16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Λαχανοντολμάδες με κιμά αυγολέμονο:

500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο, 500 γραμμ. κιμά χοιρινό, 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ, λάδι, αλάτι, πιπέρι, 1 λάχανο μέτριο.

Κόβουμε το κοτσάνι απ’ το λάχανο. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί. Στη συνέχεια κόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα ένα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Ζυμώνουμε κατόπιν τον κιμά με τα κρεμμύδια , τον μαϊντανό, τον άνηθο , το ρύζι, 2-3 κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Τοποθετούμε επάνω λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγομε το φύλλο σαν ρολό. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα μεγάλο φύλλο λάχανο. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και ένα φλιτζάνι λάδι, τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο πάνω στους ντολμάδες για να μη ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τους βράζουμε για μια ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και τους περιχύνουμε με το αυγολέμονο.

Χτυπάμε δύο αυγά με λεμόνι και ρίχνουμε μέσα από λίγη – λίγη σάλτσα ντολμάδων και όταν ρίξομε όλο το ζουμί στο αυγό το γυρνάμε όλο το μείγμα πάνω στους ντολμάδες.

Λάχανο με κρέας:

1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι) ή χοιρινό, 3-4 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 λάχανο μικρό, 1-2 πιπεριές καυτερές, αλάτι, πιπέρι, λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνα λάδι.

Κόβομε το κρέας σε μερίδες. Τσιγαρίζομε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το κρέας και σοτάρομε για λίγο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τ’ αφήνομε να βράσει για  45 λεπτά περίπου. Προσθέτομε την ντομάτα τις πιπεριές, τον άνηθο, το αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μερικές βράσεις ακόμη. Ξεπλένουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το λάχανο και το ρίχνουμε στο κρέας και τα άλλα υλικά αφήνοντάς τα να βράσουν για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Μελιτζάνες γεμιστές Τας Κεμπάπ:

Υλικά: …… 8 μελιτζάνες φλάσκες μικρές, μισό κιλό κρέας αρνάκι ή μοσχάρι κομμένα σε μικρά κομμάτια, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουτί χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, 3-4 γαρύφαλλα, μπαχάρι, μισή φλιτζάνα λάδι, τυρί τριμμένο.

Για την μπεσαμέλ: 3 κουταλιές αλεύρι, 3 κουταλιές βούτυρο, μισό λίτρο γάλα, 2 αυγά μοσχοκάρυδο τριμμένο.

Ψήνουμε ολόκληρες της μελιτζάνες για 1 ώρα περίπου στο φούρνο στους 180 ο C – 200ο C.

Για το κεμπάπ:  Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το κρέας στο λάδι. Προσθέτουμε πιπέρι αλάτι, χυμό ντομάτας, τα γαρύφαλλα και το μπαχάρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 περίπου λεπτά με κλειστό καπάκι.

Για την μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, και προσθέτομε το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά με συρμάτινο χτυπητήρι να μην σβολιάσει. Μόλις αρχίσει να πήζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε ρίχνοντας ταυτόχρονα το μοσχοκάρυδο.

"google ad"

Στη συνέχεια ανοίγουμε τις ψημένες μελιτζάνες στη μέση και τις τοποθετούμε σε ταψί. Τις γεμίζουμε με λίγο κεμπάπ, στρώνουμε από πάνω λίγη μπεσαμέλ και τρίβουμε από πάνω λίγο τυρί.  Τις ψήνουμε στους 180ο μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η κρέμα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...