Σπιτικές Προτάσεις – Κρητική Διατροφή: Ροφός πλακί με αγκινάρες

Θαλασσινά

Ροφός πλακί με αγκινάρες
Φτιάχνομε την σάλτσα όπως στο χθεσινό φύλλο για ψάρια πλακί. Καθαρίζομε τις αγκινάρες τις τρίβομε με λεμόνι, τις βάζομε μαζί με το ψάρι. Αν πρωτοψηθούν οι αγκινάρες απ’ το ψάρι (εξαρτάται απ’ το μέγεθος του ροφού για να ψηθούν οι φέτες του) τις τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τις γυρνάμε όταν ψηθεί το ψάρι. Το ίδιο γίνεται και με τις μπάμιες τις οποίες όμως μισοτηγανίζομε και τις ρίχνομε στο ψάρι προς το τέλος.

Μπακαλιάρος τηγανητός (παστός)
Ξεπλένομε τον μπακαλιάρο, τον καθαρίζομε απ’ τα πτερύγια και τον γλυκαίνομε σε πολύ κρύο νερό για μία μέρα. Αλλάζομε το νερό τακτικά. Τον κόβομε σε κομμάτια. Τον ραντίζομε με ούζο.
Φτιάχνομε χυλό με αλεύρι, μπύρα και ελάχιστο αλάτι. Καίμε λάδι, βουτάμε τα κομμάτια στον χυλό και τηγανίζομε.
Σερβίρομε με σκορδαλιά και πατζάρια βραστά.

Γαρίδες σαγανάκι
Καθαρίζομε τις γαρίδες απ’ τα μουστάκια τους την ουρά τους και τα εντόσθια. Τις βάζομε σε σκεύος που σκεπάζει (σαγανάκι). Τριακόσια gr χυμός ντομάτας, δύο κουταλιές κέτσαπ και μουστάρδα (εε, κέτσαπ και μουστάρδα είναι τωρινή προσθήκη) και το ρίχνομε στις γαρίδες και μισό φλυτζάνι λάδι. Ψήνομε χωρίς νερό για 25 λεπτά. Ανοίγομε, βάζομε κομμάτια φέτα και ψήνομε λίγο ακόμα.

Μύδια καφτερά
Φτιάχνομε σάλτσα με σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτες ξυσμένες, αλάτι, λίγη ζάχαρη. Ρίχνομε τα μύδια. Κόβομε και ρίχνομε μια καυτερή πιπερίτσα. Στο τέλος κόβομε οριζόντιες στρογγυλές φέτες λεμόνι με το φλούδι τους και τις ρίχνομε μέσα.

Σουπιές με σπανάκι
Πλένομε και καθαρίζομε καλά τις σουπιές. Σωτάρομε στο λάδι το κρεμμύδι και ρίχνομε τις σουπιές να σωταριστούν. Προσθέτομε την ντομάτα ξυσμένη και ένα μικρό φλυτζάνι νερό. Καθαρίζομε και πλένομε το σπανάκι, το στραγγίζομε και το χοντροκόβομε. Ρίχνομε τις σουπιές και αφήνομε να ψηθούν.

Σουπιές με μάραθα
Το ίδο γίνεται και με τα μάραθα. Μόνο που προς το τέλος ρίχνομε πράσινες ελιές τσακιστές ή στο νεράτζι ή στο λεμόνι που έχομε βγάλει τα κουκούτσια.

Χταπόδι ξυδάτο
Βράζομε το χταπόδι με λίγο νερό και ολόκληρο. Το τσιτώνομε με πηρούνι. Το πηρούνι να κρατά λίγο στο κρέας του χταποδιού. Να μην πέφτει αμέσως. Το στεγνώνομε το χταπόδι. Το κόβομε κομμάτια το βάζομε σε δυνατό ξύδι απ’ το βράδυ ως το πρωί. Το τραβάμε, το κόβομε πιο λεπτό, βάζομε λάδι και ρίγανη και το αφήνομε.

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό
Ρίχνομε πέντε ποτήρια νερό και βράζομε το χταπόδι για μισή ώρα. Μόλις ψηθεί το χταπόδι σουρώνομε το ζουμί και το κρατάμε. Σε κατσαρόλα βάζομε το λάδι (1 φλυτζάνα) ντομάτες ξυσμένες αλάτι πιπέρι 1-2 φύλλα δάφνης και το βρασμένο χταπόδι κομμένο κομματάκια. Βράζομε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Μετράμε το ζουμί που κρατήσαμε να είναι 4 ποτήρια. Αν δεν είναι συμπληρώνομε με νερό. Το αδειάζομε στη σάλτσα και αφήνομε να πάρει βράση. Ρίχνομε το κοφτό μακαρόνι και ανακατεύομε. Ψήνομε μέχρι να πιεί το ζουμί και να ψηθεί το ζυμαρικό.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη, μια μέρα ελπίδας, μια μέρα…

58 mins ago

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια ημέρα γιορτής εργατικών αγώνων. Τιμή…

1 hour ago

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα. Δένουν…

3 hours ago

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και θύμα τη γιαγιά του, εκτυλίχθηκε χθες…

3 hours ago

Απεργία και στα πλοία την Πρωτομαγιά – Οι αλλαγές στα δρομολόγια

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ αποφάσισε η…

3 hours ago

Χανιά: Σοβαρός τραυματισμός στο μάτι εργαζόμενου στην αποκομμιδή από καυστικό υγρό

Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη το πρωί της Μ. Τρίτης στα Χανιά, καυστικό υγρό χύθηκε στο…

3 hours ago

This website uses cookies.