19.8 C
Chania
Wednesday, May 15, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κοπεγχάγη (πολύ ωραίο γλύκισμα)
Κρούστα: Τριακόσια είκοσι (320) γρ. αλεύρι, εκατό εξήντα (160) γρ. φρέσκο βούτυρο, ογδόντα (80) γρ. ζάχαρη, ένα (1) αυγό.
Πάστα: Τριακόσια είκοσι γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, 240 γρ. ζάχαρη, έξι αυγά, 250 γρ. φύλλο, εκατόν εξήντα γρ. φυτίνη
Σιρόπι: εννιακόσια εξήντα (960) γρ. ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, λεμόνι, βανίλια.
Εκτέλεση: Κτυπάμε λίγο το φρέσκο βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε λίγη ώρα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και κάνουμε μια ζύμη την οποία απλώνουμε σε ταψί Νο 34. Αυτή είναι η κρούστα. Για να κάνουμε την πάστα χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή, στη συνέχεια τους κρόκους με την ζάχαρη. Όταν οι κρόκοι είναι καλοχτυπημένοι προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα, λίγη μαρέγκα, ενώ χτυπάμε πολύ ελαφρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε την πάστα πάνω στην κρούστα και τελειώνουμε το γλυκό με τα φύλλα τα οποία βρέχουμε με την φυτίνη ένα – ένα. Ψήνουμε το γλυκό σε μέτριο φούρνο και όταν έχουν ροδίσει τα φύλλα είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε από πάνω. Πριν το βάλουμε στο φούρνο για ψήσιμο, χαράζουμε τα φύλλα ελαφρά σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Όταν βγει από το φούρνο και κρυώσει το χαράζουμε μέχρι κάτω και μετά βάζουμε σιρόπι.

Φρουτοσαλάτα Πορτοκαλιού
Πορτοκάλια μέτρια σε μέγεθος (Αν έχουμε 1-2 πορτοκάλια σαγκουίνια είναι ωραία για το  χρώμα τους). Τα καθαρίζουμε καλά – καλά. Βγάζουμε τις ίνες και τα κόβουμε σε οριζόντιες ροδέλες ενός εκατοστού. Τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε και στα ενδιάμεσα κόβουμε ψιλά – ψιλά κομμάτια από γλυκό περγαμόντο ή νεράντζι. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσει το μπόλ. Κόβουμε τώρα από την φλούδα μικρά κομμάτια σαν σπιρτόξυλα μια χούφτα γεμάτη. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε 5-6 λεπτά. Χύνουμε το νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα μια φλιτζάνα τσαγιού περίπου ζάχαρη και άλλο τόσο νερό και τα’ αφήνουμε ακόμη να δέσει το σιρόπι. Πριν ρίξουμε αυτά στα πορτοκάλια τα έχουμε πρωτοραντίσει με ένα λικέρ της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε με την σιροπιασμένη φλούδα. Τα σκεπάζουμε, τα βάζουμε στο ψυγείο. Φτιάχνεται μια μέρα πριν χρησιμοποιηθεί.

Κορμός Γιορτινός
Υλικά: 200 γραμμ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο για άλειμμα, 150 γραμμ. ζάχαρη, 4 αυγά χωρισμένα, 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½  κ.σ. baking powder, ½ κ.σ. σόδα, 60 γραμμ. κακάο, 150 γραμμ. και 200 γραμμ. κουβερτούρα πικρή, 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος , 70 γραμμ. ginger ζαχαρωμένο, 60 γραμμ. τριμμένη αμυγδαλόψιχα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200’. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μιαν αντικολλητική παραλληλεπίπεδη φόρμα του κέικ. Ρίχνουμε το βούτυρο στο μπλέντερ και χτυπάμε ώσπου να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και να φουσκώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν οι κρόκοι. Προσθέτουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα. Προσθέτουμε το baking και τη σόδα. Προσθέτουμε το κακάο και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και λιώνουμε σε μπεν – μαρί. Προσθέτουμε 100 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα, αναμειγνύουμε επιμελώς. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως. Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά το μείγμα μας.
Αδειάζουμε στη φόρμα το ωμό κέικ, στρώνουμε καλά και ψήνουμε επί 40’ – 60’ ελέγχοντας. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε τα 200 γραμμ. κουβερτούρας, αναδεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα. Όταν το κέικ κρυώσει, ζεσταίνουμε εκ νέου την ganache και περιχύνουμε το κέικ. Όταν κρυώσει η επίστρωση, χαράσσουμε γραμμές με πιρούνι και γαρνίρουμε με το ginger.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ελικόπτερο Super Puma διασώθηκε γερμανίδα τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μία 51χρονη Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της...

Η σύλληψη των Τούρκων σε βίλα στα Χανιά αποκάλυψε τον αρχηγό συμμορίας, Ramazan Baygara

Συνελήφθη στην Αθήνα ο 29χρονος Ramazan Baygara, Τούρκος αρχηγός διαβόητης...