25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Σπιτικές προτάσεις – Σαρακοστιανά

Ημερομηνία:

Ρυζοσαλάτα

Υλικά: 2 πακέτα ρύζι για το πιλάφι, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, τόνος, πιπέρι, αλάτι, 2 ντομάτες μεγάλες στρογγυλές

Εκτέλεση: Στο έτοιμο πιλάφι κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους. Ρίχνουμε τον τόνο με το λάδι του, μαϊντανό, πιπέρι, αλάτι, σκόρδο, κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε καλά. Το σερβίρουμε κρύο.

Μακαρόνια με γαρίδες

Υλικά: Γαρίδες, τις έτοιμες αποφλοιωμένες, σκόρδο, βασιλικό, κρεμμύδι, άσπρο κρασί, 2-5 κουταλιές λάδι, 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, μακαρόνια.

Εκτέλεση: Ρίχνουμε στο τηγάνι για σοτάρισμα σκόρδο, κρεμμύδι, λάδι, βασιλικό, κατόπιν γαρίδες για λίγο βράσιμο και τα σβήνουμε με άσπρο κρασί. Αλατοπιπερώνουμε. Κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να δέσουν καλά. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα βρασμένα μακαρόνια.

Χταπόδι κρασάτο

Ένα κιλό χταπόδι, μισό κιλό κρεμμύδια, ένα ποτήρι κρασί μαύρο, λίγη τομάτα πελτέ λιωμένο, πιπέρι και λάδι. Παίρνουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και στη φωτιά για να πιεί το νερό του ανακατεύοντας το για να κοκκινίσει απ’ όλα τα μέρη. Κόβουμε μετά τα κρεμμύδια πολύ ψιλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να γιαχνιστούν μαζί με το χταπόδι. Μετά σβήνουμε με το κρασί και την ντομάτα και ύστερα ρίχνουμε το λάδι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε συχνά έως ότου ψηθεί.

Χταπόδι φούρνου

Ένα μεγάλο χταπόδι, τρία τέταρτα φλιτζανιού ξύδι, λίγο λάδι, λίγο σκόρδο, ρίγανη, πιπεριά. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε λεκάνη. Το περιχύνουμε με το ξύδι και το αφήνουμε για μια ώρα πριν τον μαγειρέψουμε. Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος και βάζουμε στο κέντρο το χταπόδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, πιπέρι, ρίγανη και περιχύνουμε με το λάδι. Κλείνουμε στο χαρτί και βάζουμε στο φούρνο.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.

Χόρτα Τσιγαριαστά

Βάζουμε μιάμιση με δύο φλιτζάνες λάδι στο τσικάλι. Κόβουμε φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα και τσιγαρίζουμε μαζί με τα χόρτα.

Αλατοπιπερώνουμε. Άμα τσιγαριστούν καλά έχουμε πλύνει νερατζολιές και τις ρίχνουμε μέσα. Ρίχνουμε ένα κρασοπότηρο μαύρο κρασί. Σκεπάζουμε καλά μη φύγει η μυρωδιά. Προς το τέλος, ρίχνουμε ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο. Ψήνουμε μέχρι να μείνει με το λάδι και να είναι ψημένα χόρτα και μπακαλιάρος (ο μπακαλιάρος βεβαίως λιγότερο ψήσιμο)

"google ad"

Φαβοκεφτέδες

Βράζουμε μισό κιλό φάβα, βάζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, αυγά, δυόσμο, μαϊντανό, βρεγμένο ψωμί, τρείς φέτες σφιχτά στραγγισμένες. Ρίχνουμε μέσα την βρασμένη φάβα. Αν το μίγμα είναι μαλακό βάζουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Τους πλάθουμε μεγάλους, στρογγυλούς του αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε.

Ταραμοσαλάτα (1)

150 γραμμ. ταραμά, μισό κιλό ψωμί, μισό «πεντακοσάρικο» μπουκάλι λάδι, 2 φλιτζανάκια του καφέ λεμόνι και κρεμμύδι φρέσκο.

Ταραμοσαλάτα (2)

Μισή φλιτζάνα ταραμά, μιάμιση φλιτζάνα ψωμί βρεγμένο μπαγιάτικο και καλά στυμμένο, μερικές σκελίδες σκόρδο, λιωμένο λάδι, λεμόνι όσο σηκώσει.

Σκορδαλιά

Μια μέτρια πατάτα βραστή εντελώς κρύα. μια χονδρούτσικη φέτα βρεγμένο ψωμί μπαγιάτικο, μόνο η ψίχα, μια σκορδοκεφαλή ολόκληρη κοπανισμένη στο γουδί (όχι δύο – τρεις σκελίδες αλλά ολόκληρο το κεφάλι), μια φλιτζάνα τσαγιού λάδι, ένα φλιτζάνι καφέ ξύδι, και δύο τρείς σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο διαβολάκι.

Φασόλια σαλάτα

Μισό κιλό φασόλια ξερά μικρά άσπρα, δύο κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες, τέσσερα φρέσκα κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες, τέσσερα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, μισό φλιτζάνι λάδι, κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, μαύρες ελιές, ένα κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι.

Βάζετε τα φασόλια από βραδύς να μουσκέψουν σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Βάζετε τα φασόλια έως ότου μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, ρίχνετε σε μπολ και ανακατώνετε με κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και με τον μαϊντανό. Χτυπάτε το λάδι με τον χυμό του λεμονιού, την μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Περιχύνετε με τη σάλτσα. Προσθέτετε τις ελιές.

Χαλβάς Σμυρναίικος

Ένα λάδι, δύο σιμιγδάλι, τρία ζάχαρη, τέσσερα νερό.

Βάζουμε στο ένα μάτι της κουζίνας το νερό τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, κανέλα, μασούρι και φλούδια λεμονιού.

Στο άλλο μάτι βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι χοντρό και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι. Όταν τα αμύγδαλα έχουν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι είναι έτοιμο και χωρίς να αποσύρουμε από τη φωτιά, με ένα σουρωτό από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι που βράζει εν τω μεταξύ στο άλλο μάτι. Στην αρχή είναι σαν σούπα το μείγμα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και όταν τραβιέται σα μια μπάλα και έχει γυρίσει , είναι έτοιμος ο χαλβάς. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε κανέλλα σκόνη, βάζουμε στο ψυγείο. Στη Σμύρνη τον σέρβιραν ζεστό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ