18.8 C
Chania
Monday, October 21, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Λικέρ

Ημερομηνία:

Λικέρ βύσσινο
Ένα κιλό βύσσινα, ένα κιλό ζάχαρη, ένα κιλό κονιάκ, 2-3 ξυλάκια κανέλας, 5-6 γαρύφαλλα.
Πλένομε τα βύσσινα και τα βάζομε σε μια γυάλα με το κονιάκ, τα γαρύφαλλα και την κανέλα. Τ’ αφήνομε στην ήλιο 40 ημέρες, μετά βάζομε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, με δυόμιση ποτήρια νερό να βράσουν και να δέσει καλά. Σουρώνομε το κονιάκ, ανακατεύομε με το σιρόπι και το φιλτράρομε ξανά.

Τσικουδιά λικέρ
Μια οκά τσικουδιά, τέσσερα μανταρίνια ολόκληρα, μισό δράμι γαρύφαλλα, μισό δράμι γλυκάνισο, 1 δράμι κανέλα, 1 δράμι τσάι (1 δράμι είναι 3 γρ.).
Δεκαπέντε μέρες όλα μαζί καλά σφραγισμένα. Μετά, βάζομε 60 δράμια ζάχαρη να λιώσει, ανακατεύομε όλα, φιλτράρομε.

Κρέμα λικέρ Μύρτο
(Ιταλική συνταγή)
Πεντακόσια γρ. μύρτα φρέσκα, ένα λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας 90 βαθμών, ένα λίτρο κρέμα γάλακτος, ένα λίτρο φρέσκο γάλα, ένα κιλό ζάχαρη.
Βάζετε τα μύρτα καλά καθαρισμένα, πλυμένα σ’ ένα σκούρο γυάλινο δοχείο μαζί με το οινόπνευμα και αφήστε το για σαράντα ημέρες σε σκοτεινό μέρος, ανακατεύοντας κάθε δύο τρεις – μέρες. Μετά από σαράντα μέρες σουρώνετε το υγρό στραγγίζοντας καλά τα μύρτα. Βράζετε το γάλα μαζί με την ζάχαρη, αφήστε το να κρυώσει κα προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Όταν το γάλα είναι πολύ κρυωμένο προσθέτετε το εκχύλισμα των μύρτων, ταπώνετε και αφήστε το να ξεκουραστεί. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται κρύα.

Λικέρ μέντα
Ένα κιλό ούζο, 1 κιλό ζάχαρη, 4 ξυλάκια κανέλα, 10 γαρύφαλλα, 1 ματσάκι μέντα.
Κλείνετε την μέντα με τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα σ’ ένα μπουκάλι και το αφήνετε στον ήλιο για είκοσι μέρες. Μετά ρίχνετε το ούζο και στον ήλιο για 40 ημέρες. Στραγγίζετε και βάζετε σε μπουκάλια.
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και λικέρ δυόσμος.

Λικέρ περγαμόντο
Δύο χούφτες φλούδι, 300 γρ. κονιάκ, 600 γρ. ζάχαρη, 600 γρ. νερό, λίγα γαρύφαλλα, ξύλο κανέλας.
Καθαρίζομε το περγαμόντο από τις φλούδες. Κοπανίζομε τις φλούδες μ’ ένα φλυτζάνι ζάχαρη και το βάζομε σε μια καράφα μαζί με το κονιάκ. Κλείνομε καλά την γυάλα και αφήνομε 5-6 ημέρες. Βράζομε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό για λίγα λεπτά, αφού έχομε προσθέσει στην ίδια κατσαρόλα τα γαρύφαλλα και το ξύλο κανέλας. Όταν κρυώσει το ανακατεύομε με το κονιάκ και αφήνομε πάλι 5-6 ημέρες και μετά το σουρώνομε δύο φορές και είναι έτοιμο.
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται λικέρ λεμόνι, φράπα, κίτρο, μανταρίνι, πορτοκάλι.

Λικέρ τριαντάφυλλο
Ένα τέταρτο του κιλού πέταλα από μαγιάτικα τριαντάφυλλα, ένα κιλό ζάχαρη, ένα κιλό κονιάκ, τρία ξυλάκια κανέλας, 5-6 γαρύφαλλα.
Βάζομε σε γυάλα τα πέταλα, το κονιάκ, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και αφήνομε 40 ημέρες στον ήλιο. Μετά, σε μια κατσαρόλα βάζομε ζάχαρη με δυόμιση ποτήρια νερό να βράσουν και να δέσουν καλά. Πρέπει να γίνει σαν μέλι. Βγάζομε απ’ την γυάλα τα πέταλα, τα αφήνομε σε σουρωτήρι να σουρώσουν καλά, αν χρειαστεί τα σφίγγομε, και κρατάμε το ζωμό. Σουρώνομε και το κονιάκ. Προσθέτομε στην κατσαρόλα τα πέταλα και το κονιάκ και το σιρόπι. Αν γίνει πολύ παχύρευστο αραιώνομε με κονιάκ.

Λικέρ πορτοκάλι
(άλλη συνταγή)
Εννιά φλυτζάνια κονιάκ, ενάμιση φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού, φλούδα έξι πορτοκαλιών, δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη.
Αφαιρούμε την φλούδα των πορτοκαλιών. Ανακατεύομε τον χυμό, την φλούδα, το κονιάκ, την ζάχαρη. Αδειάζομε σε φιάλη με φαρδύ στόμιο, την ταπώνομε καλά και αφήνομε σε δροσερό μέρος επί ένα μήνα. Το στραγγίζομε και είναι έτοιμο.

Λικέρ καφέ
Παίρνομε ένα κιλό άσπρο οινόπνευμα ποτοποιίας, 250 γρ. εκλεκτό καφέ (όχι ψημένο), 650 γρ. νερό και ενάμιση κιλό ζάχαρη.
Πρώτα καβουρντίζομε τον καφέ (παρακαλάμε από ‘κει που τον αγοράσαμε να μας τον καβουρντίσει) και μετά τον κοπανίζομε στο γουδί ζεστό. Τον βάζομε μαζί με το οινόπνευμα σ’ ένα μπουκάλι με φαρδύ στόμιο που το σφραγίζομε και το αφήνομε 4 ημέρες. Μετά το φιλτράρομε από τουλπάνι και ρίχνομε το οινόπνευμα στο σιρόπι που το φτιάχνομε με τη ζάχαρη και το νερό και πρέπει να γίνει πηχτό σαν λάδι. Μετά το περνάμε από τουλπάνι με βαμβάκι και το λικέρ είναι έτοιμο.

Λικέρ ρόδι
Έξι φλυτζάνες ρόδι, έξι φλυτζάνες τσικουδιά, πέντε φλυτζάνες ζάχαρη.
Ανακατεύομε και βράζομε. Μόλις πάρει βράση τραβάμε από τη φωτιά. Βάζομε τρία ξυλάκια κανέλας και μερικά γαρύφαλλα. Σκεπάζομε, αφήνομε 24 ώρες. Σουρώνομε, φιλτράρομε με χωνάκι φίλτρου του καφέ και είναι έτοιμο.

Λικέρ βερίκοκο
(τέλειο)
150 σπόροι από βερίκοκα καθαρισμένοι από τον χονδρό φλοιό. Μόνο 10-15 μαζί με τον χονδρό φλοιό. Τους βάζομε σε δυο μπουκάλια με κονιάκ και τους αφήνομε στον ήλιο δύο μήνες, μέρα – νύχτα, πολύ καλά κλεισμένα. Όταν είναι έτοιμο το κονιάκ (σε δύο μήνες) βράζομε πέντε ποτήρια ζάχαρη και τέσσερα ποτήρια νερό, 8-9 λεπτά. Όταν κρυώσει ρίχνομε 1 φλυτζανάκι τσικουδιά μέσα στο σιρόπι. Στραγγίζομε το κονιάκ και τ’ ανακατεύομε όλα μαζί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρεσιτάλ πιάνου από τον Andrew Zolinsly στα Χανιά

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου...

Χανιά: Μαθητές «στολίζουν» με γιασεμί τον «Πράσινο Τοίχο» του Δημοτικού Πάρκινγκ ΚΥΔΩΝ

Η ΚΥΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος...

Άρθρο Γ. Σταθάκη για τον “αιφνίδιο θάνατο” της Αριστεράς

Ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, γράφει στο NEWS 24/7...

Στην 24ωρη απεργία στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων στηρίζει την 24ωρη απεργία...