14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Σπιτικές Προτάσεις: Χίος

Ημερομηνία:

Παστουρμάς
Το κρέας ψαχνό και παχύ. Θα αλατιστεί καλά και θα μείνει 4 μέρες αλατισμένο. Μετά θα πλυθεί καλά τρεις φορές και ύστερα θα μείνει 20 λεπτά περίπου να στραγγίσει. Τα τυλιχτεί σε λευκό πανί καπότο αφού τοποθετηθούν τα κομμάτια το ένα πάνω από το άλλο. Θα μπει πάνω του βάρος (όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα) και θα μείνει 10-12 ώρες. Μετά θα κρεμαστεί στον αέρα και τον ήλιο, όπου θα μείνει 8-10 μέρες. Κατόπιν θα γίνει πολτός τσεμένι από πενήντα γρ. κόκκινο πιπέρι, 25 γρ. μαύρο πιπέρι, 10 γρ. κύμινο, 2 σκορδοκεφαλές και λίγο νεράκι και μ’ αυτό θα καλυφθεί το κρέας.

Χοιρομέρι
4 κιλά χοιρινό μπούτι (ξεκοκαλισμένο) αλάτι χονδρό.
Τοποθετείς το κρέας σε άσπρη πετσέτα και το καλύπτεις όλο με αλάτι (και από κάτω). Το βάζεις σε κρύο σημείο και το σκεπάζεις με διπλές πετσέτες. Έπειτα βάζεις από πάνω ένα μεγάλο βάρος 10-15 κιλά. Μετά από δύο μέρες το ανοίγεις και προσθέτεις αλάτι όπου έχει λειώσει και το ξανασκεπάζεις. Σε πέντε μέρες το ξανανοίγεις και προσθέτεις αλάτι αν χρειάζεται. Το αφήνεις στο αλάτι 12-15 μέρες συνολικά. Το πλένεις να φύγει το αλάτι, το σκουπίζεις και το βάζεις στο ψυγείο. Τρώγεται έτσι κομμένο σε φετάκια. Μπορείτε να βράσετε τρία κιλά κρασί γλυκό, 1 κιλό αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι. Όταν κρυώσουν βάζεις το χοιρομέρι σε πυρέξ, ρίχνεις πάνω το κρασί το βάζεις στο ψυγείο και το αφήνεις 10 μέρες. Γίνεται το χοιρομέρι μόνο χειμώνα.

Παστά ψάρια (σαρδέλες – λακέρδα)
Παίρνομε τις σαρδέλες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας τα κεφάλια. Κατόπιν τις τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο βάζοντας αλάτι σε κάθε στρώση. Όταν γεμίσει το δοχείο το σκεπάζομε και τοποθετούμε πάνω κάποιο βάρος και κάθε μέρες τις στραγγίζομε για να φύγει το υγρό που βγάζουν. Μετά από λίγες ημέρες είναι έτοιμες. Το ίδιο γίνεται και η λακέρδα που είναι κομμένη σε λεπτές φέτες

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται ρύθμιση για οφειλές το Δημόσιο: Ποιοι θα ανακουφιστούν, τι προβλέπεται

Νέα ρύθμιση για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο εμφανίζεται να επεξεργάζεται το...

Taste Atlas: Η Κρήτη στο Νο 3 των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως

Η Ελλάδα σάρωσε την παγκόσμια γαστρονομική λίστα του Taste Atlas,...

Κρήτη: Στο νοσοκομείο από πέτρα στο πρόσωπο ο διοικητής του ΤΑΕ Χανίων

Ο διοικητής του ΤΑΕ Χανίων τραυματίστηκε στη διάρκεια των...