Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

19.4 C
Chania
Thursday, March 27, 2025

Σπιτικές προτάσεις: Καθάρια Δευτέρα και Σαρακοστιανά

Ημερομηνία:

Ταραμοσαλάτα

Μισή φλυτζάνα ταραμάς, μιάμιση φλυτζάνα ψωμί άσπρο προζύμι ψίχα μόνο, μπαγιάτικο, καλά μουλιασμένο στο νερό και στιμμένο.

Στο μπλέντερ με 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, λάδι και λεμόνι από λίγο όσο σηκώσει.

Μύδια φρέσκα

Τα πλένομε και τρίβομε το κέλυφός τους. Τα βάζομε στο τσικάλι για 10 λεπτά χωρίς νερό. Ανοίγουν και είναι έτοιμα. Τα σερβίρομε με λεμόνι και μαγιονέζα νηστήσιμη.

Μαγιονέζα νηστήσιμη

Δύο φλυτζάνια νερό, μισό φλυτζάνι αλεύρι, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, μια κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, αλάτι, δύο κουταλιές της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη, μία φλυτζάνα ραφινέ, χυμό λεμονιού.

Αναμειγνύομε το αλεύρι με τον νερό και το ανακατεύομε συνέχεια σε μέτρια φωτιά ώσπου να γίνει μια πηκτή κρέμα. Αφήνομε να κρυώσει και βάζομε στο μπλέντερ. Προσθέτομε ξύδι, ζάχαρη, μουστάρδα και αλάτι και ρίχνομε σιγά – σιγά το λάδι και το χυμό του λεμονιού λειτουργώντας τη συσκευή. Προσθέτομε την ψιλοκομμένη κάπαρη.

Καλαμαράκια γεμιστά

Περίπου ενάμιση κιλό καλαμάρια μετρίου μεγέθους, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού  ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τρία τέταρτα φλυτζάνας ρύζι, ένα φλυτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός, ένα φλυτζάνι νερό, ενάμιση φλυτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι, χυμό ενός λεμονιού.

Καθαρίζομε τα καλαμάρια χωρίς να τα σκίσομε. Κρατάμε τις κουκούλες και τους πλοκάμους και τα ψιλοκόβομε. Βάζομε τα δύο τρίτα του λαδιού να κάψει, ρίχνομε τα κρεμμύδια και τους πλοκάμους να καβουρδιστούν, προσθέτομε το νερό, τον μαϊντανό αλάτι, πιπέρι ν’ ακούγεται. Τ’ αφήνομε να βράσουν σκεπασμένα σε σιγανή φωτιά επί μισή ώρα και τότε ρίχνομε το ρύζι. Τα ανακατεύομε και αφού αρχίσει να βράζει το σκεπάζομε και το αφήνομε να σιγοβράσει 10-15 λεπτά μέχρι να πήξει. Με τη γέμιση αυτή γεμίζομε τα καλαμαράκια χωρίς να τα πολυγεμίσομε και τα τοποθετούμε σε πλατιά κατσαρόλα κυκλικά. Το ένα να χώνεται μέσα στο άλλο για να μη χυθούν. Ρίχνομε το υπόλοιπο λάδι με το χυμό του λεμονιού, ένα φλυτζάνι νερό ή και περισσότερο, τα σκεπάζομε και τ’ αφήνομε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Μύδια τηγανητά

Καθαρίζομε, πλένομε τα μύδια. Τα βράζομε λίγο και αφού μισοκρυώσουν τα βγάζομε απ’ τα όστρακά τους. Τα αλατοπιπερώνομε. Χτυπάμε δύο αυγά με πέντε κουταλιές γάλα, προσθέτομε το ένα τρίτο της φλυτζάνας αλεύρι μέσα στο οποίο ανακατεύομε μια κουταλιά μπέικιν. Βουτάμε μέσα στο χυλό δύο – τρία μύδια μαζί και τα τηγανίζομε σε μπόλικο λάδι.

Ταραμοκεφτέδες

Βράζω μερικές πατάτες τις αλέθω ζεστές και βάζω ταραμά μέχρι να γίνει το μείγμα νόστιμο. Βάζομε ξυσμένο κρεμμύδι μαϊντανό δυόσμο και τα πλάθομε κεφτέδες, αλευρώνομε και τηγανίζομε σε καυτό λάδι.

Ντοματοκεφτέδες

Τρεις ντοματούλες ξυσμένες, ένα κολοκύθι, μια πατάτα, ένα μεγάλο κρεμμύδι, ρίγανη, δυόσμο, πιπέρι, αλάτι, αλεύρι περίπου μισή φλυτζάνα ένα κουταλάκι μπέικιν. Πλάθουμε, αλευρώνομε, τηγανίζομε σε καυτό λάδι.

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Καθαρίζομε τους χοχλιούς, τους βράζομε, τους στραγγίζομε, βουτάμε τις μύτες τους σε αλεύρι με αλάτι και πιπέρι και τους τηγανίζομε ελαφρά.

Σβήνομε με ξύδι και μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο.

Λαγάνα

Δύο φακελάκια μαγιά ξερή, 700 γρ νερό χλιαρό, ένα κουταλάκι μέλι, 1-2 κουταλιές λάδι, 1 κιλό αλεύρι σκληρό, 1 κουταλιά αλάτι.

Τη μαγιά με τα υγρά και το μέλι διαλύω και αφήνω 10’. Από λίγο το αλεύρι με το αλάτι περίπου ένα κιλό. Μαλακή ζύμη. Την ζυμώνομε αρκετά και με γροθιές ή στον γάντζο. Την αφήνομε να  φουσκώσει επί 40 λεπτά περίπου. Την ξαναζυμώνομε. Απλώνομε λαδόκολλα, λαδώνομε την λαδόκολλα και ρίχνομε σισάμι στο κέντρο σε στενόμακρο ταψί. Απλώνομε ομοιόμορφα την λαγάνα να έχει μισό πόντο πάχος. Την περνάμε με νερό και ζάχαρη και πολύ σισάμι. Πιέζομε το σισάμι με την παλάμη μας να καρφωθεί στην ζύμη, αφήνουμε να ξαναφουσκώσει και πιέζομε με το δάχτυλο μας μέχρι τον πάτο του ταψιού όλη την λαγάνα. Ψήνομε στον αέρα 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα. Γίνονται δύο λαγάνες. Όταν πιέσομε με το δάχτυλο τη λαγάνα και η τρύπα γυρνά και κλείνει πρέπει να την αφήσομε και άλλο να φουσκώσει.

Σημείωση: ρίχνομε μέσα στο ζυμάρι 3-4 κουταλιές λάδι και αν κολλά το ζυμάρι στα χέρια μας δεν βάζομε άλλο αλεύρι αλλά βρέχομε τα χέρια μας στο λάδι όσες φορές χρειαστεί και ζυμώνομε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ