18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Σπιτικές προτάσεις: Όσπρια

Ημερομηνία:

Φακές
Αγοράζομε φακές χύμα. Τις πλένομε καλά και τις ξεβράζομε σε μπόλικο νερό. Τις ξεβράζομε, δεν τις ψήνομε. Τσιγαρίζομε δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μερικές σκελίδες σκόρδο σε μια φλυτζάνα ελαιόλαδο. Ρίχνομε μέσα αφού τις σουρώσομε και τις φακές. Ρίχνομε πιπέρι και αλάτι. Τσιγαρίζονται και αυτά στο λάδι. Τρίβομε στον τρίφτη δύο ώριμες ντομάτες. Τις ρίχνομε στις φακές. Αφήνομε να βγάλουν οι ντομάτες τα υγρά τους και να τσιγαριστούν και αυτές. Διαλύομε μια κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ σ’ ένα ποτήρι νερό και το ρίχνομε μέσα στο τσικάλι. Ρίχνομε ένα κομμάτι ξερό πορτοκαλόφυλλο από πορτοκάλια που εξωτερικά δεν τα ‘χουν περάσει με κερί. Ρίχνομε και 2-3 φύλλα ξερή δάφνη. Προσθέτομε ακόμα ένα ποτήρι νερό και ψήνομε να είναι ζουμερές όχι πιλάφι. Να τρώγονται με το κουτάλι της σούπας, όχι με το πηρούνι.
Σας γράφω φακές χύμα γιατί αυτές δεν έχουν ‘’εξευγενιστεί’’ δηλαδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και θέλουν το ξέβρασμα. Διαφορετικά, λιώνουν και δεν είναι νόστιμες οι άλλες φακές. Αυτές φτιάχνω εγώ. Γίνονται και με το ρύζι. Φακόρυζο. Τόσο νερό βάζομε σ’ αυτές όσο να ψηθεί και το ρύζι και να γίνουν πιλάφι. Ωραίες είναι, αλλά εγώ προτιμώ τις ζουμερές.

Ρεβύθια σε νεράντζι
Μουσκεύομε τα ρεβύθια από το βράδυ. Την επομένη τα σουρώνομε, τα τρίβομε με δύο κουταλιές σόδα και τ’ αφήνομε μια ώρα. Τα ξεπλένομε καλά και τα βράζομε αφαιρώντας τον αφρό.
Προσθέτομε κρεμμύδι, λάδι μια φλυτζάνα και μόλις βράσουν και χυλώσουν αλατοπιπερώνομε και διαλύομε τρεις κουταλιές αλεύρι σε μια φλυτζάνα χυμό από νεράντζι και το ρίχνομε μέσα στα ρεβύθια. Βράζομε μέχρι να δέσει (όχι πολύ) η σάλτσα και είναι έτοιμα.

Ρεβύθια με το ρύζι
Από το βράδυ στο νερό. Τσιγαρίζομε σε μια φλυτζάνα λάδι κρεμμύδι, κατόπιν ρίχνομε ντομάτα και τα ρεβύθια να τσιγαριστούν με αλατοπίπερο όλα μαζί. Προσθέτομε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας σ’ ένα ποτήρι νερό και ψήνομε. Όταν είναι σχεδόν ψημένα βλέπομε τι ζωμό έχουν και προσθέτομε τόσο νερό όσο για να γίνει ρυζότο. Μόλις πάρει βράση ρίχνομε ρύζι Καρολίνα. Περίπου, με το μάτι, υπολογίζομε, τρία μέρη ζωμό ένα μέρος ρύζι. Ρίχνομε και στο ρύζι λίγο αλατοπίπερο. Όταν έχει σχεδόν πήξει σαν πιλάφι κατεβάζομε.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οδός Χριστουγέννων» στο Ξηροστέρνι: Διήμερο γιορτής με δωρεάν δράσεις, θέαμα και συναυλίες

Σε εορταστικό κλοιό εισέρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, 13 και...

Μαραντζίδης: «Ο Τσίπρας θα ηττηθεί όσες φορές χρειάζεται από τον Μητσοτάκη μέχρι να τον κερδίσει»

«Με τους χαρισματικούς δεν μπορούμε να ξεμπερδεύουμε εύκολα», τόνισε...