21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις – Κρητική διατροφή: Όσπρια

Ημερομηνία:

Αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής Διατροφής ήταν και είναι τα όσπρια. Απαραιτήτως μια φορά την εβδομάδα έψηναν όσπριο και σήμερα τον χειμώνα τα ψήνομε τα όσπρια. Φασόλες ξερές, γίγαντες, κουκιά, φακές, φάβα, ρεβίθια. Όλα τα όσπρια θέλουν πολύ λάδι στο μαγείρεμα.

Γίνονται με διάφορους τρόπους. Στα επόμενα φύλλα θα σας γράψομε παραδοσιακές συνταγές.

Επίσης κατανάλωναν πολύ ψάρι ανάλογα το βαλάντιο του ο καθένας. Από μικρό ψάρι μαριδούλες νοστιμότατες έως ροφούς φαγκριά , συναγρίδες κ.λ.π. Επίσης πολλά χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες. Μύδια δεν είχε πολλά στην Κρήτη.

Όταν η μητέρα μου ήταν μικρή πήγαιναν μου ‘λεγε στον ωραίο Μπάλο της Κισάμου και μάζευαν μύδια. Η περιοχή αυτή παλιά λεγόταν «Οστρακοφόρος περιοχή Μπάλου». Τώρα βέβαια δεν υπάρχει μύδι ούτε για δείγμα. Επίσης στα παραθαλάσσια μέρη της Κρήτης έτρωγαν και τρώμε με ξύδι όπως είναι, ένα είδος φυκιού που λέγεται «Σαλάτα της θάλασσας». Βεβαίως και τους αχινιούς.

Στα ορεινά τώρα που δεν είχαν καθημερινή πρόσβαση στην θάλασσα έτρωγαν πιο αραιά, το φρέσκο ψάρι, αλλά κατανάλωναν τα παστά. Μπακαλιάρους, σαρδέλες, ρέγγες. Αυτά τα ‘τρωγαν και στα πεδινά αλλά πιο αραιά αφού είχαν εύκολη πρόσβαση στα φρέσκα.

Επίσης πολλά φρούτα! Οι Κρήτες είμαστε φρουτοφάγοι, λαχανικά , και χόρτα .

Για να γελάσετε, μια φίλη μου πέρυσι μετά από βαριά φαγητά και κρεατικά μου κάνει με λαχτάρα: «Αχ το αντεράκι μου θέλει να δροσερέψει, πως λαχτάρησα φρέσκο ραδικάκι με πολύ λεμόνι!

Αλλά να πάμε να το βρούμε εμείς. Θα πάμε;»

Το καλύτερο μου χόμπι του χειμώνα είναι να ξαμολιέμαι στους αγρούς και στα όρη να βρίσκω χόρτα. Βραστά, τσιγαριστά, καλτσουνόχορτα. Τόσα πολλά είδη είναι στην Κρήτη. Άφθονη ποικιλία από αγριόχορτα βρώσιμα. Πεντανόστιμα.

Αυτή περιληπτικά είναι η Κρητική Διατροφή. Δεν θα πρέπει να παραλείψομε και τη νηστεία. Πολύ σοφά τοποθετημένη σε τακτικά διαστήματα αποτελούσε άριστη αποτοξίνωση. Έβαζαν το θρησκευτικό συναίσθημα που ήταν παλαιότερα πολύ έντονο για να εφαρμόζεται η νηστεία. Σήμερα βέβαια δεν εφαρμόζεται παρά από ελάχιστους.

Τετάρτη & Παρασκευή δεν έτρωγαν Πασχαλινό δηλαδή κρέας, ψάρι, αυγό βούτυρο τυρί σοκολάτα. Επίσης 40 ημέρες πριν το Πάσχα 15 ημέρες του Αυγούστου και τα Χριστούγεννα δεν θυμάμαι πόσες μέρες. Σποραδικά μέρες συγκεκριμένες όπως είναι τέλος Αυγούστου του Αϊ Γιάννη του Ριγολόγου, τον Σεπτέμβρη του Τιμίου Σταυρού και δεν θυμάμαι ποιες άλλες μέρες είναι νηστήσιμες.

Συνεχίζομαι αύριο με Συνταγές Οσπρίων καθώς και Μουσταλεριά παραδοσιακό γλύκισμα, που γίνεται από μούστο σταφυλιών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...