23.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Χριστούγεννα… και ξεκινάμε με σοκολάτες (μ’ αρέσουν πολύ)

Ημερομηνία:

Κέικ σοκολάτας ζουμερό

Οκτώ αβγά, ένα βιτάμ, διακόσια πενήντα (250) γρ. ζάχαρη, διακόσια πενήντα (250) γρ. αλεύρι, δύο βανίλιες, διακόσια πενήντα (250) γρ. κουβερτούρα, μπέικιν όσο πιάσει το μαχαίρι.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά το βιτάμ, τη ζάχαρη και την κουβερτούρα. Μετά προσθέτομε τους κρόκους έναν – έναν και την βανίλια. Όταν ανακατευτούν καλά τα κατεβάζομε από την φωτιά και προσθέτομε την μαρέγκα καλά χτυπημένη, εναλλάξ με το αλεύρι και μπέικιν. Το ψήνομε ένα τέταρτο στην πιο δυνατή θερμοκρασία (300 ή 250 βαθμούς).

Τάρτα με σοκολάτα και αμύγδαλα

Διακόσια πενήντα γρ. Λευκή σοκολάτα λιωμένη, δυο κουταλιές ραφινέ, ένα φλυτζάνι ψίχα αμύγδαλα καβουρντισμένα, διακόσια πενήντα (250) γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη, δύο τρίτα φλυτζανιού ζαχαρούχο γάλα, τριάντα γρ. βούτυρο, ξύσμα πορτοκαλιού.

Αναμείξτε την λευκή σοκολάτα με το λάδι και ρίξτε το μείγμα μέσα σε λαδωμένο ορθογώνιο ταψί 19χ29 εκ., πασπαλίστε με αμύγδαλα και βάλτε στο ψυγείο να σφίξει. Ανακατώστε την κουβερτούρα, το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκάλι. Αλείψτε το πάνω στο μείγμα που είναι στο ψυγείο και βάλτε το ξανά στη ψυγείο να σφίξει και η κουβερτούρα. Πολλές ώρες στο ψυγείο. Όταν σφίξει το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και διαγωνίως στη μέση για να έχετε τρίγωνα (πολύ ωραίες σοκολάτες)

Κεκάκια σοκολάτας

Ενενήντα γρ. βούτυρο λιωμένο, δυόμισι φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μισό φλυτζάνι σκόνη κακάο, τρία τέταρτα φλυτζανιού ζάχαρη, ένα αβγό ελαφρά χτυπημένο, ένα και ένα τρίτο φλυτζανιού γάλα, τρία τέταρτα φλυτζανιού λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη, μισό φλυτζάνι σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη.

Βουτυρώστε μια φόρμα με 12 θήκες (χωρητικότητας μισή φλυτζάνα η κάθε μια). Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατώστε τα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρετε μ’ ένα κουτάλι στα φορμάκια, όχι γεμάτα. Ψήστε σε μέτριο φούρνο 25’ περίπου.

Γλάσο σοκολάτας (1)

Χτυπάμε καλά τρία ασπράδια και προσθέτομε ογδόντα γρ. ζάχαρη και 150 γρ. κουβερτούρα ξυσμένη. Δένομε το γλάσο σε μπεν-μαρί (τα ασπράδια μαρέγκα με τη ζάχαρη, τα ρίχνομε από λίγο-λίγο στο μπεν-μαρί με τη σοκολάτα).

Γλάσο σοκολάτας (2)

Μα κουβερτούρα, τρεις κουταλιές σούπας γάλα, τρεις κουταλιές σούπας βιτάμ, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη.

Λιώνομε σε μπεν-μαρί.

"google ad"

Γλάσο σοκολάτας (3)

Δύο κουταλιές σούπας βιτάμ, τριακόσια γρ. γλυκό βανίλια ή λίγο περισσότερο, τρεις κουταλιές κακάο, εκατό γρ. κουβερτούρα.

Όλα σε μπεν-μαρί.

Κρέμα σοκολάτας

Ένα φλιτζάνι γάλα, μια κουταλιά κουβερτούρα ψιλοκομμένη, μιάμιση κουταλιά κάσταρντ πάουντερ (είναι είδος Γιώτης, παρόμοιο με το κορνφλάουρ) μια κουταλιά γάλα επιπλέον.

Ανακατώστε το γάλα με τη ζάχαρη και βράστε. Τραβάτε από τη φωτιά, προσθέστε τη σοκολάτα και ανακατέψτε έως να λιώσει, προσθέστε στο μείγμα το κάσταρντ και το επιπλέον γάλα. Ανακατώστε τα σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσουν και να σφίξουν. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπήστε στο μίξερ το μείγμα με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτο. Αγοράστε κατεψυγμένες φόρμες για τάρτες, ψήστε τις σε μέτριο φούρνο 15 λεπτά, αφήστε να κρυώσουν και γεμίστε με την κρέμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός Πάσχα: Όλοι θα σουβλίσουν με ήλιο… εκτός από την Κρήτη

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι το Μεγάλο Σάββατο καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ...

Στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί – Όλα τα έθιμα του Πάσχα

Κείμενο: Α. Νομικός Το κάψιμο του Ιούδα Στην Κρήτη, τα έθιμα...

“Οι Λαμπάδες” της Μ. Παρασκευής – Έθιμα του Πάσχα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Οι ενορίτες - κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν...