Φακές
Αγοράζομε φακές χύμα. Τις πλένομε καλά και τις ξεβράζομε σε μπόλικο νερό. Τις ξεβράζομε, δεν τις ψήνομε. Τσιγαρίζομε δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μερικές σκελίδες σκόρδο σε μια φλυτζάνα ελαιόλαδο. Ρίχνομε μέσα αφού τις σουρώσομε και τις φακές. Ρίχνομε πιπέρι και αλάτι. Τσιγαρίζονται και αυτά στο λάδι. Τρίβομε στον τρίφτη δύο ώριμες ντομάτες. Τις ρίχνομε στις φακές. Αφήνομε να βγάλουν οι ντομάτες τα υγρά τους και να τσιγαριστούν και αυτές. Διαλύομε μια κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ σ’ ένα ποτήρι νερό και το ρίχνομε μέσα στο τσικάλι. Ρίχνομε ένα κομμάτι ξερό πορτοκαλόφυλλο από πορτοκάλια που εξωτερικά δεν τα ‘χουν περάσει με κερί. Ρίχνομε και 2-3 φύλλα ξερή δάφνη. Προσθέτομε ακόμα ένα ποτήρι νερό και ψήνομε να είναι ζουμερές όχι πιλάφι. Να τρώγονται με το κουτάλι της σούπας, όχι με το πηρούνι.
Σας γράφω φακές χύμα γιατί αυτές δεν έχουν ‘’εξευγενιστεί’’ δηλαδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και θέλουν το ξέβρασμα. Διαφορετικά, λιώνουν και δεν είναι νόστιμες οι άλλες φακές. Αυτές φτιάχνω εγώ. Γίνονται και με το ρύζι. Φακόρυζο. Τόσο νερό βάζομε σ’ αυτές όσο να ψηθεί και το ρύζι και να γίνουν πιλάφι. Ωραίες είναι, αλλά εγώ προτιμώ τις ζουμερές.
Ρεβύθια σε νεράντζι
Μουσκεύομε τα ρεβύθια από το βράδυ. Την επομένη τα σουρώνομε, τα τρίβομε με δύο κουταλιές σόδα και τ’ αφήνομε μια ώρα. Τα ξεπλένομε καλά και τα βράζομε αφαιρώντας τον αφρό.
Προσθέτομε κρεμμύδι, λάδι μια φλυτζάνα και μόλις βράσουν και χυλώσουν αλατοπιπερώνομε και διαλύομε τρεις κουταλιές αλεύρι σε μια φλυτζάνα χυμό από νεράντζι και το ρίχνομε μέσα στα ρεβύθια. Βράζομε μέχρι να δέσει (όχι πολύ) η σάλτσα και είναι έτοιμα.
Ρεβύθια με το ρύζι
Από το βράδυ στο νερό. Τσιγαρίζομε σε μια φλυτζάνα λάδι κρεμμύδι, κατόπιν ρίχνομε ντομάτα και τα ρεβύθια να τσιγαριστούν με αλατοπίπερο όλα μαζί. Προσθέτομε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας σ’ ένα ποτήρι νερό και ψήνομε. Όταν είναι σχεδόν ψημένα βλέπομε τι ζωμό έχουν και προσθέτομε τόσο νερό όσο για να γίνει ρυζότο. Μόλις πάρει βράση ρίχνομε ρύζι Καρολίνα. Περίπου, με το μάτι, υπολογίζομε, τρία μέρη ζωμό ένα μέρος ρύζι. Ρίχνομε και στο ρύζι λίγο αλατοπίπερο. Όταν έχει σχεδόν πήξει σαν πιλάφι κατεβάζομε.