Άσπρη σάλτσα για λαχανοντολμάδες (2):
Βάζομε σε μια μικρή κατσαρόλα τρεις κουταλιές της σούπας βούτυρο και τέσσερεις κουταλιές αλεύρι να πάρουν βράση δουλεύοντας συνέχεια με το σύρμα ρίχνουμε μέσα το ζουμί από τους ντολμάδες προσέχοντας η σάλτσα να μην είναι ούτε αραιή ούτε πηχτή, ένα ποτήρι γάλα ζεστό, το ζουμί ενός λεμονιού και έναν κρόκο αυγού δουλεύοντας συνέχεια με το σύρμα.
Όταν η σάλτσα δέσει την τραβάμε βάζουμε σε πιατέλα τους ντολμάδες και από πάνω χύνομε την σάλτσα.
Ντολμάδες με αμπελόφυλλα και με πλιγούρι και κύμινο:
Αμπελόφυλλα, ενάμιση φλιτζάνι πλιγούρι, 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 ντομάτες τριμμένες, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 κουτ. γλυκού κύμινο, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένος δυόσμος, 1 λεμόνι (χυμός).
Ανακατεύουμε το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το λάδι, το αλατοπίπερο και το κύμινο και τα αφήνομε για δύο ώρες. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τα μυρωδικά. Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα. Τα βγάζομε και τα ξεπλένομε. Κόβουμε τα μικρά τους κοτσάνια. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με την γέμιση και διπλώνομε. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα που έχομε στρώσει με τα σκισμένα φύλλα στον πάτο και ραντίσει με λίγο λάδι. Περιχύνουμε με νερό μέχρι την μέση των φύλλων, ρίχνομε το λεμόνι, σκεπάζομε με πιάτο και σιγοβράζομε περίπου 40 λεπτά.
Μαρουλοντολμάδες:
Ζεματάμε ελαφρά τα μαρουλόφυλλα και φτιάχνομε τους ντολμάδες ακριβώς όπως με τα αμπελόφυλλα γιαλαντζί ή με κιμά.
Λαπαθοντολμάδες:
Προσοχή στο ζεμάτισμα. Τα βάζομε και τα βγάζομε αμέσως απ’ το βραστό νερό γιατί λιώνουν αμέσως. Το ίδιο όπως αμπελόφυλλα με κιμά. Στο τύλιγμα βάζομε δύο λαπαθόφυλλα σε σχήμα σταυρού δηλαδή ένα φύλλο οριζόντια και από πάνω του ένα φύλλο κάθετα. Στη μέση του σταυρού βάζομε μια κουταλιά γέμιση και μετά διπλώνομε προς τα μέσα τις δύο άκρες του οριζόντιου φύλλου κλείνοντας έτσι τη γέμιση και διπλώνομε μετά και το κάθετο φύλλο και γίνονται στενόμακροι. Τους διπλώνουν και σαν τυροπιτάκια τρίγωνα αλλά εγώ έτσι δεν μπορώ.