Σπιτικές Προτάσεις – Κρητική διατροφή: Όσπρια

Αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής Διατροφής ήταν και είναι τα όσπρια. Απαραιτήτως μια φορά την εβδομάδα έψηναν όσπριο και σήμερα τον χειμώνα τα ψήνομε τα όσπρια. Φασόλες ξερές, γίγαντες, κουκιά, φακές, φάβα, ρεβίθια. Όλα τα όσπρια θέλουν πολύ λάδι στο μαγείρεμα.

Γίνονται με διάφορους τρόπους. Στα επόμενα φύλλα θα σας γράψομε παραδοσιακές συνταγές.

Επίσης κατανάλωναν πολύ ψάρι ανάλογα το βαλάντιο του ο καθένας. Από μικρό ψάρι μαριδούλες νοστιμότατες έως ροφούς φαγκριά , συναγρίδες κ.λ.π. Επίσης πολλά χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες. Μύδια δεν είχε πολλά στην Κρήτη.

Όταν η μητέρα μου ήταν μικρή πήγαιναν μου ‘λεγε στον ωραίο Μπάλο της Κισάμου και μάζευαν μύδια. Η περιοχή αυτή παλιά λεγόταν «Οστρακοφόρος περιοχή Μπάλου». Τώρα βέβαια δεν υπάρχει μύδι ούτε για δείγμα. Επίσης στα παραθαλάσσια μέρη της Κρήτης έτρωγαν και τρώμε με ξύδι όπως είναι, ένα είδος φυκιού που λέγεται «Σαλάτα της θάλασσας». Βεβαίως και τους αχινιούς.

Στα ορεινά τώρα που δεν είχαν καθημερινή πρόσβαση στην θάλασσα έτρωγαν πιο αραιά, το φρέσκο ψάρι, αλλά κατανάλωναν τα παστά. Μπακαλιάρους, σαρδέλες, ρέγγες. Αυτά τα ‘τρωγαν και στα πεδινά αλλά πιο αραιά αφού είχαν εύκολη πρόσβαση στα φρέσκα.

Επίσης πολλά φρούτα! Οι Κρήτες είμαστε φρουτοφάγοι, λαχανικά , και χόρτα .

Για να γελάσετε, μια φίλη μου πέρυσι μετά από βαριά φαγητά και κρεατικά μου κάνει με λαχτάρα: «Αχ το αντεράκι μου θέλει να δροσερέψει, πως λαχτάρησα φρέσκο ραδικάκι με πολύ λεμόνι!

Αλλά να πάμε να το βρούμε εμείς. Θα πάμε;»

Το καλύτερο μου χόμπι του χειμώνα είναι να ξαμολιέμαι στους αγρούς και στα όρη να βρίσκω χόρτα. Βραστά, τσιγαριστά, καλτσουνόχορτα. Τόσα πολλά είδη είναι στην Κρήτη. Άφθονη ποικιλία από αγριόχορτα βρώσιμα. Πεντανόστιμα.

Αυτή περιληπτικά είναι η Κρητική Διατροφή. Δεν θα πρέπει να παραλείψομε και τη νηστεία. Πολύ σοφά τοποθετημένη σε τακτικά διαστήματα αποτελούσε άριστη αποτοξίνωση. Έβαζαν το θρησκευτικό συναίσθημα που ήταν παλαιότερα πολύ έντονο για να εφαρμόζεται η νηστεία. Σήμερα βέβαια δεν εφαρμόζεται παρά από ελάχιστους.

Τετάρτη & Παρασκευή δεν έτρωγαν Πασχαλινό δηλαδή κρέας, ψάρι, αυγό βούτυρο τυρί σοκολάτα. Επίσης 40 ημέρες πριν το Πάσχα 15 ημέρες του Αυγούστου και τα Χριστούγεννα δεν θυμάμαι πόσες μέρες. Σποραδικά μέρες συγκεκριμένες όπως είναι τέλος Αυγούστου του Αϊ Γιάννη του Ριγολόγου, τον Σεπτέμβρη του Τιμίου Σταυρού και δεν θυμάμαι ποιες άλλες μέρες είναι νηστήσιμες.

Συνεχίζομαι αύριο με Συνταγές Οσπρίων καθώς και Μουσταλεριά παραδοσιακό γλύκισμα, που γίνεται από μούστο σταφυλιών.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα – Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία

Τάφοι με εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις…

7 hours ago

Στον «γάμο της χρονιάς», του εφοπλιστή Αντώνη Ξυλά ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ Μακμπέθ

Το «παρών» και μάλιστα ντυμένοι με σμόκιν, όπως ταιριάζει στην περίσταση, έδωσαν ο Στέφανος Κασσελάκης με τον…

7 hours ago

Συγκινεί η Μαρία Τζομπανάκη για τη γιορτή της μητέρας

Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή τη γιορτή της μητέρας  με μία κοινή φωτογραφία που…

7 hours ago

Μυλοπόταμος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Η σορός ενός άνδρα, σε στάδιο προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε το Σάββατο (11/5), στη θαλάσσια περιοχή…

7 hours ago

Ο χαμένος πρόγονος των σύγχρονων λαχανικών είναι… Κρητικός!

Της Κατερίνας Μυλωνά Είναι ένας ακόμα λόγος να λέμε- εμείς οι Κρητικοί- ότι από εδώ…

7 hours ago

Τα ξενοδοχειακά deals στην Ελλάδα – Ποιες συμφωνίες έγιναν στην Κρήτη

Προσελκύοντας σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις το τελευταίο μεγάλο διάστημα, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε “μαγνήτη” για επενδυτές ξενοδοχείων, όπως…

7 hours ago

This website uses cookies.