Γιαούρτι
4 λίτρα γάλα πλήρες (ζωντανό). Σε λίγο που θα γεννήσουν τα πρόβατα, θα πάτε στο χωριό και θα αγοράσετε. Κατ’ ευθείαν απ’ την προβατίνα στο τάπερ σας. Αλλιώς δεν γίνεται γιαούρτι. Με το παστεριωμένο ούτε ξυνόχοντρος, ούτε γιαούρτι ούτε τραχανάς ούτε τίποτα. Λοιπόν επαναλαμβάνομε.
4 λίτρα γάλα πρόβειο ή αγελάδας, 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμμ.) ζωντανό πρόβειο αν το γάλα είναι πρόβειο , αγελαδινό αν το γάλα είναι αγελαδινό. Ντόπιο γιαούρτι όχι το βιομηχανοποιημένο, δεν πήζει το γάλα με αυτά.
Βράζομε το γάλα μέχρι να φουσκώσει. Τ’ αφήνομε να κρυώσει ανακατεύοντας πότε – πότε. Πολλές φορές το γάλα κόβει στο βράσιμο και τότε δεν γίνεται γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει νομίζω όταν είναι πολύ παχύ το γάλα ή το ζώο το ‘χει να κόβει το γάλα του. Οι χωρικοί όμως γνωρίζουν ποιο γάλα τους κόβει και ξέρουν, γιατί αυτοί πήζουν γιαούρτια, μυζήθρες, τυριά για τα σπίτια τους, τι πρέπει να κάνουν για να μη κόψει. Να τους ρωτήσετε λοιπόν γι’ αυτό και τι πρέπει να κάνετε.
Βουτάμε το δάχτυλο μας στο γάλα (εννοείτε πλυμένο, μια φορά μου ‘τυχε και στύβανε λεμόνι σε πιλάφι χώνοντας τα δάχτυλά τους στην λεμονόκουπα. Μπρρρ! Φρίκη, αηδία). Το βουτάμε λοιπόν και μετράμε ως το δέκα και αν αντέξουμε τη ζέστη του γάλακτος, τότε η θερμοκρασία του είναι η κατάλληλη για να συνεχίσουμε την διαδικασία πηξίματος.
Σουρώνομε το γάλα σε λεπτή σίτα. Πλένομε την κατσαρόλα και ρίχνομε το γάλα μέσα ξανά. Τραβάμε δύο φλιτζάνια γάλα και ανακατεύομε με το γιαούρτι που πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνομε το μείγμα, μέσα στο γάλα και ανακατεύομε καλά. Σκεπάζομε με χοντρή καθαρή πετσέτα και αφήνομε το γιαούρτι να σταθεί για 10 περίπου ώρες. Η διαδικασία γίνεται το βράδυ κα το πρωί έχει πήξει.
Στη συνέχεια βρέχουμε ένα τουλπάνι και το στρώνομε σ’ ένα μεγάλο σουρωτήρι το οποίο το ‘χομε βάλει σε μια λεκάνη για να μαζεύει τον ορό του γάλακτος. Ρίχνουμε το γιαούρτι μέσα στο πανί και το σφίγγουμε πολύ καλά σηκώνοντάς το. Τ’ αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίσει περίπου 5 ώρες και είναι έτοιμο και νοστιμότατο.
Τυρόπιτα (1):
7-8 φύλλα κρούστας , τρία τέταρτα του κιλού φέτα τυρί, αν θέλομε συμπληρώνομε με μυζήθρα, 1 σόδα μπουκάλι, τέσσερα αυγά ένα βιτάμ όχι ολόκληρο, λιωμένο.
Αλείφομε με λίγο βιτάμ το ταψί, στο ένα φύλλο βάζομε υλικό. Και κάθε φύλλο που του έχομε το υλικό βάλει, το σουρώνομε και το βάζομε στη σειρά στο ταψί. Χτυπάμε το λιωμένο βιτάμ με το αυγό και τη σόδα και τα περιχύνομε και τα ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο.
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.