Γαλακτομπούρεκο 1
(Δεν το ‘χω φτιάξει αλλά η φίλη μου που μου ‘δωσε την συνταγή λέει πως είναι πολύ ωραίο)
Δώδεκα ποτήρια γάλα, δεκαέξι (16) κουταλιές σούπας κορνφλάο, έξι (6) κουταλιές σούπας σιμιγδάλι, εικοσιτέσσερις (24) κουταλιές σούπας ζάχαρη, τέσσερα (4) αυγά, φύλλο, βανίλιες.
Βάζομε το γάλα στη φωτιά αφού κρατήσομε περίπου ένα νεροπότηρο. Στην κατσαρόλα που έχομε στην φωτιά με το γάλα ρίχνομε την ζάχαρη αφού κρατήσομε τέσσερις (4) κουταλιές. Χτυπάμε τα αυγά με τις τέσσερις κουταλιές ζάχαρη, εκεί μέσα διαλύομε και το κορνφλάο και το σιμιγδάλι και τις βανίλιες. Όταν το γάλα είναι καυτό και ετοιμάζεται να βράσει το κατεβάζομε απ’ τη φωτιά, ρίχνομε μέσα το μίγμα με τα αυγά και ανακατεύομε γρήγορα να μην σβολιάσει. Το ξαναβάζομε στην φωτιά και όταν βράσει η κρέμα είναι έτοιμη.
Έχομε στρώσει 7-8 φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα στο ταψί ρίχνομε την κρέμα και από πάνω οκτώ (8) φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Τα χαράζομε επιφανειακά (το μαχαίρι να μην κατεβαίνει κάτω) σε μπακλαβαδωτά κομμάτια το ραντίζομε με λίγο νερό και ψήνομε σε μέτριο φούρνο ώσπου να ροδίσει. Έχομε εν τω μεταξύ ετοιμάσει σιρόπι με τρία (3) ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό (Σιρόπι εντελώς κρύο, το γλυκό ζεστό).
Γαλακτομπούρεκο 2
(πολύ ωραίο το ‘χω φτιάξει)
Οκτώ (8) ποτήρια γάλα, ένα (1) κουτί κορνφλάο, βανίλια, ανθόνερο, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ή δύο αυγά, τετρακόσια (400) γρ φύλλο.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, λίγο λεμόνι, ανθόνερο ή βανίλια.
Εκτέλεση όπως το γαλακτομπούρεκο 1.
Γαλακτομπούρεκο 3
Έξι (6) νεροπότηρα γάλα, ένα και ένα τέταρτο (1 ¼) νεροπότηρο ζάχαρη, 3-4 αυγά, μια κουταλιά βιτάμ, ένα και μισό (1,5) κρασοπότηρο άνθος αραβοσίτου, βανίλια.
Σιρόπι: 3 ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγο ανθόνερο.
Κρέμα: Ζάχαρη μέσα στο γάλα. Με λίγο γάλα ν’ ανακατέψω άνθος αραβοσίτου και θα το ρίξω στο γάλα. Θα ρίξω τ’ αυγά κτυπημένα. Όταν πήξει η κρέμα ανακατεύοντας γρήγορα αποσύρομε από τη φωτιά. Έχομε ρίξει και το βούτυρο. Τα υπόλοιπα ως συνήθως.
Γαλακτομπούρεκο
(πολύ ωραίο αλλά πολύ βαρύ!
Γνήσιο γλυκό ταψιού. Μόνο για όσους
αρέσουν τα βαριά ανατολίτικα γλυκά)
Δύο οκάδες (1300 γρ. η οκά) φρέσκο γάλα, μία οκά ζάχαρη, οκτώ αυγά ολόκληρα, πενήντα δράμια (65 γρ) βούτυρο μέσα, εκατό δράμια σιμιγδάλι, δύο βανίλιες, μισή οκά φύλλο, πενήντα δράμια βούτυρο για βουτύρωμα φύλλων.
Σιρόπι: εκατό δράμια ζάχαρη, ένα νεροπότηρο νερό να δέσει καλά. Σιρόπι κρύο, γλυκό ζεστό. Η κρέμα γίνεται ως συνήθως.
Καλτσούνια του τηγανιού με αθότυρο
Αφήνομε 2-3 μέρες στο ψυγείο τον αθότυρο να σουρώσει. Τον μαλάσομε και του βάζομε λίγο αλάτι. Αν θέλομε, προσθέτομε και λίγη μυζήθρα. Αλλά και με σκέτο αθότυρο είναι πολύ ωραία. Ψιλοκόβομε δυόσμο. Προσθέτομε ανάλογα την ποσότητα των τυριών ένα με δύο αυγά. Τα μαλάσομε όλα μαζί.
Ανοίγομε φύλλο λεπτό με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι ένα σφηνάκι λάδι και λίγη τσικουδιά και νερό χλιαρό. Ζυμώνομε και αφήνομε το ζυμάρι σκεπασμένο μισή ώρα. Κόβομε το φύλλο με το πιατάκι του τσαγιού. Το διπλώνομε στην μέση και στο κάτω μισό του βάζομε γέμιση. Κλείνομε σε μισοφέγγαρο και πατάμε τις άκριες του καλτσουνιού μ’ ένα πειρουνάκι. Ζεσταίνομε πολύ ελαιόλαδο σχεδόν να κάψει και ρίχνομε τα καλτσούνια, χαμηλώνομε λίγο τη φωτιά και τα γυρνάνε με δύο πειρούνια. Όταν έχει ψηθεί το φύλλο είναι έτοιμα. Τα τραβάμε και τ’ ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρομε, είτε με μέλι, μαζί με τα φαγητά, είτε στο τέλος με ζάχαρη και κανέλλα.
Τυρόπιτα
Μισό κιλό φύλλο κρούστας.
Βουτυρώνομε ένα – ένα φύλλο και βάζομε κάτω οκτώ φύλλα. Βάζομε για μισή ώρα στο νερό 700 γρ. τυρί φέτα. Την τραβάμε, την θρουλάμε, προσθέτομε έξι αυγά και μισή δόση μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο για άρωμα. Τ’ ανακατεύομε και προσθέτομε και γραβιέρα ξυσμένη.
Στρώνομε την γέμιση πάνω στα φύλλα. Βάζομε από πάνω άλλα οκτώ φύλλα καλά βουτυρωμένα και από πάνω. Την χαράζομε επιφανειακά και στον φούρνο στους 180 βαθμούς μισή ώρα με τρία τέταρτα ανάλογα που ψήνει ο φούρνος σας.
Μπουγάτσα
Τέσσερα φύλλα μπακλαβά, τετρακόσια γρ. μυζήθρα ένα φλυτζανάκι λάδι ραφινέ, μια φλυτζάνα τσαγιού γάλα δύο – τρεις κουταλιές σούπας αλεύρι. Για ψήσιμο λαδώνομε κανονικό ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε το μείγμα. Πιάνομε τις άκριες των φύλλων και τις διπλώνομε αντικρυστά. Έχομε απλώσει και βουτυρώσει το επόμενο φύλλο δίπλα. Πιάνομε το μείγμα με τα δύο πρώτα φύλλα πολύ προσεκτικά και το τοποθετούμε μπρούμυτα στο τρίτο φύλλο. Διπλώνομε πάλι αντικρυστά και έχομε απλώσει δίπλα το 4ο φύλλο καλά βουτυρωμένο. Ρίχνομε το μείγμα μπρούμυτα στο 4ο φύλλο και ξαναδιπλώνομε αντικρυστά. Τοποθετούμε την μπουγάτσα μπρούμυτα στο ταψί.
Πυρώνομε τον φούρνο πάνω κάτω στον μεγαλλίτερο βαθμό. Την σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνομε τον φούρνο και άμα ψηθεί από κάτω βγάζομε το αλουμινόχαρτο. Θέλει τρία τέταρτα της ώρας ψήσιμο. Στα είκοσι λεπτά της ώρας την περιχύνομε με το βραστό λάδι της. Αυτό γίνεται δύο με τρεις φορές.
Και του χρόνου!
Να σας γράψομε και άλλες συνταγές
για την Αποκριά την Τύρινη
Α.Κ.