13.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Σπιτικές προτάσεις: Σιροπιαστά για την εορταστική μας παράδοση

Ημερομηνία:

Μπακλαβάς
Ένα ταψί 35χ55 εκατοστά, εξακόσια γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα, κανελογαρύφαλλα, 450 γρ. φύλλο κρούστας, δύο φλυτζάνες ζάχαρη, μια φλούδα πορτοκάλι, μισό λεμόνι χυμός.
Βουτυρώνομε ένα – ένα τα φύλλα. Στρώνομε 5-6 φύλλα κάτω. Ρίχνομε καρύδια ανακατεμένα με κανελογαρύφαλλα. Κάθε δύο φύλλα απλώνομε ξανά κανελογαρύφαλλα και καρύδια. Έχομε κρατήσει για σκέπασμα επτά φύλλα. Συνεχίζομε έως να τελειώσουν τα φύλλα και σκεπάζομε τον μπακλαβά με τα επτά φύλλα βουτυρωμένα όπως γράψαμε. Γυρίζομε τις άκρες προς τα μέσα. Βουτυρώνομε από πάνω, χαράζομε διαγωνίως μέχρι κάτω. Ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για πενήντα λεπτά.
Βράζομε για 10 λεπτά τη ζάχαρη δύο φλυτζάνες, το νερό δύο φλυτζάνες και μέλι μια φλυτζάνα, την κανέλα, το πορτοκάλι, τον χυμό λεμόνι, τα γαρύφαλλα μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρομε το σιρόπι απ’ τη φωτιά. Αφήνομε τον μπακλαβά να κρυώσει και ρίχνομε το καυτό σιρόπι ενώ με το μαχαίρι χαράζομε μέχρι κάτω, πάνω στα σημάδια που χαράξαμε στο ψήσιμο.

Σαμουσάδες
Ένα νεροπότηρο αλουσιά, ένα νεροπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα νεροπότηρο ζάχαρη και αλεύρι όσο σηκώσει.
Ανοίγομε με ξυλίκι φύλλο στρογγυλό. Πασπαλίζομε στην μισή επιφάνεια κουκουνάρια, σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδα χοντροκοπανισμένα. Βάζομε το ξυλίκι στην άκρη του φύλλου και τυλίγομε ρολό όχι πολύ σφιχτό για να μπορεί να βγει το ξυλίκι. Το κόβομε λοξά παραλληλόγραμμα, βρέχομε με νερό τις άκριες τις κλείνομε και τηγανίζομε.
Κρύο σιρόπι ζεστοί σαμουσάδες.

Σάμαλι
Δυόμιση φλυτζάνια σιμιγδάλι χονδρό, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη, ενάμιση φλυτζάνι γιαούρτι αγελαδινό, ένα κουταλάκι μπέικιν, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη
Σιρόπι: Δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, ένα και ένα τέταρτο φλυτζάνι νερό, ένα κουταλάκι λεμόνι, λίγη κοπανισμένη μαστίχα.
Ανακατεύομε το σιμιγδάλι με ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν, την σόδα την ανακατεύομε στο γιαούρτι και όλα μαζί. Να αναμειχθούν πολύ καλά. Βάζομε σε βουτυρωμένο ταψί, 30άρι. Το αφήνομε τρεις ώρες. Μετά το ψήνομε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί το σιροπιάζομε κρύο – ζεστό.

Αυγοκαλάμαρα
Κτυπάς καλά πέντε κρόκους χωριστά και πέντε ασπράδια. Τα ανακατώνεις και χτυπάς λίγο ακόμα. Προσθέτεις δύο δάχτυλα κονιάκ και τέσσερεις στάλες σισαμόλαδο. Έπειτα ρίχνεις το αλεύρι έως ότου να ανοίγεται φύλλο. Θέλουν καλό ζύμωμα για να γίνουν αφράτα. Το κόβεις λωρίδες και μετά κομμάτια και πιάνεις με πηρούνι τις δύο μύτες αντικρυστά και τις ενώνεις. Τηγανίζεις με βούτυρο και σισαμόλαδο.
Τα σιροπιάζεις με σιρόπι που φτιάχνεις με μισό κιλό μέλι, μια φλυτζάνα νερό και τα πασπαλίζετε με καρύδια κοπανισμένα και σισάμι καβουρδισμένο.

Δίπλες, φιογκάκια με μαστίχα
Τρία φλυτζάνια αλεύρι, τρία αυγά, ένα φλυτζάνι μαστίχα ποτό. Ένα κουταλάκι μπέικιν, δύο κουταλιές ζάχαρη άχνη, κανέλα.
Ζυμώνετε να γίνει η ζύμη σφιχτή. Κόβετε λωρίδες 3-4 εκατοστά και τις δένετε φιόγκο. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Σιροπιάζετε με μέλι βρασμένο με λίγο νερό (μισό κιλό μέλι μια φλυτζάνα νερό) και πασπαλίζετε με καρύδια.

Κανταΐφι με καρύδια
Μισό κιλό φύλλο κανταΐφι, δύο φλυτζάνια καρυδόψιχα, δύο φλυτζάνια βούτυρο, δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: ενάμιση κιλό ζάχαρη, έξι ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγα γαρύφαλλα, ένα ξυλάκι κανέλα.
Χτυπάμε τα καρύδια χοντροκομμένα, προσθέτομε δυο κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο. Τα ζυμώνομε όλα μαζί. Παίρνομε λίγο φύλλο κανταΐφι και το ξένομε. Το ραντίζομε με βούτυρο γάλακτος. Βάζομε λίγη γέμιση, το κλείνομε ρολάκι. Βάζομε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί και μ’ ένα κουταλάκι ρίχνομε πάνω τους το βούτυρο. Ψήνομε στους 170 βαθμούς για μια ώρα περίπου, προσέχοντας να μην καεί αλλά μην μείνει και άσπρο γιατί θα λασπώσει.
Βράζομε το σιρόπι και κρύο σιρόπι, μόλις βγει το γλυκό ζεστό, σιροπιάζομε. Το αφήνομε μέσα στο ταψί ένα βράδυ να τραβήξει σιρόπι. Πολύ ωραίο κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι. Ή έστω βανίλια.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποινή τρίμηνης αργίας στον Νίκο Καλογερή για την υπόθεση της Αγίας Σκέπης!

Της Εύας Παπαδοπούλου και Μάριου Διονέλλη Πειθαρχική ποινή αργίας τριών...

Νίκο Ανδρουλάκη! Περιμένουμε…

Πρώτα απ’ όλα περιόρισε τις αρμοδιότητες της γηραιάς κυρίας....