18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Τυροκομικά – Γαλακτοκομικά – Σουφλέ

Ημερομηνία:

Γιαούρτι

4 λίτρα γάλα πλήρες (ζωντανό). Σε λίγο που θα γεννήσουν τα πρόβατα, θα πάτε στο χωριό και θα αγοράσετε. Κατ’ ευθείαν απ’ την προβατίνα στο τάπερ σας. Αλλιώς δεν γίνεται γιαούρτι. Με το παστεριωμένο ούτε ξυνόχοντρος, ούτε γιαούρτι ούτε τραχανάς ούτε τίποτα. Λοιπόν επαναλαμβάνομε.

4 λίτρα γάλα πρόβειο ή αγελάδας, 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμμ.) ζωντανό πρόβειο αν το γάλα είναι πρόβειο , αγελαδινό αν το γάλα είναι αγελαδινό. Ντόπιο γιαούρτι όχι το βιομηχανοποιημένο, δεν πήζει το γάλα με αυτά.

Βράζομε το γάλα μέχρι να φουσκώσει. Τ’ αφήνομε να κρυώσει ανακατεύοντας πότε – πότε. Πολλές φορές το γάλα κόβει στο βράσιμο και τότε δεν γίνεται γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει νομίζω όταν είναι πολύ παχύ το γάλα ή το ζώο το ‘χει να κόβει το γάλα του. Οι χωρικοί όμως γνωρίζουν ποιο γάλα τους κόβει και ξέρουν, γιατί αυτοί πήζουν γιαούρτια, μυζήθρες, τυριά για τα σπίτια τους, τι πρέπει να κάνουν για να μη κόψει. Να τους ρωτήσετε λοιπόν γι’ αυτό και τι πρέπει να κάνετε.

Βουτάμε το δάχτυλο μας στο γάλα (εννοείτε πλυμένο, μια φορά μου ‘τυχε και στύβανε λεμόνι σε πιλάφι χώνοντας τα δάχτυλά τους στην λεμονόκουπα. Μπρρρ! Φρίκη, αηδία). Το βουτάμε λοιπόν και μετράμε ως το δέκα και αν αντέξουμε τη ζέστη του γάλακτος, τότε η θερμοκρασία του είναι η κατάλληλη για να συνεχίσουμε την διαδικασία πηξίματος.

Σουρώνομε το γάλα σε λεπτή σίτα. Πλένομε την κατσαρόλα και ρίχνομε το γάλα μέσα ξανά. Τραβάμε δύο φλιτζάνια γάλα και ανακατεύομε με το γιαούρτι που πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνομε το μείγμα, μέσα στο γάλα και ανακατεύομε καλά. Σκεπάζομε με χοντρή καθαρή πετσέτα και αφήνομε το γιαούρτι να σταθεί για 10 περίπου ώρες. Η διαδικασία γίνεται το βράδυ κα το πρωί έχει πήξει.

Στη συνέχεια βρέχουμε ένα τουλπάνι και το στρώνομε σ’ ένα μεγάλο σουρωτήρι το οποίο το ‘χομε βάλει σε μια λεκάνη για να μαζεύει τον ορό του γάλακτος. Ρίχνουμε το γιαούρτι μέσα στο πανί και το σφίγγουμε πολύ καλά σηκώνοντάς το. Τ’ αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίσει περίπου 5 ώρες και είναι έτοιμο και νοστιμότατο.

Τυρόπιτα (1):

7-8 φύλλα κρούστας , τρία τέταρτα του κιλού φέτα τυρί, αν θέλομε συμπληρώνομε με μυζήθρα, 1 σόδα μπουκάλι, τέσσερα αυγά ένα βιτάμ όχι ολόκληρο, λιωμένο.

Αλείφομε με λίγο βιτάμ το ταψί, στο ένα φύλλο βάζομε υλικό. Και κάθε φύλλο που του έχομε το υλικό βάλει, το σουρώνομε και το βάζομε στη σειρά στο ταψί. Χτυπάμε το λιωμένο βιτάμ με το αυγό και τη σόδα και τα περιχύνομε και τα ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...