16.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Ζυμαρικά, Κρέπες, Τάρτες

Ημερομηνία:

Τάρτα με αρακά:

Για τη ζύμη: 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 120 γραμμ. βούτυρο, αλάτι, λίγη ζάχαρη, 2 κρόκοι , 2 με 3 κουταλιές παγωμένο νερό.

Για τη γέμιση: 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 αυγά , 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 300 γραμμ. αρακά, 150 γραμμ. γάλα, 250 γραμμ. τυρί γκοργκοντζόλα κομμένη βούτυρο για τη φόρμα , αλάτι, πιπέρι.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι το βούτυρο κομματάκια το αλάτι τη ζάχαρη και τους κρόκους και το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά. Όταν ζυμωθεί την μεταφέρομε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Εν τω μεταξύ σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσουν προσθέτομε τον αρακά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας, ώσπου να μαλακώσει. Αλατοπιπερώνομε. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την στρώνομε σε φόρμα για τάρτες 22 εκ. καλά βουτυρωμένη. Τρυπάμε τον πάτο της ζύμης και την βάζομε μισή ώρα στο ψυγείο. Απλώνομε στον πάτο της ζύμης τον αρακά και την γκοργκοντζόλα. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνομε στη φόρμα. Ψήνομε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Τάρτα με χοιρινό:

1 φύλλο έτοιμη ζύμη για τάρτα ή σφολιάτα, 250 γραμμ. καπνιστό χοιρινό σε κύβους, 400 γραμμ. κρεμμύδια κομμένα 1 πράσο σε ροδέλες μόνο το λευκό μέρος 80 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά, 250 ml κρέμα γάλακτος, 200 ml φρέσκο γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο, 1 κουταλιά ελαιόλαδο.

Βουτυρώνομε και αλευρώνομε ελαφρά μια φ΄ρομα για τάρτα. Απλώνομε το έτοιμο φύλλο φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.

Με ένα πιρούνι κάνομε τρύπες σε όλη την επιφάνεια για να μη φουσκώσει. Σοτάρομε ελαφρά το χοιρινό. Το τραβάμε με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνομε το λάδι μαζί με 50 γραμμ. βούτυρο και σοτάρομε τα κρεμμύδια με το πράσο. Χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύομε με το πράσο και τα κρεμμύδια. Τοποθετούμε το χοιρινό στην τάρτα και από πάνω ρίχνομε τ’ αυγά με τα κρεμμυδάκια. Ρίχνομε το βούτυρο στο ταψί και ψήνομε στους 180 βαθμούς C για 35 λεπτά.

Και εκτός ταξινόμησης γιατί τώρα είναι η εποχή τους Κάστανο γλυκό (πολύ ωραίο).

Κάστανο γλυκό:

Ένα κιλό κάστανα, ένα κιλό ζάχαρη, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 ξύλο κανέλλα, 2 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι.

Βράζουμε τα κάστανα σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τον φλοιό τους προσέχοντας να μη σπάσει ο καρπός.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε δύο ποτήρια νερό και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτουμε την κανέλα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά τα αποφλοιωμένα κάστανα.

Τα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι τους και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Τα αφήνουμε να «σταθούν» μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Αν θέλουμε λίγο πιο «σφιχτό» σιρόπι τα βράζουμε λίγα λεπτά ακόμη.

Χουρμάδες γλυκό:

Ένα κιλό χουρμάδες χωρίς κουκούτσια αμύγδαλα ασπρισμένα , 1 κιλό ζάχαρη, 5-6 γαρύφαλλα , 1 ξύλο κανέλα, 1 λεμόνι χυμό.

Βάζουμε τους χουρμάδες σε νερό για δύο ώρες να φουσκώσουν. Γεμίζουμε τους χουρμάδες με ασπρισμένα αμύγδαλα. Ετοιμάζομε σιρόπι με 1 ποτήρι νερό, τη ζάχαρη, την κανέλλα τα γαρύφαλλα και τον χυμό του λεμονιού να πάρουν μερικές βράσεις. Προσθέτομε τους χουρμάδες και τους βράζουμε με τα υλικά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πριν δέσει δοκιμάζομε τους χουρμάδες και αν είναι έτοιμοι τους τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνομε, το σιρόπι να δέσει. Όταν είναι έτοιμο ξαναρίχνουμε τους χουρμάδες.

Σταφύλι γλυκό:

2 κιλά σταφίδα ένα κιλό ζάχαρη.

Αφήνομε τις ρόγες ένα βράδυ μαζί με τη ζάχαρη. Την επομένη ρίχνομε τον χυμό ενός λεμονιού και βράζομε το γλυκό έως ότου δέσει. Προς το τέλος ρίχνομε αμύγδαλα ασπρισμένα και ένα κλαδί αρμπαρόριζα για άρωμα.

Ζελέ με πορτοκάλι:

6 μεγάλα πορτοκάλια Μέρλιν, 2 κουτιά ζελέ πορτοκάλι, 3 ποτήρια νερό.

Σιρόπι: δυόμιση ποτήρια ζάχαρη ενάμιση ποτήρι νερό.

Πλένομε καλά τα πορτοκάλια, τα χαράζομε κάθετα και αφαιρούμε τις φλούδες τους. Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές φέτες του ενός εκατοστού. Τις βράζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν για πέντε λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά. Για το σιρόπι βράζομε το νερό με τη ζάχαρη. Προσθέτομε τις φλούδες, και τις αφήνομε να βράσουν μέχρι να πιουν όλο το σιρόπι και να στεγνώσουν. Τις κατεβάζομε από τη φωτιά και τις αφήνομε να κρυώσουν. Κόβομε την ψίχα των πορτοκαλιών σε φέτες πάχους ενός δαχτύλου. Σε μπολ διαλύουμε καλά το ζελέ με δύο ποτήρια βραστό νερό και ένα ποτήρι κρύο. Στρώνουμε στον πάτο ενός γυάλινου μπολ μερικές φλούδες πορτοκαλιού, από πάνω μια στρώση πορτοκάλια τις φέτες και επαναλαμβάνομε έως να τελειώσουν τα υλικά. Απλώνομε από πάνω το ζελέ και βάζομε στο ψυγείο να πήξει.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ