13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Σπιτικές προτάσεις Καθαρής Δευτέρας και όχι μόνο

Ημερομηνία:

Λαγάνα
Ενάμιση φακελάκι μαγιά ξηρή, 700 γρ νερό χλιαρό, ένα κουταλάκι ζάχαρη ή μέλι, 1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό, 1 κουταλιά αλάτι, 2-3 κουταλιές λάδι
Διαλύω τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη. Αφήνω 15 λεπτά. Ρίχνω από λίγο το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι. Ζύμη μαλακή. Την ζυμώνομε αρκετά με γροθιές και διαλύοντάς την. Ή την βάζομε στο μίξερ να δουλευτεί με τον γάντζο ζυμώματος. Την αφήνομε να φουσκώσει περίπου 40 λεπτά αν το δωμάτιο είναι ζεστό. Την ξαναζυμώνομε. Την χωρίζομε στα δύο. Στρώνομε ένα στενόμακρο ταψί με λαδόκολλα. Ρίχνομε πολύ σισάμι. Βάζομε πάνω το ένα κομμάτι ζύμη και με τον πλάστη το απλώνομε. Σε όποιο πάχος μας αρέσει η λαγάνα. Περίπου μισό πόντο. Την περνάμε από πάνω με νερό συν λίγη ζάχαρη. Ρίχνομε πολύ – πολύ σισάμι. Μπορούμε και παπαρουνόσπορο μαζί. Πιέζομε με την παλάμη μας να καρφωθεί το σισάμι στη λαγάνα. Αφήνομε να ξαναφουσκώσει. Όχι πάρα πολύ όμως. Κάνομε βαθειές δαχτυλιές – λακκούβες σ’ όλη τη λαγάνα. Ψήνομε στον αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου. Βλέπομε αν είναι ψημένη και από πάνω και από κάτω, ανάλογα τον φούρνο. Την βγάζομε, την βάζομε σε σχάρα. Επαναλαμβάνομε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης

Μύδια
1 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες, 50 ψίχες από μύδια, 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 / 2 φλιτζάνι κρασί άσπρο, 2 φύλλα δάφνη, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουτ. Αλεύρι, ελαιόλαδο
Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι σε τηγάνι με καπάκη ή ρηχό κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες ή τριμμένες αφού πρώτα τις ξεφλουδίσουμε και τα αφήνουμε να βράσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μύδια και το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα δύο λεπτά προσθέτοντας και τη δάφνη. Κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει περίπου 7 λεπτά ακόμα. Τα σερβίρουμε γαρνιρισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αν θέλουμε συνοδεύουμε με άσπρο πιλάφι

Μύδια με πλιγούρι
1 κιλό μύδια, 700 γρα. φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 ματά. Άνιθο ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα τριμμένη, 3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη και κίτρινη) αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 1 φλυτζάνι πλιγούρι
Μουλιάζουμε τα μύδια για 20 λεπτά σε νερό και μετά καθαρίζουμε πολύ καλά το κέλυφός τους με την ανάποδη μεριά του μαχαιριού. Τα στραγγίζουμε και τα αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα. Όταν ανοίξουν τα βγάζουμε από τη φωτιά. Σουρώνουμε σε διπλό βαμβάκι το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα και το φυλάμε. Κόβουμε λεπτές ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι και σε μικρούς κύβους τις πιπεριές και τα σοτάρουμε σε νερό ή λάδι. Ρίχνουμε τον άνιθο και τη ντομάτα και τα αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μύδια (με το κέλυφος) και τα αφήνουμε να βράσουν τόσο ώστε να μην εξατμιστεί το ζουμί της ντομάτας. Ύστερα προσθέτουμε για κάθε 1 φλιτζάνι πλιγούρι 2 φλιτζάνια νερό και 1 φλιτζάνι από το αρχικό ζουμί. Αλατοπιπερώνουμε και λίγο πριν πήξει το πλιγούρι στις τελευταίες βράσεις προσθέτουμε και το λάδι

Μυδοπίλαφο
2 ποτήρια ρύζι, 2 νοτμάτες, 30 μύδια καθαρισμένα, 3 ποτήρια νερό, 1 κρεμμύδι, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες τις κόβουμε σε φέτες και τις προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Βγάζουμε τις ίνες από τα μύδια και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το νερό και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να απορροφήσει το ζουμί

Μύδια γεμιστά
30 μικρά μύδια, 2 νεροπότηρα ρύζι, 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 κουταλιές μαύρη σταφίδα, 2 κουταλιές κουκουνάρι, 1 κουταλάκι ζάχαρη, άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε καλά το κέλυφος των μυδιών. Πλένουμε και σουρώνουμε το ρύζι. Σε ένα κατσαρολάκι μαραίνουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το κουκουνάρι. Όταν σοταριστούν καλά προσθέτουμε το ρύζι και αρκετό νερό, ώστε να τα σκεπάσει. Βάζουμε τη σταφίδα και τη ζάχαρη και αλατίζουμε. Το ψήνουμε όπως το πιλάφι, μέχρι να απορρηφήσει το νερό του. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μια πρέζα μπαχάρι, πιπέρι και ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανοίγουμε τα μύδια, αφαιρούμε τις ίνες και χωρίς να ανακατέψουμε το ρύζι τα γεμίζουμε με τη γέμιση. Τοποθετούμε τα γεμισμένα μύδια σε κατσαρόλα με λίγο νερό, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, κλείνουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα

Μύδια πλακί
50 μύδια καθαρισμένα, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 μικρά καρότα, 1 μεγάλη πατάτα, 2 ντομάτες, 1 λεμόνι, 1 ματσάκι μαϊντανό, 5 σκελίδες σκόρδο, λαδολέμονο, αλάτι, πιπέρι
Καίμε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την πατάτα ψιλοκομμένη, τα καρότα, το σκόρδο (ολόκληρο) και τη ντομάτα ξεφλουδισμένη χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη. Σοτάρουμε ανακατεύοντας 2-3 φορές. Προσθέτουμε τα μύδια με δύο ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και το χυμό του λεμονιού. Πριν ψηθεί τελείως ρίχνουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε γαρνιρισμένο με φύλλα μαϊντανού

Φάβα από κουκιά
Ξεφλουδίζομε τα κουκιά που τα ‘χομε βάλει στο νερό από βρδύς. Ψήνομε όπως τη φάβα. Κουκιά, νερό να τα σκεπάζει, 1 φλυτζάνα λάδι δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι. Ξαφρίζομε. Αφήνομε να λιώσουν στο ψήσιμο. Περνάμε από μύλο. Αν είναι αραιή, τη γυρνάμε στο τσικάλι και τη δένομε με 1-2 κουταλιές κορνφλάο. Λεμόνι, μαϊντανό.

Μελιτζανοσαλάτα με κόκκινες πιπεριές
Ένα κιλό μελιτζάνες, ένα κιλό κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, ένα φλιτζανάκι ελαιόλαδο, 2-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, ξύδι, αλάτι, πιπεριά Φλωρίνης κονσέρβα για γαρνίρισμα
Ψήστε τις μελιτζάνες στο γκριλ και τις ξεφλουδίζετε (φλάσκες, χωρίς σπόρους) Τις ψιλοκόβετε, βάζετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με το λιωμένο σκόρδο και το αλάτι. Λειτουργείτε το μπλέντερ ρίχνοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο. Συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε το ξύδι Γαρνίρετε με λωρίδα πιπεριά Φλωρίνης κονσέρβα

Ταραμοσαλάτα
Μισή φλυτζάνα ταραμά, μιάμιση φλυτζάνα ψωμί μπαγιάτικο καλά βρεγμένο και στιμένο, μόνο την ψίχα. Μερικές σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο ή κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο. Λάδι και λεμόνι όσο σηκώσει. Στο μπλέντερ ή στο διαβολάκι. Από λίγο θα βάζομε

Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο
150 γρ λευκός ταραμάς, 300 γρ ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα μουλιασμένο σε νερό, ένα κρεμμύδι ξερό, λάδι, λεμόνι, δύο αβοκάντο.
Τρίβομε το κρεμμύδι και το βάζομε μαζί με τον ταραμά και τον χυμό λεμονιού στο μπλέντερ και το χτυπάμε λίγο. Προσθέτομε το ψωμί στραγγισμένο καλά και το αβοκάντο λιωμένο. Συνεχίζομε το χτύπημα και ρίχνομε το ελαιόλαδο σιγά – σιγά μέχρι να γίνει σαν μαγιονέζα.

Ταραμοσαλάτα με πατζάρι
150 γρ. λευκός ταραμάς, ξύσμα από πορτοκάλι, δύο βρασμένα φρέσκα πατζάρια πολτοποιημένα, ένα κρεμμύδι τριμμένο, 300 γρ ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα βρεγμένο και στιμμένο καλά, 300 γρ ελαιόλαδο περίπου, λίγο ζεστό νερό.
Βάζομε τον ταραμά με το νερό (λίγο) να χτυπηθεί στο μίξερ. Προσθέτομε το κρεμμύδι, το ψωμί, το πατζάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού (για πιο γκουρμέ γεύση) συνεχίζοντας το χτυπημα. Ρίχνομε από λίγο – λίγο λάδι και εξακολουθούμε να χτυπάμε προσθέτοντας και χυμό λεμονιού και μέχρι να γίνει η ταραμοσαλάτα απαλή και νόστιμη

Χταπόδι με πιπεριές Φλωρίνης
Ένα χταπόδι περίπου 1 κιλό, 1 φλυτζάνα λευκό ξύδι, 1 φλυτζάνα ελαιόλαδο, 1 φύλλο δάχνης, 1 αστεροειδής γλυκάνισος, μισό κιλό πιπεριές Φλωρίνης, μισό ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός, 100 γρ πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Πλένομε το χταπόδι, το βάζομε σε κατσαρόλα με το ξύδι, μισή φλυτζάνα λάδι, δάφνη, γλυκάνισο και μαγειρεύομε σε σιγανή φωτιά έως ότου το χταπόδι βράσει πολύ καλά για 1 ώρα περίπου. Αφήνομε να κρυώσει και το κόβομε ροδέλες. Πλένομε τις πιπεριές, τους αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια και τις κόβομε λωρίδες. Ανακατεύομε σε μπωλ τις πιπεριές, το χταπόδι, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, τις ελιές, το υπόλοιπο λάδι, 3-4 κουταλιές λευκό ξύδι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήνομε τη σαλάτα ένα βράδυ στο ψυγείο. Δηλαδή την φτιάχνομε από βραδύς

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ