Πεϊνιρλί:

Μισό κιλό αλεύρι, 30 γραμμ. μαγιά φρέσκια ή ξερή, λίγο αλάτι, μισό φλιτζάνι λάδι, νερό.

Για τη γέμιση: 3 φλιτζάνια τυρί κασέρι τριμμένο ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη, φρέσκο βούτυρο, ζαμπόν, μπέικον ή τσιγαρισμένο κιμά.

Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι, λίγο νερό και ζυμώνουμε με δύναμη. Προσθέτουμε λίγο – λίγο νερό  προσέχοντας μη λασπώσει η ζύμη.  Την χωρίζομε σε μπάλες και τις αφήνομε να φουσκώσουν. Στη συνέχεια δίνουμε στις μπάλες σχήμα βαρκούλας τις βάζομε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά περίπου.

Βγάζομε το ταψί από το φούρνο και γεμίζουμε μία μία, τις βαρκούλες με το ζαμπόν ή ότι άλλο επιλέξουμε ή κιμά και το τυρί και ψήνομε άλλα 10 λεπτά. Μόλις βγουν από το φούρνο βάζομε στο καθένα από ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο.

Σπανακόπιτα:

1 κιλό σπανάκι, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο μάτσο κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 500 γραμμ. τυρί φέτα, αλάτι, πιπέρι.

Για το φύλλο:  900 γραμμ. αλεύρι, ενάμιση ποτήρι νερό, μισό φλιτζάνι λάδι, αλάτι.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια μαζί με τον  άνηθο, τον μαϊντανό και το σπανάκι. Προσθέτομε αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαραθούν τα κατεβάζομε από τη φωτιά και προσθέτομε τη φέτα τριμμένη. Ζυμώνομε τη ζύμη και τη χωρίζομε σε 7 ίσες μπάλες. Με το πινέλο λαδώνομε τον πάτο του ταψιού ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνομε αλείφοντάς το με λάδι. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο και ύστερα με το τρίτο, χωρίς όμως να το αλείψουμε με λάδι. Απλώνομε τη μισή γέμιση σπανάκι, σκεπάζομε με το τέταρτο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζομε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα λαδώνοντας τα ένα – ένα. Χαράζομε έως κάτω. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο 1 ώρα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

“Terra Incognita”: Την Παρασκευή η παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου του Σπύρου Ζερβουδάκη

Ο καλλιτεχνικός χώρος Zoetrope και ο Σπύρος Ζερβουδάκης διοργανώνουν την παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου Terra…

3 hours ago

Το νέο Veo 2 της Google κερδίζει το OpenAI Sora: Δημιουργία βίντεο τεχνητής νοημοσύνης 4K που υπακούει στους κανόνες της Φυσικής

Η Google ανακοίνωσε το νέο μοντέλο δημιουργίας βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη, το Veo 2. Η…

4 hours ago

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο έξω από το Δημαρχείο Χανίων

Μαθητές και καθηγητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Χανίων δημιούργησαν με μεράκι και αγάπη…

4 hours ago

Συρία: Σάλος από τις fake φωτογραφίες από τις φυλακές του Άσαντ – Ποιες «δημιουργήθηκαν» με ΑΙ

Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την παραπληροφόρηση είναι πολλές από τις φωτογραφίες που είδαν το…

7 hours ago

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ και του 5ου Γυμνασίου θα τραγουδήσουν τα κάλαντα στη Νέα Χώρα για 20ή συνεχή χρονιά

Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές και απόφοιτοι του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων και…

7 hours ago

This website uses cookies.