Φασολάδα παραδοσιακή
Βάζομε τις φασόλες από βραδύς, στο νερό. Το πρωί βάζομε αρκετό νερό στο τσικάλι και τις φασόλες. 5-6 κρεμμύδια χοντροκομμένα, αλάτι, και μερικά καρότα χοντροκομμένα. Μετά από κάμποση ώρα χοντροκόβομε σέλινο, και μετά αρκετές ντομάτες ξυσμένες μία κουταλιά ντοματοπελτέ, 1 νεροπότηρο λάδι, 2-3 φύλλα δάφνης και ένα κομμάτι ξερό πορτοκαλόφυλλο. Αφήνομε να βράσουν έως να χυλώσουν οι φασόλες. (και η φασολάδα η παραδοσιακή θέλει πολύ λάδι)
Ρεβύθια με νεράτζι
Μουσκεύομε τα ρεβύθια από βραδύς. Την επομένη τα τρίβομε με δύο κουταλιές σόδα και αφήνομε να μείνουν μία ώρα. Κατόπιν τα ξεπλένομε, τα ξεφλουδίζομε και τα βράζομε αφαιρώντας τον αφρό. Ρίχνομε το λάδι, αλάτι, κρεμμύδι ξερό. Μόλις βράσουν και χυλώσουν διαλύομε 2-3 κουταλιές αλεύρι σε λίγο νερό και νεράτζι χυμό αρκετά για να είναι ξινό και το ρίχνομε στα ρεβύθια να πάρουν μερικές βράσεις και κατεβάζομε. (Μην πήξει πολύ, σαν την φάβα, να είναι σαν πηχτή σούπα)
Φασολια γίγαντες
Μουσκεύομε τους γίγαντες από βραδύς. Τους αδειάζομε σε κρύο νερό και τους βράζομε. Σε άλλη κατσαρόλα βάζομε το μισό λάδι (μία φλυτζάνα) και σωτάρομε κρεμμύδι και σκόρδο. Προσθέτομε ντομάτα, καρότο, πελτέ, αλάτι, μισή κουταλιά ζάχαρη και τ’ αφήνομε να βράσουν για λίγα λεπτά. Προς το τέλος ρίχνομε τον μαϊντανό και τον άνιθο. Στρώνομε σε ταψί τους γίγαντες και τους περιχύνομε με την σάλτσα προσθέτομε λίγο πιπέρι το υπόλοιπο λάδι λίγο μπέικον ή κομμάτια λουκάνικο. Ψήνομε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου έως να χυλώσουν οι γίγαντες. Τους δοκιμάζομε.