Σπιτικές Προτάσεις: Τυροκομικά – Γαλακτοκομικά – Σουφλέ

Γιαούρτι

4 λίτρα γάλα πλήρες (ζωντανό). Σε λίγο που θα γεννήσουν τα πρόβατα, θα πάτε στο χωριό και θα αγοράσετε. Κατ’ ευθείαν απ’ την προβατίνα στο τάπερ σας. Αλλιώς δεν γίνεται γιαούρτι. Με το παστεριωμένο ούτε ξυνόχοντρος, ούτε γιαούρτι ούτε τραχανάς ούτε τίποτα. Λοιπόν επαναλαμβάνομε.

4 λίτρα γάλα πρόβειο ή αγελάδας, 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμμ.) ζωντανό πρόβειο αν το γάλα είναι πρόβειο , αγελαδινό αν το γάλα είναι αγελαδινό. Ντόπιο γιαούρτι όχι το βιομηχανοποιημένο, δεν πήζει το γάλα με αυτά.

Βράζομε το γάλα μέχρι να φουσκώσει. Τ’ αφήνομε να κρυώσει ανακατεύοντας πότε – πότε. Πολλές φορές το γάλα κόβει στο βράσιμο και τότε δεν γίνεται γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει νομίζω όταν είναι πολύ παχύ το γάλα ή το ζώο το ‘χει να κόβει το γάλα του. Οι χωρικοί όμως γνωρίζουν ποιο γάλα τους κόβει και ξέρουν, γιατί αυτοί πήζουν γιαούρτια, μυζήθρες, τυριά για τα σπίτια τους, τι πρέπει να κάνουν για να μη κόψει. Να τους ρωτήσετε λοιπόν γι’ αυτό και τι πρέπει να κάνετε.

Βουτάμε το δάχτυλο μας στο γάλα (εννοείτε πλυμένο, μια φορά μου ‘τυχε και στύβανε λεμόνι σε πιλάφι χώνοντας τα δάχτυλά τους στην λεμονόκουπα. Μπρρρ! Φρίκη, αηδία). Το βουτάμε λοιπόν και μετράμε ως το δέκα και αν αντέξουμε τη ζέστη του γάλακτος, τότε η θερμοκρασία του είναι η κατάλληλη για να συνεχίσουμε την διαδικασία πηξίματος.

Σουρώνομε το γάλα σε λεπτή σίτα. Πλένομε την κατσαρόλα και ρίχνομε το γάλα μέσα ξανά. Τραβάμε δύο φλιτζάνια γάλα και ανακατεύομε με το γιαούρτι που πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνομε το μείγμα, μέσα στο γάλα και ανακατεύομε καλά. Σκεπάζομε με χοντρή καθαρή πετσέτα και αφήνομε το γιαούρτι να σταθεί για 10 περίπου ώρες. Η διαδικασία γίνεται το βράδυ κα το πρωί έχει πήξει.

Στη συνέχεια βρέχουμε ένα τουλπάνι και το στρώνομε σ’ ένα μεγάλο σουρωτήρι το οποίο το ‘χομε βάλει σε μια λεκάνη για να μαζεύει τον ορό του γάλακτος. Ρίχνουμε το γιαούρτι μέσα στο πανί και το σφίγγουμε πολύ καλά σηκώνοντάς το. Τ’ αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίσει περίπου 5 ώρες και είναι έτοιμο και νοστιμότατο.

Τυρόπιτα (1):

7-8 φύλλα κρούστας , τρία τέταρτα του κιλού φέτα τυρί, αν θέλομε συμπληρώνομε με μυζήθρα, 1 σόδα μπουκάλι, τέσσερα αυγά ένα βιτάμ όχι ολόκληρο, λιωμένο.

Αλείφομε με λίγο βιτάμ το ταψί, στο ένα φύλλο βάζομε υλικό. Και κάθε φύλλο που του έχομε το υλικό βάλει, το σουρώνομε και το βάζομε στη σειρά στο ταψί. Χτυπάμε το λιωμένο βιτάμ με το αυγό και τη σόδα και τα περιχύνομε και τα ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Η Κολομβία της Ευρώπης»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καρτέλ και το πώς λειτουργούν

Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…

2 hours ago

Με αφορμή το ρεκόρ νεκρών από τροχαία στα Χανιά, οι ιστορικές καταβολές της έκφρασης “θυσία στον Μολώχ της ασφάλτου”

Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…

5 hours ago

Επίθεση Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση: Εξοντωτικές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας

Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…

5 hours ago

Τάιλερ ΜακΜπέθ: «Ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει μια μέρα ο επόμενος πρωθυπουργός»

Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…

5 hours ago

Η Άννα Βίσση χόρεψε σούστα και πεντοζάλι με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης!

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…

5 hours ago

“Το Αυγό”: Μεγάλη έρευνα του Bloomberg για την παγκόσμια βιομηχανία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ειδική αναφορά στο σκάνδαλο στα Χανιά | Βίντεο

Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…

6 hours ago

This website uses cookies.