12.8 C
Chania
Sunday, December 22, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Πίτες

Ημερομηνία:

Τυρόπιτα εύκολη
Πέντε αυγά, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, μισό κιλό κασέρι τριμμένο.
Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα αφήνω μια ώρα περίπου. Δύο φύλλα σφολιάτα, ένα κάτω ρίχνω τη γέμιση ένα φύλλο πάνω. Η σφολιάτα θέλει δυνατή θερμοκρασία. Όμως μόλις φουσκώσει και ξεχωρίζουν τα φύλλα κατεβάζω την θερμοκρασία στους 200 βαθ. Γιατί θα αρπάξει και δεν θα ψηθεί καλά.

Τυροπιτάκια με πολλά τυριά
Ένα κεσέ γιαούρτι, 250 γρ. φυτίνη, μισό κεσέ φέτα σκληρή, μισό κεσέ γραβιέρα, ένα τέταρτο κεσέ κεφαλοτύρι, ένα κουταλάκι μπέικιν, αλεύρι σκληρό.
Όλα αυτά ένα μείγμα που τα διπλώνομε σε μικρά καλιτσουνάκια χωρίς γέμιση.

Κασερόπιτα
300 γρ. κασέρι, 4 αυγά, μια φλυτζάνα τσαγιού φρέσκο γάλα, τα τρία τέταρτα της φλυτζάνας βούτυρο λιωμένο, πιπέρι, 300 γρ. φύλλο κρούστας, μισή φλυτζάνα τριμμένη κεφαλογραβιέρα, δυόσμο ψιλοκομμένο.
Κόβομε το κασέρι λεπτές φέτες, χτυπάμε τ’ αυγά και προσθέτομε το γάλα. Αλείφομε με βούτυρο ένα στενόμακρο ταψί 33χ23. Στρώνομε τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα ένα – ένα. Βάζομε πάνω σε μια στρώση το κασέρι, την κεφαλογραβιέρα και δυόσμο. Το σκεπάζομε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Κόβομε σε κομμάτια. Ρίχνομε από σιγά το μείγμα των αυγών (αυγά και γάλα) και αφήνομε περίπου 20 λεπτά να το απορροφήσει. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο.

Κολοκυθόπιτα
Δύο νεροπότηρα κίτρινο κολοκύθι, μισό νεροπότηρο λάδι, ένα νεροπότηρο τυρί φέτα και ένα νεροπότηρο κίτρινα τυριά, τέσσερα αυγά, δυόσμο. Δύο νεροπότηρα φαρινάπ.
Από πάνω σισάμι. Χωρίς φύλλο γίνεται.

Κρεατόπιτα
Ενάμιση κιλό μπούτι αρνί ή κατσίκι. Το σιγοψήνομε με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μισό κιλό μαλάκα, ένα κιλό μυζήθρα, 250 γρ. στάκα, 300 γρ. τυρί τοστ, φύλλο αυτό που σας έχω γράψει με την μπλε φαρίνα.
Βάζομε σε βουτυρωμένο ταψί φύλλο, τυριά εκτός του τοστ, κρέας σε ψιλά κομματάκια, τυριά, πάνω από το μείγμα των τυριών τοποθετούμε το τυρί του τοστ και το φύλλο. Αλείφομε με αυγό και σισάμι 180-200’.
Γίνεται και με το κρέας βραστό που το αλατοπιπερώνομε και βάζομε και κανέλα. Αν θέλομε παχιά γέμιση κάνομε παραπάνω στρώσεις. Εγώ όχι! Μια στρώση κρέας δύο στρώσεις τυριά.

Μελιτζανόπιτα
Ένα κιλό μελιτζάνες, μισό κιλό κιμά μαγειρεμένο όπως για μακαρόνια, 15 φύλλα μπακλαβά, μπεσαμέλ: Με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο αδιάλυτο, τέσσερα αυγά, μια φλυτζάνα τυρί τριμμένο.
Καθαρίζομε τις μελιτζάνες από την έξω φλούδα τους, τις βράζομε να βράσουν λίγο, χύνομε το νερό τις λιώνομε καλά με το χέρι αλατίζομε και ανακατεύομε όλα τα υλικά μαζί. Βουτυρώνομε ένα – ένα τα φύλλα. Ανά πέντε φύλλα απλώνομε γέμιση και κάνομε ρολό. Γίνονται 3-4 ρολά. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και γυρνάμε σαν κοχλία.
Βουτυρώνομε και ψήνομε ελαφρά χωρίς να κοκκινίσει πολύ το φύλλο γιατί στο κόψιμο θρουλά.
Τυλιέται και διαφορετικά:
Απλώνομε κάτω ένα φύλλο. Πάνω βάζομε τα δύο ρολά το ένα δίπλα στο άλλο. Από πάνω τους στη μέση των δύο ρολών το 3ο ρολό και όλα μαζί τα τυλάμε με το απλωμένο φύλλο. Ψήνονται το ίδιο σε θερμοκρασία αλλά λίγο παραπάνω ώρα για να ψηθούν και τα εσωτερικά φύλλα.

Πιπερόπιτα
Παίρνομε περίπου 10 πιπεριές διαφορετικά είδη, τρία κρεμμύδια, δύο πράσα, τρία αυγά, λίγη μυζήθρα και φέτα, δύο σφολιάτες.
Κόβομε τις πιπεριές (όλα τα χρώματα, κίτρινες, πορτοκαλί, κόκκινες, πράσινες) και τα πράσα το άσπρο τους, σε ροδέλες. Τα σωτάρομε λίγο, τα ανακατεύομε όλα μαζί (τα τυριά να είναι λίγα για να υπερτερεί η γεύση απ’ τις πιπεριές) στρώνομε φύλλα και με τρυπητή κουτάλα παίρνομε τη γέμιση και τη ρίχνομε μέσα. Όταν ρίξομε τα τυριά πρέπει η γέμιση να έχει κρυώσει απ’ το σωτάρισμα. Από πάνω το άλλο φύλλο λαδώνομε φουρνίζομε

Τυρόπιτα κανταΐφι (πολύ ωραίο)
Ένα πακέτο φύλλο κανταΐφι. Το χωρίζομε στα δύο. Βουτυρώνομε πολύ καλά ένα ταψί. Παίρνομε το μισό κανταΐφι και το ξένομε πολύ καλά. Το βάζομε στο ταψί. Το βουτυρώνομε πολύ καλά ραντιστό με βούτυρο φρέσκο Μπαλαντίνος ή Κερκύρας ή Λούρπακ. Θρουλάμε μισό κιλό τυρί φέτα και την ανακατεύομε σε μισό κιλό ξυσμένη γραβιέρα με ένα κομμάτι Μετσοβόνε και ένα χαρτί τυριά ξυσμένα μιξ ή χωρίς Μεστοβόνε αλλά με δύο χαρτιά τυρί μιξ. Από πάνω το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι. Ξασμένο και βουτυρωμένο ραντιστά πολύ καλά. Το πιέζω λίγο. Αναμιγνύομε δύο κρέμες γάλακτος με τέσσερα αυγά χτυπημένα. Περιχύνομε όλη την επιφάνεια και ψήνομε 50 λεπτά ή μια ώρα στους 160 βαθμούς.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...