Πεϊνιρλί:
Μισό κιλό αλεύρι, 30 γραμμ. μαγιά φρέσκια ή ξερή, λίγο αλάτι, μισό φλιτζάνι λάδι, νερό.
Για τη γέμιση: 3 φλιτζάνια τυρί κασέρι τριμμένο ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη, φρέσκο βούτυρο, ζαμπόν, μπέικον ή τσιγαρισμένο κιμά.
Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι, λίγο νερό και ζυμώνουμε με δύναμη. Προσθέτουμε λίγο – λίγο νερό προσέχοντας μη λασπώσει η ζύμη. Την χωρίζομε σε μπάλες και τις αφήνομε να φουσκώσουν. Στη συνέχεια δίνουμε στις μπάλες σχήμα βαρκούλας τις βάζομε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά περίπου.
Βγάζομε το ταψί από το φούρνο και γεμίζουμε μία μία, τις βαρκούλες με το ζαμπόν ή ότι άλλο επιλέξουμε ή κιμά και το τυρί και ψήνομε άλλα 10 λεπτά. Μόλις βγουν από το φούρνο βάζομε στο καθένα από ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο.
Σπανακόπιτα:
1 κιλό σπανάκι, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο μάτσο κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 500 γραμμ. τυρί φέτα, αλάτι, πιπέρι.
Για το φύλλο: 900 γραμμ. αλεύρι, ενάμιση ποτήρι νερό, μισό φλιτζάνι λάδι, αλάτι.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια μαζί με τον άνηθο, τον μαϊντανό και το σπανάκι. Προσθέτομε αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαραθούν τα κατεβάζομε από τη φωτιά και προσθέτομε τη φέτα τριμμένη. Ζυμώνομε τη ζύμη και τη χωρίζομε σε 7 ίσες μπάλες. Με το πινέλο λαδώνομε τον πάτο του ταψιού ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνομε αλείφοντάς το με λάδι. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο και ύστερα με το τρίτο, χωρίς όμως να το αλείψουμε με λάδι. Απλώνομε τη μισή γέμιση σπανάκι, σκεπάζομε με το τέταρτο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζομε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα λαδώνοντας τα ένα – ένα. Χαράζομε έως κάτω. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο 1 ώρα.
Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον Πλατανιά. Η Ναταλία και ο Βαγγέλης…
Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα επηρεάζουν και τις συνθήκες στέγασης, ειδικά…
Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει η κυβέρνηση με το "μενού" να…
Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος. Το άρθρο τους "Zopounidis, C. ,…
Με ένα φαντασμαγορικό δρώμενο που θα διεξαχθεί στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων την Τρίτη 18 Ιουνίου…
Μετά από τον – όχι και τόσο ευρύ, όσο αρχικά είχε φανεί ότι θα είναι…
This website uses cookies.