιές βούτυρο φρέσκο, μισό κιλό φύλλο κρούστας, μισό φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα
Για το σιρόπι: τριάμισι φλυτζάνια ζάχαρη, δυόμιση φλυτζάνια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγο ανθόνερο (από εσπεριδοειδή μόνο).
Βάζομε το γάλα στη φωτιά να κάψει. Ρίχνομε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να πήξει. Το βγάζομε από τη φωτιά, χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα προσθέτομε στην κρέμα σιγά – σιτά ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτομε το βούτυρο, ανακατεύομε ξανά και αφήνομε την κρέμα να κρυώσει.
Σε ταψί ή πυρέξ στρώνομε επτά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα – ένα. Αδειάζομε ομοιόμορφα την κρέμα στο ταψί και σκεπάζομε με άλλα δέκα βουτυρωμένα φύλλα. Χαράζομε τα φύλλα επιφανειακά και το ψήνομε σε μέτριο φούρνο πενήντα λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ραντίζομε τα φύλλα με λίγο νερό.
Για το σιρόπι βράζομε τα υλικά για 10-15 λεπτά περίπου. Το ρίχνομε καυτό στο γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.
Τυρόπιτα με κανταΐφι
Ξένομε μισό κιλό κανταΐφι. Βουτυρώνομε ταψί βάζομε πάνω το μισό κανταΐφι. Το βουτυρώνομε με λιωμένο βούτυρο γάλακτος ραντιστά. Ανακατεύομε 100 γρ ξυσμένο ένταμ, 100 γρ. ρεγγάτο, 100 γρ. έμενταλ ξυσμένο και 50 γρ. φέτα τριμμένη. Σπάμε δύο αυγά πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο. Το υπόλοιπο κανταΐφι, από πάνω βούτυρο, γάλα 1 φλυτζάνι, δύο αυγά, κρέμα γάλακτος. Αφήνομε μισή ώρα να μουλιάσει και φουρνίζομε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Κασερόπιτα
300 γρ. κασέρι, 4 αυγά, μια φλυτζάνα τσαγιού φρέσκο γάλα, τα τρία τέταρτα από ένα φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο, πιπέρι, 300 γρ φύλλο κρούστας, μισό φλυτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα, δυόσμο ψιλοκομμένο.
Κόβομε το κασέρι λεπτές φέτες, χτυπάμε τ’ αυγά προσθέτομε το γάλα. Αλείφομε με βούτυρο ένα στενόμακρο ταψί 33χ23. Στρώνομε τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα ένα – ένα. Βάζομε από πάνω σε στρώση το κασέρι την κεφαλογραβιέρα και τον δυόσμο. Τα σκεπάζομε με τα υπόλοιπα φύλλα καλά βουτυρωμένα. Κόβομε την κασερόπιτα σε κομμάτια. Ρίχνομε από σιγά το μείγμα των αυγών με το γάλα και αφήνομε 20 λεπτά να το απορροφήσει. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο.
Τυρόπιτα εύκολη
Πέντε αυγά, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, μισό κιλό κασέρι τριμμένο.
Τα ανακατεύω όλα μαζί και τ’ αφήνω μια ώρα περίπου. Παίρνω δύο φύλλα σφολιάτα. Ένα φύλλο κάτω, τη γέμιση, ένα φύλλο πάνω.
Ψήνω στον αέρα στους 220 βαθμούς μεσαία σχάρα.
Πατσαβουρόπιτα
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας, ένα τέταρτο στραγγιστό γιαούρτι, τέσσερα αυγά, μισό κιλό φέτα, ένα μπουκάλι σόδα, ένα φλυτζάνι τσαγιού σπορέλαιο.
Λαδώνω ένα μέτριο στρογγυλό ταψί. Στρώνω τα πρώτα τέσσερα φύλλα ξαπλωτά αλλά ζαρωμένα σα μεγάλα πλισέ. Ένα – ένα φύλλο το ραντίζω με λάδι και σουρωτή. Προσθέτω τη μισή γέμιση. Μετά, βάζω τρία φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Ρίχνω το υπόλοιπο μείγμα. Ξαναβάζω υπόλοιπα φύλλα και ραντίζω με λάδι και σουρωτή. Στους 180 βαθμούς ψήσιμο μια ώρα περίπου.
Μπουγάτσα Θες/νίκης
1 πακέτο φύλλο σφολιάτα, ένα φλυτζάνι αλεύρι, τρία τέταρτα του φλυτζανιού ζάχαρη, τέσσερα αυγά, 1 βανίλια, μισό λίτρο γάλα, ένα φλυτζάνι βούτυρο, κανέλα, άχνη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι.
Αναμειγνύομε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τα αυγά. Σε άλλο σκεύος βράζομε το γάλα και πριν αρχίσει ο βρασμός ρίχνομε τα υλικά όλα και χαμηλώνομε τη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Αλείφομε ένα ταψί με βούτυρο και στρώνομε το φύλλο. Ρίχνομε την κρέμα από πάνω το άλλο φύλλο βουτυρωμένο καλά. Γυρίζομε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζομε ελαφρά το γλυκό και το ψήνομε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά. Το πασπαλίζομε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.