18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Θαλασσινά

Ημερομηνία:

Ψάρι ψημένο στη λαδόκολλα
Μερικές κουταλιές (5-6) σούπας ελαιόλαδο , ψάρι φιλέτο , δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο λίγο δεντρολίβανο, αλάτι, φρέσκοτριμμένο πιπέρι.
Πλένομε αλατίζομε το ψάρι. Ανοίγομε μια διπλή λαδόκολλα και τοποθετούμε στο κέντρο το ψάρι. Πασπαλίζομε με σκόρδο, δεντρολίβανο και πιπέρι περιχύνομε με ελαιόλαδο και κλείνομε το ψάρι μέσα στη λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό με τη σάλτσα τους.

Σαρδέλες μαριναρισμένες
1 κιλό σαρδέλες, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο χυμό από 2 λεμόνια αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο λάδι.
Καθαρίζομε σε φιλέτα τις σαρδέλες. Αν είναι πολύ φρέσκιες τα φιλέτα βγαίνουν και με το χέρι. Τις πλένετε καλά και τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πυρέξ τη μια δίπλα στην άλλη. Τις αφήνετε στον ήλιο για 20 λεπτά σκεπασμένες με μια λεπτή σίτα ίσα ίσα για να στεγνώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύετε ένα ποτήρι ελαιόλαδο μαζί με τον χυμό λεμονιού και το σκόρδο. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Όταν οι σαρδέλες στεγνώσουν , περιχύνετε το μείγμα αυτό και τις αφήνετε να μαριναριστούν το λιγότερο για 20 λεπτά. Βάζετε το πυρέξ με τις σαρδέλες για 4 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και σερβίρετε.

Σουβλάκια ψαριού και πιπεριάς
500 γραμμ. κομμένο φιλέτο άσπρου ψαριού, 1 ψιλοκομμένη μέτρια κόκκινη πιπεριά σάλτσα ένα τέταρτο ψημένα αλατισμένα φιστίκια, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ένα τέταρτο φλιτζανιού φυστικοβούτυρο, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κουταλιές χυμός λεμονιού, 2 κουταλιές λάδι, ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό, 1 κόκκινη καυτερή μικρή πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη, αλάτι. Περάστε το ψάρι και την πιπεριά σε 8 καλαμάκια απλώστε τα σε μια πιατέλα και  περιχύστε τα με τη σάλτσα.
Σκεπάστε τα και βάλτε τα στο ψυγείο για μερικές ώρες ή από την προηγούμενη γυρνώντας τα μερικές φορές.  Βγάλτε τα σουβλάκια από τν σάλτσα και ψήστε τα στο γκριλ ή τα κάρβουνα. Όσο ψήνεται το ψάρι, ζεστάνετε τη σάλτσα να είναι  έτοιμη για σερβίρισμα. Σάλτσα: Ψιλοκόψτε στο μπλέντερ τα φιστίκια και το κρεμμύδι. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνουν κρέμα.

Σάρπες πλακί στο φούρνο με μπάμιες
Καθαρίζομε , αλατίζομε τις σάρπες τις βάζομε σε ταψί , ρίχνομε αλάτι, πιπέρι, δύο κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 5-6 σκόρδα ψιλοκομμένα, ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο , 4 ντομάτες ξυσμένες λίγο ντοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό και ένα πακέτο μπάμιες κατεψυγμένες αν είναι φρέσκες τις μισοτηγανίζουμε πρώτα και μία φλιτζάνα του τσαγιού λάδι και φουρνίζουμε.
Έως ψηθούν και μείνουν με το λάδι δεμένη η σάλτσα. Γίνεται και με άλλο ψάρι. Αλλά και οι πελαγίσιες σάρπες είναι νόστιμες και φτηνές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ