Μανιταρόπιτα (πολύ ωραία)
Ένα φύλλο σφολιάτα, δέκα φέτες ζαμπόν, 150 γρ. τυρί ένταμ, εκατόν πενήντα γρ. τυρί κασέρι, 150 γρ. μοτσαρέλα, ένα μεγάλο κουτί μανιτάρια, μια κρέμα γάλακτος μεσαία, δύο κρόκοι αυγών, αλάτι, πιπέρι, λίγο βούτυρο.
Βουτυρώνομε το πυρέξ και στρώνομε την σφολιάτα. Από πάνω ζαμπόν, τυριά ξυσμένα, σωτάρομε τα μανιτάρια δέκα λεπτά περίπου μ’ ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και με λίγο βούτυρο. Τα στρώνομε πάνω από τα τυριά κτυπάμε την κρέμα μαζί με τους κρόκους βάζομε λίγο αλάτι και πιπέρι περιχύνομε στο πυρέξ και διπλώνομε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνομε στους 200 βαθμούς επί 45’.
Λουκανικόπιτα
Στρώνομε διπλά τρία φύλλα στο πυρέξ. Βάζομε κέτσαπ, μουστάρδα, ζαμπόν κομματάκια, τυρί τριμμένο, πιπεριά, ντομάτα, λουκάνικα κομμένα ροδέλες και λίγο ψημένα στο τηγάνι, από πάνω τυρί του τοστ και δύο φύλλα διπλά. Χτυπάμε τρία τέσσερα αυγά και μιάμιση φλυτζάνα γάλα το περιχύνομε και αφήνομε μιάμιση ώρα να το τραβήξει και μετά φουρνίζομε.
Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα
Θα κόψω την κολοκύθα θα τη βράσω να είναι όμως κάπως στητή. Θα την καθαρίσω, θα την βάλω στο σουρωτό και μ’ ένα πηρούνι θα τη λιώσω.
Μισό κιλό μυζήθρα, μισό κιλό φέτα, ένα τέταρτο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, δύο κουταλιές σούπας βούτυρο, οκτώ αυγά, δυόσμο και μια κουταλιά κορνφλάο. Τα αυγά θα κτυπηθούν με κορνφλάο. Ανακατεύομε μείγμα με κολοκύθα και στρώνομε σφολιάτα, γέμιση και από πάνω σφολιάτα. 250 βαθμούς στην αρχή και μετά 220’.
Τυρόπιτα (1)
Σφολιάτα κάτω και πάνω, 700 γρ. φέτα, 150 γρ. γραβιέρα, μισή δόση μπεσαμέλ, 4 αυγά.
Ετοιμάζομε την μπεσαμέλ, τρίβομε τα τυριά χτυπάμε τ’ αυγά και τ’ ανακατεύομε όλα μαζί. Δοκιμάζομε και προσθέτομε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Επίσης σε όσους αρέσει ξύνομε μοσχοκάρυδο. Εμένα μ’ αρέσει πολύ.
Πρασοτυρόπιτα
Φύλλο, αυτό που σας έχω γράψει που το κάθε πιτάκι το ανοίγεται φύλλο με το χέρι σας. Αλλά και όποιο άλλο διαλέξετε είναι ωραίο.
Δύο κιλά πράσα ψιλοκομμένα μέχρι την αρχή του πράσινου, ένα ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 750 γρ. φέτα τριμμένη, 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη, μια κούπα γιαούρτι στραγγιστό, 70 γρ. βούτυρο, 5 αυγά αλάτι, πιπέρι.
Αχνίζομε τα πράσα, με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ροδίσουν. Τα στραγγίζομε καλά, προσθέτομε τον άνιθο, το βούτυρο, ανακατώνομε και αφήνομε να κρυώσουν. Προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά και 3 φύλλα κάτω, τρία πάνω 180 βαθμοί φούρνος 1 ώρα περίπου.
Σπανακόπιτα (1)
Φύλλο, ότι διαλέξετε από αυτά που σας έχω γράψει. Όλα κάνουν. Ένα κιλό σπανάκι, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ένα ματσάκι άνιθος, δυόσμος, ένα ματσάκι μάραθο, μια κουταλιά σούπας βούτυρο, 4 αυγά, 750 γρ. φέτα χονδροκομμένη, 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 170 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, μισή φλυτζάνα φρυγανιά τριμμένη, αλάτι, πιπέρι.
Πλένομε και χοντροκόβομε το σπανάκι. Το τρίβομε με αλάτι, το αφήνομε να μαραθεί, το στίβομε καλά, ψιλοκόβομε όλα τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια, τα ανακατεύομε όλα μαζί τα χορταρικά, τα τυριά, τα αυγά, το γάλα, τη φρυγανιά, δοκιμάζομε το αλάτι, βάζομε πιπέρι, απλώνομε σε λαδωμένο ταψί φύλλα ή φύλλο απλώνομε τη γέμιση από πάνω φύλλα ή φύλλο, λαδώνομε ή αυγώνομε, σισαμώνομε και φούρνο μια ώρα περίπου στους 180 βαθ. Αν είναι το φύλλο σφολιάτα θέλει δυνατό φούρνο. Στην αρχή 250’ κατεβάζομε στους 220’.
Σπανακόπιτα (2)
Πλένομε ένα κιλό σπανάκι. Το ζεματάμε, το στραγγίζομε, το κόβομε, ψιλοκόβομε τρία φρέσκα κρεμμυδάκια και μάραθα. Τα σωτάρομε με μισή φλυτζάνα τσαγιού λάδι. Αλατίζομε, πιπερώνομε. Αφήνομε το μείγμα να σιγοψηθεί επί 15 λεπτά. Άμα γίνει χλιαρό προσθέτομε μια φλυτζάνα τριμμένη φρυγανιά, 4-5 αυγά χτυπημένα, 250 γρ. μυζήθρα, φέτα και μισή φλυτζάνα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο. Αλείφομε ένα ταψί με λάδι βάζομε φύλλο τη γέμιση φύλλο. Χαράζομε επιφανειακά λαδώνομε βάζομε σισάμι και ψήνομε σε μέτριο φούρνο περίπου μια ώρα.
Τυρόπιτα (2)
Πέντε αυγά, 1 βιτάμ 250 γρ., μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό, μισό κιλό φέτα, δύο κουταλάκια μπέικιν, 2 φλυτζάνες αλεύρι.
Χτυπάμε τα αυγά. Ρίχνομε το γιαούρτι και ανακατεύομε το μπέικιν, τη φέτα τριμμένη, το βιτάμ λιωμένο το αλεύρι. Τα ρίχνομε στο ταψί και φουρνίζομε.