Κουκιά ξερά γιαχνί
Ένα κιλό κουκιά ξερά, τα βάζομε από βραδύς στο νερό. Σωτάρομε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτομε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνιθο, τη δάφνη, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι. Αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις. Σραγγίζομε τα κουκιά και βάζομε νερό και τα βράζομε με σκεπασμένο τσικάλι. Τα ρίχνομε στην σάλτσα και τα ψήνομε μαζί έως να χυλώσουν.
Φασόλια πιάζ
Μουσκεύομε μικρά ξερά φασόλια από βραδύς. Το πρωί τα βράζομε με αρκετό νερό για μιάμιση ώρα σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένα. Αφού βράσουν τα αφήνομε στο νερό τους να κρυώσουν. Τα στραγγίζομε και ρίχνομε μέσα ένα ποτήρι ξύδι. Βάζομε το καπάκι και αφήνομε δύο ώρες να μουλιάσουν. Κόβομε μια πιπεριά στα τέσσερα και μετά σε ψιλά κομμάτια. Κόβομε ένα μεγάλο κρεμμύδι και τ’ ανακατεύουμε με λίγο αλάτι. Αφαιρούμε τη φλούδα από 3 ντομάτες και τις κόβομε σε φέτες. Βράζομε τρία αυγά τα καθαρίζομε και τα κόβομε στα τέσσερα. Στραγγίζομε τα φασόλια, ρίχνομε πάνω τους μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, λάδι, αλάτι και ξύδι, ανακατεύομε και τα βάζομε σε πιατέλα. Γύρω τους, τοποθετούμε τις ντομάτες, τις ελιές, και τα αυγά και τα σερβίρουμε.