Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που έχω φτιάξει και έχουν πάντα επιτυχία. Μετά τις πίτες θα σας γράψω φοβερά σιροπιαστά για τις γιορτές. Μικρασιάτικες γλυκές συνταγές.
Γιαουρτόπιτα
Ένα κεσέ γιαούρτι, δύο κεσέδες ζάχαρη, ένας κεσές βούτυρο, πέντε αυγά, δυόμισι κεσέδες αλεύρι, ένα μπέικιν. Για άρωμα ξύσμα λεμονιού ή ανθόνερο ή μισό κουταλάκι μαστίχα Χίου. Αν το φακελάκι τη μαστίχα την διατηρείτε στην κατάψυξη, τραβάτε όση χρειάζεστε και την κοπανίζετε στο γουδί πολύ εύκολα. Ακόμα και με τρίψιμο με το γουδοχέρι γίνεται σκόνη.
Πατσαβουρόπιτα
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας, τέσσερα αυγά, ένα ποτήρι ραφινέ, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα μπέικιν, βανίλια, ένα γιαούρτι φρέσκο.
Βουτυρώνω ταψί. Τα φύλλα όλα αλάδωτα τα απλώνω στο ταψί και τα πατσαρουριάζω (τα διπλώνω σε μεγάλες πιέτες όπως τις πλισέ φούστες για να μπαίνει ανάμεσα η κρέμα). Χτυπώ τα αυγά με ζάχαρη και αναμιγνύω με υπόλοιπα υλικά και ρίχνω πάνω στα φύλλα. Βάζω στον φούρνο. Όταν ψηθεί περιχύνω με σιρόπι: δυόμιση ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη, δέκα λεπτά βράσιμο.
Γλυκό κρύο, σιρόπι ζεστό. Πασπαλίζω με λίγη κανέλλα.
Μηλόπιτα 1
6-7 ξυνόμηλα, τρία τέταρτα από το μεγάλο βιτάμ, δύο φλυτζάνες ζάχαρη, μια φλυτζάνα αλεύρι, ενάμιση κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι μπέικιν, ένα ποτηράκι κονιάκ, 4 αυγά.
Τρίβομε το βιτάμ με το μισό φλυτζάνι τη ζάχαρη. Έχομε καθαρίσει τα μήλα και τα κόβομε σε ροδέλες. Απλώνομε το βιτάμ στο ταψί και μετά βάζομε τα μήλα στο ταψί και τα πασπαλίζομε με το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι ζάχαρη και κανέλα. Εν τω μεταξύ έχομε χτυπήσει τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύομε και το ρίχνομε μέσα.
Ψήνομε σε φούρνο 150 βαθμών, μιάμιση ώρα περίπου. Μόλις την βγάλομε την αναποδογυρίζομε σε πιατέλα και την πασπαλίζομε με άχνη και κανέλα.
Μηλόπιτα 2
ταψί νο 32
Παντεσπάνι: τέσσερα αυγά, μιάμιση φλυτζάνα αλεύρι, ένα μπέικιν μια φλυτζάνα ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού.
Στρώνομε στο ταψί μιάμιση φλυτζάνα του καφέ ραφινέ, πασπαλίζομε μια κουταλιά κοφτή ζάχαρη κοπανισμένη, στρώνομε τα μήλα ένα δάχτυλο στο πάχος. Περίπου 4 μήλα πράσινα. Τα πασπαλίζομε με κανέλλα, ρίχνομε το παντεσπάνι και φουρνίζομε. Όταν το βγάλομε σιροπιάζομε με κρύο σιρόπι. Το αναποδογυρίζομε να είναι τα μήλα πάνω.
Σιρόπι: Δύο νεροπότηρα νερό, ένα ζάχαρη λίγο βράσιμο. Σιροπιάζομε προσεκτικά, κουταλιά – κουταλιά το σιρόπι και όσο πάρει.
Καρυδόπιτα
Ένα νεροπότηρο καρύδια, ένα νεροπότηρο κοπανισμένη φρυγανιά, ένα ποτήρι ζάχαρη, οκτώ αυγά, ξύσμα λεμονιού. Σιρόπι: ενάμιση ποτήρι ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό. Από πάνω όταν σχεδόν κρυώσει ρίχνομε μια κρέμα: πέντε νεροπότηρα γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά, τέσσερεις κουταλιές κορνφλάο, δύο κουταλιές αλεύρι.
Περίπου στο μισό γάλα ανακατεύομε το κορνφλάο και το αλεύρι. Τα αυγά τα ρίχνομε μόλις λίγο ζεσταθεί το υπόλοιπο γάλα και ανθόνερο. Τα ανακατεύομε έως να πήξει η κρέμα.