Κοπεγχάγη (πολύ ωραίο γλύκισμα)
Κρούστα: Τριακόσια είκοσι (320) γρ. αλεύρι, εκατό εξήντα (160) γρ. φρέσκο βούτυρο, ογδόντα (80) γρ. ζάχαρη, ένα (1) αυγό.
Πάστα: Τριακόσια είκοσι γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, 240 γρ. ζάχαρη, έξι αυγά, 250 γρ. φύλλο, εκατόν εξήντα γρ. φυτίνη
Σιρόπι: εννιακόσια εξήντα (960) γρ. ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, λεμόνι, βανίλια.
Εκτέλεση: Κτυπάμε λίγο το φρέσκο βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε λίγη ώρα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και κάνουμε μια ζύμη την οποία απλώνουμε σε ταψί Νο 34. Αυτή είναι η κρούστα. Για να κάνουμε την πάστα χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή, στη συνέχεια τους κρόκους με την ζάχαρη. Όταν οι κρόκοι είναι καλοχτυπημένοι προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα, λίγη μαρέγκα, ενώ χτυπάμε πολύ ελαφρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε την πάστα πάνω στην κρούστα και τελειώνουμε το γλυκό με τα φύλλα τα οποία βρέχουμε με την φυτίνη ένα – ένα. Ψήνουμε το γλυκό σε μέτριο φούρνο και όταν έχουν ροδίσει τα φύλλα είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε από πάνω. Πριν το βάλουμε στο φούρνο για ψήσιμο, χαράζουμε τα φύλλα ελαφρά σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Όταν βγει από το φούρνο και κρυώσει το χαράζουμε μέχρι κάτω και μετά βάζουμε σιρόπι.

Φρουτοσαλάτα Πορτοκαλιού
Πορτοκάλια μέτρια σε μέγεθος (Αν έχουμε 1-2 πορτοκάλια σαγκουίνια είναι ωραία για το  χρώμα τους). Τα καθαρίζουμε καλά – καλά. Βγάζουμε τις ίνες και τα κόβουμε σε οριζόντιες ροδέλες ενός εκατοστού. Τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε και στα ενδιάμεσα κόβουμε ψιλά – ψιλά κομμάτια από γλυκό περγαμόντο ή νεράντζι. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσει το μπόλ. Κόβουμε τώρα από την φλούδα μικρά κομμάτια σαν σπιρτόξυλα μια χούφτα γεμάτη. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε 5-6 λεπτά. Χύνουμε το νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα μια φλιτζάνα τσαγιού περίπου ζάχαρη και άλλο τόσο νερό και τα’ αφήνουμε ακόμη να δέσει το σιρόπι. Πριν ρίξουμε αυτά στα πορτοκάλια τα έχουμε πρωτοραντίσει με ένα λικέρ της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε με την σιροπιασμένη φλούδα. Τα σκεπάζουμε, τα βάζουμε στο ψυγείο. Φτιάχνεται μια μέρα πριν χρησιμοποιηθεί.

Κορμός Γιορτινός
Υλικά: 200 γραμμ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο για άλειμμα, 150 γραμμ. ζάχαρη, 4 αυγά χωρισμένα, 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½  κ.σ. baking powder, ½ κ.σ. σόδα, 60 γραμμ. κακάο, 150 γραμμ. και 200 γραμμ. κουβερτούρα πικρή, 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος , 70 γραμμ. ginger ζαχαρωμένο, 60 γραμμ. τριμμένη αμυγδαλόψιχα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200’. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μιαν αντικολλητική παραλληλεπίπεδη φόρμα του κέικ. Ρίχνουμε το βούτυρο στο μπλέντερ και χτυπάμε ώσπου να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και να φουσκώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν οι κρόκοι. Προσθέτουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα. Προσθέτουμε το baking και τη σόδα. Προσθέτουμε το κακάο και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και λιώνουμε σε μπεν – μαρί. Προσθέτουμε 100 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα, αναμειγνύουμε επιμελώς. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως. Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά το μείγμα μας.
Αδειάζουμε στη φόρμα το ωμό κέικ, στρώνουμε καλά και ψήνουμε επί 40’ – 60’ ελέγχοντας. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε τα 200 γραμμ. κουβερτούρας, αναδεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα. Όταν το κέικ κρυώσει, ζεσταίνουμε εκ νέου την ganache και περιχύνουμε το κέικ. Όταν κρυώσει η επίστρωση, χαράσσουμε γραμμές με πιρούνι και γαρνίρουμε με το ginger.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά «στο προσκήνιο»

«Δεν θα δείτε ποτέ από εμένα και το ΠΑΣΟΚ να πάμε στο παρασκήνιο, να κάνουμε…

3 hours ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος

«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα…

3 hours ago

Δημήτρης Κουτσούμπας από Χανιά: “Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους – Να κλείσει η βάση της Σούδας” | Ολόκληρη η ομιλία

Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του…

3 hours ago

Χανιά: Χτύπησε στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του και τους εγκατέλειψε

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…

6 hours ago

Κρήτη: Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σεζόν – Στραμμένα τα βλέμματα στο 2025

Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…

6 hours ago

Κρήτη: Γυναίκα που δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της για 7 χρόνια από τα 11 χρόνια της έγινε δικηγόρος και τον δικάζει

Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…

6 hours ago

This website uses cookies.