Και στην Μικρά Ασία και στην Κρήτη τα Χριστούγεννα έσφαζαν χοίρο.
Στην Μικρά Ασία συνήθιζαν τα Χριστούγεννα να μαγειρεύουν χοιρινό με το σέλινο. Και εδώ, μαγειρεύομε τα Χριστούγεννα χοιρινό. Ένας μεζές που έφτιαχναν όταν ήμουν μικρή (δηλαδή τω καιρώ εκείνω) ήταν και οι οματιές, απ’ το παχύ έντερο του χοίρου. Σας το παραθέτομε και σας λέμε μην το αηδιάσετε, ήταν πολύ νόστιμο.
Οματιές
Παίρνομε το παχύ έντερο από μικρό και υγιέστατο γουρούνι. Τα πλένομε σχολαστικά και τα βάζομε στο νεράντζι ή στο λεμόνι για ώρες. Βράζομε το συκωτάκι του την καρδιά, τα νεφρά, τους φλέμονες, την σπλήνα. Να ψηθούν καλά. Τα κόβομε ψιλά κομματάκια βάζομε δύο κούπες ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κίμινο ν’ ακούγονται δηλαδή να είναι πικάντικα, προσθέτομε και μια κούπα σταφίδες και κουκουνάρια. Κόβομε τα έντερα περίπου 40 πόντους. Τα γεμίζομε χαλαρά γιατί το ρύζι φουσκώνει και θα σκάσουν. Κάνομε τρύπες στο γεμισμένο έντερο με πιρούνι. Δένομε τις άκρες.
Τα βράζομε σε μπόλικο νερό έως να ψηθούν.
Τα τραβάμε, αφήνομε να κρυώσουν και τα κόβομε ροδέλες.