16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές προτάσεις | Νηστήσιμα

Ημερομηνία:

Μύδια με καυτερή σάλτσα
Φτιάχνομε μια σάλτσα με λάδι, ντομάτες ψιλοκομμένες, κρεμμύδια ξερά, ρίγανη και καυτερή πιπεριά, ν’ ακούγεται. Βράζομε, ρίχνομε το ανάλογο νερό έως ότου χυλώσει η σάλτσα. Μετά ρίχνουμε καθαρισμένα τα μύδια και στο τέλος ρίχνουμε με τα φλούδια τους, πολύ λεπτές φέτες λεμόνι

Κρεμμυδοκαλίτσουνα
Φύλλο: Ένα κιλό αλεύρι, ένα τέταρτο φαρίνα κόκκινη, αλάτι, λάδι και λίγο κρασάκι. Ανοίγομε φύλλο χονδρούτσικο
Γέμιση: Ένα κιλό και παραπάνω κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Τα τρίβουμε με αλάτι. Τα βάζουμε σε σουρωτό να σουρώσουν, τα ξαναστραγγίζομε να μην έχουν υγρά. Ψιλοκόβομε μάραθο, βάζουμε πιπ0έρι, αλάτι, μισή φλυτζάνα τσαγιού λάδι, μια πιπεριά κόκκινη καυτερή ψιλοκομμένη, τα κάνουμε μείγμα, κόβουμε με το ανάβαθο πιάτο του φαγητού το φύλλο. Γεμίζομε και κλείνομε, λαδώνομε και με πηρούνι πατάμε τα καλτσούνια στις άκρες. Λαδώνομε ένα ταψί, τα βάζομε και φουρνίζομε. Αν τα κάνομε στο τηγάνι στη γέμιση βάζουμε κάπως λιγότερο λάδι.

Τρίγωνα με τόνο
Δυό κουτιά τόνο 160 γρ λιωμένο, δύο κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα, μαϊντανό ψιλοκομμένο, άνιθο, αλάτι, πιπέρι, φύλλο κρούστας
Μαραίνομε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και το λάδι στο τηγάνι. Ρίχνομε τον τόνο, το πιπέρι, τον μαϊντανό και τον άνιθο και ανακατεύομε να πάρουν δύο βράσεις. Μετά κόβουμε λωρίδες το φύλλο και το λαδώνομε (πλάτος 4 δάκτυλα περίπου). Ρίχνομε στην αρχή της λωρίδας λίγη γέμιση και τυλίγομε σε τρίγωνα. Κατόπιν τα τηγανίζομε σε σιγανή φωτιά να ροδοκοκκινήσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Φάβα
Δύο φλυτζάνια του τσαγιού φάβα, τέσσερα φλυτζάνια του τσαγιού νερό, δύο κρεμμύδια χοντροκομμένα, ένα φλυτζάνι τσαγιού λάδι, αλάτι, κρεμμύδι ωμό ψιλοκομμένο από πάνω, μαϊντανό, λάδι, λέμονι
Καθαρίζομε τη φάβα και την πλένομε. Την σουρώνομε και την ρίχνομε σε κατσαρόλα με διπλάσια ποσότητα κρύου νερού. Ρίχνομε τα κρεμμύδια. Αρχίζομε με κανονική φωτιά. Όταν πάρει βράση χαμηλώνομε τη φωτιά στο σιγανό. Την γυρνάμε μέχρι να λιώσει. Την βάζομε στο μπλέντερ και την αλέθομε. Την γυρνάμε στο τσικάλι με μια κουταλιά αλεύρι ή κορνφλάο να δέσει. Την βάζομε σε πιάτα ή σε πιατέλα και μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνομε από πάνω λάδι, λεμόνι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Χορτοκεφτέδες
Κολοκύθι τριμμένο στον τρίφτη, αλάτι και σούρωμα. Σπανάκι μια γερή χούφτα, τριμμένο καρότο ένα φλυτζανάκι, κρεμμυδάκια 2-3 φρέσκα και ένα κρεμμύδι ξερό ελαφρά σωταρισμένο

Ταραμοκεφτέδες
Εκατό γρ. ταραμά, ένα κρεμμύδι τριμμένο, 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα βρεγμένο και στιμμένο πολύ καλά, λίγο μαϊντανό, λίγο αλεύρι.
Ξεπλένομε τον ταραμά σε κρύο νερό, τον στραγγίζομε και τον βάζομε σε μπωλ. Προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνομε. Βάζομε αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό. Αφήνομε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αλευρώνομε και τηγανίζομε σε καυτό λάδι.

Φασόλια γίγαντες πλακί
Μουσκεύομε τους γίγαντες από βραδύς. Τους βάζομε την επομένη σε κρύο νερό και τους βράζομε. Τους σουρώνομε. Βάζομε σε κατσαρόλα μισή φλυτζάνα λάδι και σωτάρομε τρία κρεμμύδια και καμιά δεκαριά σκελίδες σκόρδο. Προσθέτομε τρεις ώριμες ντομάτες χωρίς φλούδια ψιλοκομμένες, 2 καρότα, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, μισή κουταλιά ζάχαρη. Αφήνομε να βράσουν λίγο. Προς το τέλος ρίχνομε ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο. Στρώνομε σε ταψί τους γίγαντες ρίχνομε από πάνω την σάλτσα και ένα φλυτζάνι λάδι και ψήσιμο στον φούρνο περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Ταχινόπιτα
Τρία φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι, δύο φλυτζάνια ταχίνι, μία φλυτζάνα ζάχαρη, μία φλυτζάνα χυμός πορτοκαλιού, 1 φλυτζάνα νερό από βρασμένα κανελογαρύφαλα, μισή φλυτζάνα κονιάκ, μία φλυτζάνα καρύδια χονδροκομμένα, μισή φλυτζάνα φρουί γλασέ ψιλοκομμένα, κανελογαρύφαλα κοπανισμένα, τρία κουταλάκια μπέικι, μισό κουταλάκι σόδα
Βράζετε 2-3 κομμάτια κανέλας και 5-6 γαρύφαλα να βράσουν με δύο φλυτζάνια νερό. Σουρώνετε και μετράτε ένα φλυτζάνι. Ρίχνετε το ταχίνι σε λεκάνη και το ανακατεύετε με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το μυρωδάτο νερό, τον χυμό των πορτοκαλιών και το κονιάκ. Έχετε καθαρίσει, πλύνει, σκουπίσει και πασπαλίσει τις σταφίδες με αλεύρι. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την πάουντερ, τη σόδα και τα κανελογαρύφαλα. Το ρίχνετε λίγο – λίγο στο ταχίνι και ρίχνετε και τις σταφίδες, τα καρύδια, τα φρουί γλασέ. Ανακατεύετε να ενωθούν καλά και αδειάζετε σε λαδωμένο ταψάκι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί μία ώρα και όταν ψηθεί την περιχύνετε με σιρόπι που ετοιμάζετε με τρεις φλυτζάνες ζάχαρη, δύο φλυτζάνες νερό, 1 φλούδα λεμονιού και ένα κομμάτι κανέλας.

Φαβοκεφτέδες
Βράζομε μισό κιλό φάβα, βάζομε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό, βρεμένο ψωμί 3 φέτες σφιχτά στραγγισμένες. Ρίχνομε μέσα την βρασμένη φάβα. Αν το μείγμα είναι μαλακό βάζομε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Τους πλάθομε μεγάλους στρογγυλούς, τους αλευρώνομε, τους τηγανίζομε
Σαλάτα ρεπάνι
Ρεπάνι άσπρο τριμμένο, ξινόμηλα ψιλοκομμένα και χοντροκομμένα καρύδια. Περιχύνω με σάλτσα από μουστάρδα, λεμόνι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι, λάδι

Σάμαλη
Δύο φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυόμιση φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ένα φλυτζάνι ζάχαρη, ένα φλυτζάνι νερό, ένα φλυτζάνι πορτοκάλι, ένα κουταλάκι αμμωνία, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέικι, μισό κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα Χίου.
Ανακατεύω τα σιμιγδάλια, το πορτοκαλόζουμο με τη ζάχαρη, τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη την αμμωνία με μισό νερό, σόδα με το υπόλοιπο νερό ρίχνω και το μπέικι και ανακατεύω καλά. Όλα μαζί σε ταψί Νο 32, ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το κόβω, το αφήνω να κρυώσει και μετά το περιχύνω με το καυτό σιρόπι (τρεις φλυτζάνες ζάχαρη, δύο φλυτζάνες νερό)

Παστέλι
Μισό κιλό μέλι, μισό κιλό σισάμι
Βράζομε το μέλι σε κατσαρόλα. Προσθέτομε το σισάμι και ανακατεύομε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στο μείγμα. Σε λαδόκολλα απλώνομε το μείγμα φροντίζοντας ώστε το ύψος του να μην υπερβαίνει τα δύο εκατοστά. Μόλις κρυώσει το κόβομε σε κομμάτια και σε σχήμα της αρεσκείας μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...