Κολιοί Σχάρας
Κολιοί, λάδι, λεμόνι, ρίγανη, πιπέρι, μαϊντανό.
Καθαρίζουμε τους κολιούς και τους αλατίζουμε 2-3 ώρες πριν. Καίμε καλά πρώτα την σχάρα για να μην κολλήσουν οι κολιοί. Τους αλείφουμε με λάδι και τους τοποθετούμε στην σχάρα. Δεν θέλουν πολλά αλείμματα γιατί είναι παχιά ψάρια και έχουν δικό τους λίπος.
Όταν ψηθούν ρίχνομε λίγο λαδολέμονο, πιπέρι, ρίγανη και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο γιατί αν παραψηθούν το κρέας τους γίνεται σαν ίσκα. Θέλουν μόνο να ασπρίσει σάρκα και να ξεκολλά από την ραχοκοκαλιά, αλλά οι χυμοί να μένουν μέσα.
Χταπόδι μαγειρευτό κερκυραίικο
Την συνταγή αυτή την οφείλω στην Κερκυραία φίλη μου την Ευτυχία και πιστεύω ότι είναι παραπάνω από καλή, αν έχετε νιες πατατούλες (πολύ φρέσκες) και αν δεν λυπηθείτε το λάδι.
Υλικά: 1 χταπόδι γύρω στα 800 – 900 γραμμάρια, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 6-8 σκελίδες σκόρδο τριμμένο , 1 κουταλιά καλά γεμάτη εκλεκτή ρίγανη, 10 πατατούλες (μικρές), 1 φλιτζάνι λάδι, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Διαδικασία: Βάλτε το χταπόδι καθαρισμένο και κομμένο σε κατσαρόλα, σκεπασμένο με νερό να βράσει. Μέσα σε χωριστή κατσαρόλα βάλτε το κρεμμύδι με λίγο λάδι και τσιγαρίστε ελαφρά μαζί με το χταπόδι. Μετά προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη ρίγανη και το νερό, στο οποίο έχετε το χταπόδι και αφήστε το λίγο να βράσει. Μετά βάλτε και τις πατάτες, το υπόλοιπο λάδι και μπόλικο πιπέρι, αλάτι και θα δοκιμάσετε στο τέλος.
Μύδια κρασάτα
Υλικά: ½ κιλό μύδια (ζυγισμένα τα ψαχνά), 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο, 3-4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 1 φλιτζάνι καλό λευκό κρασί, αλατοπίπερο, 1 ½ κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο, 4 κουταλιές λάδι.
Διαδικασία: Βάλτε το λάδι σε τηγανάκι βαθύ, μαζί και το τριμμένο κρεμμύδι και τσιγαρίστε το μέχρι να μαραθεί. Τότε προσθέστε και το σκόρδο, ανακατέψτε και σβήστε με το κρασί. Μόλις πάρει δύο – τρεις βράσεις, προσθέστε μύδια και αλατοπίπερο. Βράστε μόνο 5’ -6’ και αποσύρετε το από τη φωτιά.
Σημείωση: αν επιθυμείτε, μπορείτε να βάλετε δύο φλιτζάνια νερό στα μαγειρεμένα μύδια και ρίγανη, όταν κοχλάσει ένα φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή μπασμάτι και το ανάλογο αλατοπίπερο.
Γαρίδες
Υλικά: 5 πράσα (μόνο τα τρυφερά μέρη), 1 κουταλιά πολύ γεμάτη ψιλοκομμένο σκόρδο, ½ φλιτζάνι πολτό ντομάτας, 1 μέτρια πατάτα, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, 1 κιλό γαρίδες, 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι.
Διαδικασία: Βάλτε σε ρηχή κατσαρολίτσα το λάδι και τσιγαρίστε ελαφρά τα πράσα κομμένα ροδέλες. Όταν μαραθούν προσθέστε το σκόρδο και μετά την ντομάτα. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγο βραστό νερό για να μην κολλήσει το φαγητό. Μετά από λίγα λεπτά προσθέστε την πατάτα κομμένη, όπως την κόβετε για τηγανητή. Αλατοπιπερώστε και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν οι πατατούλες. Τότε προσθέστε το μαϊντανό, τις γαρίδες και το αλατοπίπερο και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθούν εντελώς και μείνουν με τη σάλτσα τους. Σερβίρετε τες με ούζο ή σκέτες.
Γαύρος τυλιχτός
½ κιλό φρεσκότατο γαύρο, ¼ του κιλού φρέσκα αμπελόφυλλα, 2 σκελίδες σκόρδο, χυμός ενός λεμονιού, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.
Πλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε τα κεφάλια και τη ραχοκοκαλιά. Ζεματάμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα κληματόφυλλα για 1 λεπτό. Τα στραγγίζουμε. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του γαύρου και τυλίγουμε το καθένα σε ένα αμπελόφυλλο. Τα στρώνουμε σε χαμηλό ταψάκι το ένα σφιχτά δίπλα στο άλλο. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τη ρίγανη. Ψήνουμε τα ψαράκια σε ζεστό φούρνο στους 200 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου. Τρώγονται και κρύα.