19.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Χυλοπίτες με δύο τρόπους

Ημερομηνία:

8 αυγά στο κιλό το αλεύρι ή 6 αυγά αναλόγως το μέγεθος. Λίγο αλάτι, 2-3 κουταλιές στακοβούτυρο και όσο γάλα σηκώσει να γίνει ζύμη. Ανοίγομε φύλλο λεπτό. Το κόβομε λωρίδες, το στεγνώνομε. Το ένα πάνω στο άλλο, βάζομε την παλάμη μας, κόβομε τις χυλοπίτες σα σπιρτόξυλα ή πιο χοντρές όπως μας αρέσουν. Τις απλώνομε σε ζεστό, σκιερό, αλλά να ρευματίζει μέρος. Μερικές μέρες να ξεραθούν, γυρνώντας τις τακτικά. Τις φυλάμε σε χαρτόκουτες καθαρές ντυμένες με λαδόκολλα

Τώρα: Σας γράφω και έναν άλλον τρόπο που ανακάλυψα τυχαία. Άλλωστε, όλες οι συνταγές τυχαία βρίσκονται

Έφτιαξα καλτσούνια. Η ζύμη ως εξής: Αλεύρι, λίγο αλάτι, μερικές κουταλιές λάδι, ένα σφηνάκι τσικουδιά. Ζύμωμα καλό. Μισή ώρα να ξεκουραστεί. Έφτιαξα λοιπόν καλτσούνια και μου περίσσεψε από αυτή τη ζύμη. Σκέφτηκα να δοκιμάσω να την κάνω χυλοπίτες να δω πώς θα γίνουν μ’ αυτό το ζυμάρι που είναι νηστήσιμο επομένως ελαφρύ. Έβαλα κομμάτια ζύμης στη μηχανή ξεκινώντας από το ένα και φτάνοντας σταδιακά μέχρι το έξι. Η μηχανή μου φτάνει μέχρι το 7. Μετά τις πέρασα χωρίς να τις ξεράνω τις λωρίδες γιατί όταν ξεραθούν περνιούνται δύσκολα στη μηχανή, στο χονδρό για χυλοπίτες. Βάζω από κάτω το χέρι μου, τις πιάνω από τις άκρες και τις τραβώ. Βγαίνουν μακριές η μία δίπλα στην άλλη. Τις βάζω σε μεγάλο ταψί όπως είναι. Τις κόβω στη μέση και στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά στον αέρα. Τις ανακατεύω προσεκτικά τακτικά. Τις αφήνω μισή μέρα να κρυώσουν και τις βάζω σε πολυμπάγκς. Την άλλη μέρα, Κυριακή κοκκίνησα κοτόπουλο με φρέσκιες ντομάτες. Το έψησα κανονικά, όταν ήταν έτοιμο έριξα νερό, τόσο όσο υπολόγισα με το μάτι χρειαζόταν οι χυλοπίτες και να το πιουν. Να μην είναι σούπα. Άφησα το κοτόπουλο να πάρει μερικές βράσεις ακόμα να είναι το ζουμί νόστιμο. Τραβώ το κοτόπουλο σε πιατέλα. Μπορούμε και να το αφήσομε στο τσικάλι, αλλά το τράβηξα για να μην ταλαιπωρηθούν οι χυλοπίτες. Ρίχνω μέσα απλωτές τις χυλοπίτες, κουνώ το τσικάλι. Αφήνω να ψηθούν 7-10 λεπτά και να πιουν το ζουμί. Τις τραβώ και τις σερβίρω γύρω στο κοτόπουλο. Γίναν τέλειες και μ’ αυτόν τον τρόπο. Έχω τον άνδρα μου δοκιμαστή που ξετρελαίνεται.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

4 ημέρες θα γλεντά στο Σκινέ ο Κασσελάκης τον γάμο του με τον Τάιλερ | Το προσκλητήριο του γάμου

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσκλητήριο για τον γάμο του Στέφανου...

Σε κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί και στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαστηριακοί γιατροί της Κρήτης...

Εκτός κοινωνικού τιµολογίου της ΔΕΥΑΧ οι φοιτητές με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Ακυρώθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο της...

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

H Αντιπεριφέρεια Χανίων έδωσε στη δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα...