11.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Σπιτικές προτάσεις: Καθαρά Δευτέρα και σαρακοστιανά

Ημερομηνία:

Σας γράψαμε τα γαλακτομπούρεκα, τις μπουγάτσες… εε, τα καλτσούνια τα ανθοτυρένια, τα ξέρετε όλες, δεν τα γράψαμε. Τα κρεατικά γι’ αυτήν την Κυριακή, την κρέτινη όπως την λέμε σας γράψαμε.

Η προτελευταία Αποκριά είναι η επόμενη Κυριακή, των Αποκρέων και η τελευταία είναι η Τύρινη. Μαγειρεύομε κρεατικά και πολλά τυρερικά. Επίσης μακαρόνια (η γιαγιά μου απ’ το Καστέλι Κισάμου τα έφτιαχνε χειροποίητα). Τα έβραζαν σε κρεατόζουμο, τους έξυναν από πάνω πολύ λαδωτήρι (ζιλοκούμπια έλεγαν αυτά τα τυράκια που έφτιαχναν η γιαγιά μου, η Μαρία Λυραντζάκη το γένος Φαραντάκη και η θεία μου από τον Πλάτανο Κισάμου, Ελένη Ανουσάκη το γένος Φαραντάκη). Και έπειτα τα ζεματούσαν με στακοβούτυρο. Ήταν έθιμο και τα μακαρόνια την αποκριά την Τύρινη. Και καλτσούνια του τηγανιού. Σκέτα με ανθότυρο ή ανακατεμένο ανθότυρο με μυζήθρα και γαλακτομπούρεκα.

Την καθαρά Δευτέρα οι νοικοκυρές σηκωνόταν πρωί – πρωί, εξαφάνιζαν όλα τα φαγητά της προηγούμενης μέρας, έστρωναν το τραπέζι τους με καθαρό ωραίο τραπεζομάντηλο και το γέμιζαν σαρακοστιανές λιχουδιές. Βέβαια, τότε χωρίς λάδι τα φαγητά, εγώ ακολουθούσα το έθιμο μέχρι που μπορούσα να φιλοξενώ πολλά άτομα. Αλλά και τώρα που είναι μόνο οικογενειακό το τραπέζι σηκώνομε το πρωί και στρώνω το τραπέζι με φαγητά σαρακοστιανά αλλά και με λάδι, το ‘χω όλη μέρα στρωμένο και όταν έρχεται η οικογένεια κάνομε τα χρόνια πολλά. Δεν πρέπει να ξεχάσομε τα έθιμά μας. Δεν πρέπει να μας καταπιεί η παγκοσμιοποίηση. Δεν πρέπει να μας μετατρέψει σε μια μάζα άμορφη. Το δέντρο, όταν του κόψεις τη ρίζα του ξεραίνεται. Θα ζήσει μόνο το δέντρο που διατηρεί τη ρίζα του. Έτσι απλά, χωρίς ταμπέλες, που μας τις βάζουν για να μας ‘’σέρνουν’’ όπου θέλουν. Και να μας διαιρούν.

Σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας θα σας γράψω και για έθιμα και φαγητά της Μικράς Ασίας, αφού η άλλη μου γιαγιά ήταν Σμυρνιά.

Παέλια με θαλασσινά (Ισπανία)

Καλαμαράκια φρέσκα ψιλοκομμένα, γαλέος ψιλοκομμένος χωρίς κόκκαλα. Γαρίδες, καβούρια, μύδια βρασμένα και ελαφρά αλατισμένα. Κρατάμε το ζουμί. Μια – δυο ντομάτες κομμένες, μισή πιπεριά πράσινη, μισή πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένες, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δύο σκελίδες σκόρδο.

Βάζομε τα λαχανικά με λίγο λάδι στην παέλια να μαραθούν. Αν δεν έχετε το ειδικό σκεύος γίνεται και σε μεγάλο τηγάνι τεφάλ ή ταψάκι τεφάλ. Το βάζετε στο μάτι της κουζίνας, όχι στον φούρνο. Όταν χυλώσει η σάλτσα προσθέτομε ένα – δύο φύλλα δάφνης και ρίχνομε τα καλαμάρια με τον γαλέο. Μετά από λίγο τις γαρίδες, τα καβούρια, τα μύδια. Ανακατεύομε με ξύλινη σπάτουλα. Μετά ρίχνομε ρύζι (3 φακελάκια μπάρμπα Μπεν) αλλά γίνεται καλύτερη η παέλια με πιο μαλακό ρύζι.

Υπολογίζετε την ποσότητα του ρυζιού με το μπάρμπα Μπεν αλλά βάλτε νυχάκι ή Καρολίνα. Τα τσιγαρίζετε όλα μαζί και ρίχνετε το ζουμί από τις βρασμένες γαρίδες, καβούρια, μύδια. Υπολογίζετε τόσο ζουμί ώστε να ψηθεί και να τραβήξει το υγρό. Αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο ζουμί που πρέπει να είναι χλιαρό, όχι κρύο. Προσθέτετε ζαφρέν. Όταν τραβήξει το υγρό και είναι ψημένο το ρύζι κατεβάζετε απ’ τη φωτιά και σκεπάζετε για λίγο με μια πετσέτα. (είναι πολύ νόστιμο φαγητό).

Θαλασσινά στην κατσαρόλα

Τέσσερις κουταλιές λάδι, δύο σκελίδες σκόρδο λιωμένες, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, δύο μικρές πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες, ένα κιλό θαλασσινά ανάμεικτα (μύδια, γαρίδες, χταποδάκι) καλαμαράκια, σουπιές, κομμένους κύβους, τέσσερις ντομάτες, τριακόσια γρ. άσπρο κρασί, εκατό γρ. μανιτάρια.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι για πέντε λεπτά. Προσθέτετε τις πιπεριές και τα ανάμεικτα θαλασσινά και σιγοβράζετε για τρία ή τέσσερα λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες, το κρασί, τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε χωρίς καπάκι να μαλακώσουν τα θαλασσινά και όταν είναι ψημένα και δεμένη η σάλτσα κατεβάζομε.

Ριζότο με γαρίδες και μύδια

Ένα κιλό μύδια, ένα κιλό γαρίδες, τριακόσια γραμμάρια ψίχα καβουριών, δύο φλιτζάνια λάδι, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ενάμιση ποτήρι άσπρο κρασί, μια κουταλιά ντοματοπελτέ, δύο φλιτζάνια ρύζι, εκατό πενήντα γρ. αρακάς κατεψυγμένος, ψιλοκομμένος μαϊντανός.

Καθαρίζομε και πλένομε καλά τα μύδια. Τα βράζομε σε σιγανή φωτιά ώσπου να ανοίξουν, τα καθαρίζομε και τα βάζομε σε πιατέλα. Σουρώνομε το ζωμό. Σοτάρομε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες και τα σβήνομε με το κρασί. Προσθέτομε το ζωμό και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο και αλατοπιπερώνομε. Σκεπάζομε και αφήνομε να σιγοβράσουν. Προσθέτομε κι άλλο νερό ανάλογα με το ρύζι και μόλις βράσει προσθέτομε το ρύζι και τον αρακά. Σκεπάζομε και αφήνομε να σιγοβράσουν να γίνει πιλάφι. Πασπαλίζομε με μαϊντανό.

Κέικ με λεμόνι

Διακόσια εξήντα γραμμάρια ζάχαρη άχνη, διακόσια γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, εκατό ενενήντα γραμμάρια ραφινέ, τριακόσια εβδομήντα πέντε γραμμάρια αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν, ξύσμα από λεμόνι, εκατό γραμμάρια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα σκόνη, λίγο αλάτι.

Για την επικάλυψη: Εκατό πενήντα γραμμάρια χοντροκομμένα λευκά αμύγδαλα, άχνη για πασπάλισμα.

Ανακατεύομε τον χυμό λεμονιού, το ραφινέ και την άχνη. Προσθέτομε το αλάτι και στο τέλος ρίχνομε το αλεύρι με το μπέικιν και τα αμύγδαλα. Τοποθετούμε σε φόρμα του κέικ λαδωμένη και αλευρωμένη. Ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και άλλα 40 λεπτά στους 160 βαθμούς. Αν χρειαστεί ψήνομε περισσότερο. Αφήνομε να κυρώσει και αλείφομε την επιφάνεια με αραιωμένη μαρμελάδα. Καλύπτουμε την μαρμελάδα με αμύγδαλα και πασπαλίζομε με άχνη.

Καλαμαράκια γεμιστά

Για τέσσερα μεγάλα θράψαλα, δύο κόκκινες πιπεριές, δύο κίτρινες πιπεριές, ένα φλιτζάνι ρύζι, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τρία φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο λευκό κρασί, άνηθος, αλάτι, πιπέρι, μισό φλιτζάνι λάδι, χυμός ενός λεμονιού.

Καθαρίζομε τα καλαμαράκια ολόκληρα και τα βράζομε ελαφρά.

Σοτάρομε στο λάδι τα κρεμμυδάκια μετά ψιλοκομμένες τις πιπεριές και τον άνηθο και σβήνομε με κρασί. Προσθέτομε το ρύζι, ρίχνομε δύο φλιτζάνια νερό και αφήνομε να μισοψηθούν. Γεμίζομε τα καλαμαράκια και τα βάζομε στο τσικάλι με μισή φλυτζάνα λάδι, νερό και λεμόνι μα ψηθούν.

Χόρτο – ταραμοκεφτέδες

(Ανεβατοί με φαρινάπ)

250-300 γρ. ταραμά, ει δυνατόν Σουηδίας, ½ κιλό αλεύρι φαρινάπ και 1 πιπεριά κόκκινη καυτερή ή πάπρικα καυτερή, πιπέρι τριμμένο, 1 μάτσο μάραθο, ½ μάτσο μαϊντανό, 1 μάτσο σπανάκι, ½ μάτσο σέσκουλα (εάν υπάρχουν), 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ½ κιλό κρεμμυδάκια, 2 πράσα (το λευκό), 10-15 σκελίδες σκόρδο.

Πλένομε και κόβομε όλα τα λαχανικά πολύ – πολύ ψιλά. Το ξερό κρεμμύδι το περνάμε από τον τρίφτη. Επίσης και τα σκόρδα πολύ ψιλά σαν καπνό. Κόβομε την πιπεριά σε ψιλά κομματάκια, αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους (εκτός αν προτιμάμε να γίνουν πολύ καυτεροί). Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με πάπρικα. Διαλύουμε τον ταραμά σε λίγο χλιαρό νερό. Τον ρίχνομε στα χόρτα και τα ζυμώνομε όλα καλά ώστε να τα μαράνει η αρμύρα του ταραμά. Ρίχνομε το πιπέρι. Προσοχή, δεν ρίχνομε αλάτι διότι αντί για αλάτι ρίχνομε τον ταραμά. Κατόπιν ρίχνομε λίγο – λίγο αλεύρι φαρινάπ και ανακατεύομε. Ρίχνομε όσο αλεύρι μας πάρει. Να γίνει η ζύμη απαλή μεν αλλά ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ αραιή. Σε μια κατσαρόλα που τηγανίζουμε πατάτες (φριτέζα) ρίχνομε αρκετό λάδι όπως για λουκουμάδες. Αφού κάψει καλά ρίχνομε από μια κουταλιά (με κουτάλι κομπόστας ή μισή με κουτάλι φαγητού) στο λάδι ώστε να γεμίσει. Όταν ροδίσουν αρκετά καλά και ψηθούν, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τηγανίζονται σε μέτρια φωτιά, για να μην αρπάξουν.

Βουτάμε το κουτάλι σε λάδι για να μην κολλά επάνω η ζύμη.

Τρώγονται ζεστοί.

Σημ: :Αντί για μάραθο μπορούμε να βάλουμε άνηθο. Επίσης μπορούμε να ρίξουμε μαγιά αντί για φαρινάπ. Ρίχνουμε κοινό αλεύρι και αφήνομε 1-2 ώρες έως ότου φουσκώσου. Επίσης γίνονται και με προζύμι το οποίον αναπιάνουμε αποβραδίς.

Χταπόδι ξυδάτο Α’

2 κιλά χταπόδι, 3 κουταλιές ξύδι, 150 γρ. λάδι, ρίγανη, πιπέρι, 3 μεγάλα κρεμμύδια
Πλένομε καλά το χταπόδι (πολλά νερά). Το βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς τίποτε άλλο (ούτε νερό ούτε αλάτι). Βράζομε σε χαμηλή φωτιά. Μαζί με το χταπόδι ρίχνουμε και τα κρεμμύδια χαραγμένα στα τέσσερα. Όταν βράση καλά και ‘’λιποθυμήσει’’ και πέφτει από το πιρούνι τότε ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, την ρίγανη και το πιπέρι. Αφήνομε να πήξει η σάλτσα και κατεβάζουμε. Τρώγεται ζεστό σαν μεζές. Μπορούμε στο βράσιμο να προσθέτουμε και σκόρδα.

Χταπόδι ξυδάτο Β’

2 κιλά χταπόδι, λάδι, ρίγανη, πιπέρι, ξύδι

Βράζουμε όπως είπαμε στην προηγούμενη συνταγή (Α’). Μέσα δεν ρίχνουμε τίποτε. Όταν βράσει καλά, τότε το βγάζομε από τον ζωμό. Κόβομε τα άκρα από τα πλοκάμια και σε μια πιατέλα μικρή τοποθετούμε μόνο τα χοντρά κομμάτια. Ρίχνομε από πάνω ξύδι, λάδι, ρίγανη και πιπέρι τριμμένο.

Σερβίρεται κρύο σαν μεζές. Κρατά πολλές ημέρες στο ψυγείο αρκεί να είναι καλυμμένο. Τα ψιλά πλοκάμια και την τυχόν υπάρχουσα σακούλα, τα κόβουμε ψιλά – ψιλά και τα κάνουμε πιλάφι με τον ζωμό.

Χταπόδι κρασάτο

2 κιλά χταπόδι, 1 μέτρια κουτάλα κουζίνας λάδι, ½ κιλό κρεμμύδια, 4 πράσα, το λευκό (προαιρετικώς), 15-20 σκελίδες σκόρδα, 2-3 φύλλα δάφνης, 1 ποτήρι (κρασιού) κρασί κόκκινο μπρούσκο, πιπέρι άτριφτο, μπαχάρι άτριφτο.

Πλένομε πολλά νερά το χταπόδι για να φύγει η γλοιώδης ουσία που το περιβάλλει και η άμμος από τις βεντούζες των πλοκαμιών του. Βγάζουμε το στόμα με τους κοπτήρες και τα 2 μάτια.

Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα, το μέσα έξω και την καθαρίζουμε από το στομάχι και το μελάνι και τη γυρνάμε πάλι. Το βάζουμε στην κατσαρόλα (ει δυνατόν χάλκινη γιατί στις άλλες κολλάει) και το αφήνομε να βράσει σε σιγανή φωτιά με το δικό του μόνο νερό χωρίς να ρίξουμε εμείς άλλο νερό ούτε αλάτι γιατί σφίγγει. Εξάλλου το χταπόδι γενικώς είναι το μόνο θαλασσινό που δεν χρειάζεται αλάτι. Αν τυχόν χρειαστεί προσθέτομε μόνο αφού έχει βράσει. Το γυρνάμε τακτικά το πάνω κάτω.

Όταν μετά 1 ή 1 ½ ώρα δούμε ότι έχει ‘’λιποθυμήσει’’ και οι βεντούζες βγαίνουν από τα πλοκάμια ή το τσιμπάμε με το πιρούνι και είναι πολύ μαλακό, τότε σταματάμε το βράσιμο. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνομε το λάδι και το κρεμμύδι που το έχομε κόψει σε κομματάκια, όχι όμως πολύ ψιλά. Όταν μαραθεί ρίχνομε το πράσο κομμένο όπως το κρεμμύδι και τα σκόρδα ολόκληρα. Κόβομε το χταπόδι στο σανίδι της κουζίνας σε κανονικά κομμάτια μήκους 4-5 πόντων και το ρίχνομε μαζί με το ζουμί του στην κατσαρόλα. Ρίχνομε το κρασί, το πιπέρι, το μπαχάρι και την δάφνη και σκεπάζομε (ει δυνατόν ερμητικώς) και βάζομε σε σιγανή φωτιά. Όταν το κρεμμύδι και τα λοιπά θα έχουν βράσει καλά και η σάλτσα θα έχει πήξει κατεβάζομε. Σερβίρεται με γαρνίρισμα πατάτες τηγανητές ή του φούρνου.

Σημείωση: Πολλές φορές τα χταπόδια (αναλόγως ποικιλίας ή και ηλικίας) βγάζουν πολύ νερό. Τότε δεν ρίχνομε όλον τον ζωμό στο φαγητό γιατί θα περιμένομε με τις ώρες να σωθεί.

Τρίγωνα με τόνο

2 κουτιά τόνο 160 γρ. λιωμένο, 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα, μαϊντανό ψιλοκομμένο, άνηθο, αλάτι, πιπέρι, φύλλο κρούστας

Μαραίνομε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και το λάδι στο τηγάνι. Ρίχνομε τον τόνο, το πιπέρι και τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύομε να πάρουν δύο βράσεις. Μετά κόβομε λωρίδες το φύλλο και το λαδώνομε (πλάτος 4 δακτύλων περίπου). Ρίχνομε στην αρχή της λουρίδας λίγο από την σύβραση και τυλίγουμε σε τρίγωνα. Κατόπιν τα τηγανίζομε σε σιγανή φωτιά να ροδοκοκκινίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά τα σερβίρουμε ζεστά.

Φάβα

2 φλυτζάνια του τσαγιού φάβα, 4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα για το βράσιμο, 1 φλυτζάνι του τσαγκού λάδι για το βράσιμο, αλάτι, κρεμμύδι ωμό ψιλοκομμένο, ρίγανη, πιπέρι τριμμένο, λάδι καλό (αυτά τα τέσσερα είναι για το γαρνίρισμα την ώρα του φαγητού).
Καθαρίζομε καλά την φάβα και την πλένομε. Την σουρώνομε και την ρίχνομε στην κατσαρόλα με διπλάσια ποσότητα κρύου νερού. Ρίχνομε τα κρεμμύδια. Αρχίζομε με κανονική φωτιά. Όταν πάρει βράση τότε χαμηλώνομε την φωτιά στο ελάχιστο. Όταν αρχίζει να πετάει σταγόνες απ’ έξω και να κάνει ‘’πλάφ – πλάφ’’ αποσύρομε.

Προσέχομε να μη πιάσει γιατί δεν τρώγεται μετά. Γι’ αυτό ανακατεύομε συχνά με ξύλινη σπάτουλα.

Προς το τέλος ρίχνομε το αλάτι και το λάδι. Για να γίνει αλοιφή περνάμε το μείγμα από το ψιλό του μύλου των λαχανικών. Μετά προσθέτομε το αλάτι και το λάδι και βράζομε ακόμα λίγο. Μόλις πήξει ρίχνουμε τη φάβα σε ανοικτά δοχεία ή βαθιά πιάτα και αφήνομε να κρυώσει χωρίς να κουνάμε για να μη σπάσει η κρούστα και κατεβάσει νερό. Στο σερβίρισμα προσθέτομε κρεμμύδι ωμό, ρίγανη και πιπέρι καθώς και λάδι κατά βούληση. (‘’Η τέχνη θέλει μάστορα κι η φάβα θέλει λάδι’’ λέει μια παλιά παροιμία).

Φαβοκεφτέδες

Βράζουμε μισό κιλό φάβα, βάζομε λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, αβγό, δυόσμο, μαϊντανό, βρεγμένο ψωμί, τρεις φέτες σφιχτά στραγγισμένες. Ρίχνουμε μέσα την βρασμένη φάβα. Αν το μείγμα είναι μαλακό βάζομε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Τους πλάθομε μεγάλους, στρογγυλούς, τους αλευρώνομε και τους τηγανίζουμε.

Ταραμοσαλάτα (1)

150 γρ. ταραμά, μισό κιλό ψωμί, μισό πεντακοσάρικο’’ μπουκάλι λάδι, 2 φλιτζάνια του καφέ λεμόνι και κρεμμύδι φρέσκο.

Ταραμοσαλάτα (2)

Μισή φλυτζάνα ταραμά, μιάμιση φλυτζάνα ψωμί βρεγμένο, μπαγιάτικο και καλά στυμμένο, μερικές σκελίδες σκόρδο, λιωμένο, λάδι, λεμόνι όσο σηκώσει.

Σκορδαλιά

Μια μέτρια πατάτα βραστή εντελώς κρύα, μια χονδρούτσικη φέτα βρεγμένο ψωμί μπαγιάτικο μόνο η ψίχα, μια σκορδοκεφαλή ολόκληρη κοπανισμένη στο γουδί (όχι δύο, τρεις σκελίδες αλλά ολόκληρο το κεφάλι) μια φλυτζάνα τσαγιού λάδι, ένα φλιτζάνι καφέ ξύδι, δύο – τρεις σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, τα χτυπάμε όλα μαζί στο διαβολάκι.

Πατατοκεφτέδες με μελιτζάνες

Ένα κιλό βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες και πέντε – έξι μελιτζάνες χωρίς σπόρια, μια φλυτζάνα φρυγανιά τριμμένη, μια κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ, δύο κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ένα κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ, αλάτι και πιπέρι.

Περνάμε τις πατάτες από τη μηχανή του πουρέ. Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες στο γκριλ όπως για μελιτζανοσαλάτα, τις ξεφλουδίζετε, τις περνάτε στο μίξερ. Πρέπει να γίνει ένα φλυτζάνι πουρές μελιτζάνα. Ανακατεύετε με την σαλάτα και α υπόλοιπα υλικά και πλάθετε κεφτεδάκια. Τα τυλίγετε σε φρυγανιά τριμμένη και τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό λάδι. Σερβίρετε με παντζάρια λαδόξιδο και σκορδαλιά.

Χαλβάς σμυρναίικος

Ένα λάδι, δύο σιμιγδάλι, τρία ζάχαρη, τέσσερα νερό.

Βάζουμε στο ένα μάτι της κουζίνας το νερό, τη ζάχαρη, γαρύφαλλα, κανέλα μασούρι και φλούδα λεμονιού.

Στο άλλο μάτι βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι χοντρό και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ανακατεύομε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι. Όταν τα αμύγδαλα έχουν καβουρδιστεί, το σιμιγδάλι είναι έτοιμο και χωρίς να αποσύρουμε από τη φωτιά, με ένα σουρωτό από πάνω ρίχνομε το σιρόπι που βράζει εν τω μεταξύ στο άλλο μάτι. Στην αρχή είναι σαν σούπα το μείγμα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και όταν τραβιέται σε μια μπάλα και έχει γυρίσει είναι έτοιμος ο χαλβάς. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνομε κανέλα σκόνη βάζομε στο ψυγείο. Στην Σμύρνη τον σέρβιραν ζεστό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ