12.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Σπιτικές Προτάσεις: Κρητική Διατροφή – Συνταγές με τυροκομικά

Ημερομηνία:

Κρεατότουρτες:

Οι κρεατότουρτες οι χανιώτικες γινόταν παλιά μόνο το Πάσχα. Σφάζανε αρνιά για σουβλιστά και για μαγείρεμα.

Για την τούρτα βράζανε θηλυκό πρόβατο να μην μυρίζει. Ανοίγανε φύλλο με κρεατόζουμο , αλάτι , αλεύρι και λίγη μαγιά μπύρας που την διαλούσαν στο κρεατόζουμο. Ανακάτευαν μυζήθρα και λιγότερο ανθότυρο και μαλάκα ξυσμένη. Τα μάλασαν όλα μαζί. Έσπαγαν και δύο αυγά μέσα. Ψιλόκοβαν δυόσμο. Άνοιγαν το φύλλο χονδρούτσικο. Να βγαίνει απ’ το ταψί. Έβαζαν μια στρώση τυριά από πάνω έβαζαν κρέας που το είχαν αλατίσει, ψιλοκόψει πιπερώσει και λίγη κανέλλα σκόνη. Το μάζευαν προς την μέση σα λοφάκι, ξανά μυζήθρα και από πάνω φύλλο. Γυρνάμε το κάτω φύλλο που περισσεύει και κλείνομε την τούρτα, γύρω – γύρω . Βάζομε αυγό και σουσάμι και φουρνίζομε.

Υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές κρεατότουρτας που σας τις έχομε γράψει Το Πάσχα. Η διαφορά είναι στην κατασκευή του φύλλου. Η γέμιση είναι ίδια.

Μπουρέκι:

Γινόταν και γίνεται ορφανό δηλαδή χωρίς φύλλο από πάνω και γίνεται και με φύλλο διαφόρων ειδών.

Πέρνομε μεγάλα κολοκύθια όχι κολοκυθάκια. Τα κόβομε ροδέλες τ’ αλατίζομε και τ’ αφήνομε να στραγγίξουν. Κόβομε πατάτες λεπτές πολύ λεπτές στρογγυλές. Βάζομε λάδι στο ταψί και φρυγανιά. Από πάνω μια στρώση πατάτες από πάνω μυζήθρα και ψιλοκομμένο δυόσμο από πάνω τα κολοκύθια αλευρωμένα, ξύνομε δύο ντομάτες βάζομε 3-4 κουταλιές στάκα και μυζήθρα και δυόσμο ξανά πατάτες μυζήθρα δυόσμο ξανά κολοκύθα μυζήθρα. Αν δεν βάλομε φύλλο θα ρίξομε από πάνω λάδι και γάλα θα το βάλομε σε δυνατό φούρνο να πάρει βράσει το κολοκύθι μη μαραζώσει μετά χαμηλώνομε τη θερμοκρασία και ψήνομε περίπου 2 ώρες. Αν χρειαστεί σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο.

Αν γίνει με φύλλο το φτιάχνομε είτε απλό με λάδι νερό αλεύρι, είτε με ένα γιαούρτι, ένα βιτάμ λιωμένο και αλεύρι είτε με πηχτό χυλό από πάνω που γίνεται με 2 αυγά λάδι, γάλα νερό αλεύρι κουρκούτι πηχτό.

Στα μισά του ψησίματος το βγάζομε, και το χαράσσομε μέχρι κάτω. Προηγουμένως το έχουμε σισαμώσει.

Συνέχεια αύριο

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...