25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Ψωμί με κύμινο, μαστίχα και ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι κοινό παρθένο ελαιόλαδο, ¾ κιλού αλεύρι λευκό μαλακό, ½ κιλό αλεύρι σταρένιο
1 φλιτζάνι αλεύρι από κριθάρι, 30 γραμ. νωπή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο κύμινο, 3 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη, 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι,  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτετε λίγο από το λευκό αλεύρι για αν φτιάξετε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει.
Μέσα στο φουσκωμένο αυτό ζυμάρι ρίχνετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και  λίγο χλιαρό νερό. Αναμειγνύετε με το χέρι σας όλα τα υλικά και ρίχνετε σταδιακά και εναλλάξ το κάθε αλεύρι.
Ζυμώνετε παράλληλα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζετε μία ζύμη ομοιογενής και μαλακή, αλλά κάπως βαριά, επειδή έχει το κριθαρένιο και το σιταρένιο αλεύρι.
Αδειάζετε το ζυμάρι σε ένα καθαρό μπολ και το σκεπάζετε με δύο βαμβακερές πετσέτες. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος με σταθερή πάντα θερμοκρασία, να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα σας πάρει περίπου 60-70 λεπτά. Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο το αδειάζετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ξαναζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις για 4-5 λεπτά. Το χωρίζετε σε τρία κομμάτια και πλάθετε με αυτό μικρές φραντζόλες.
Τις τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψιά, τα οποία βάζετε μέσα σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 100 βαθμούς μόλις για 5 λεπτά, και τον έχετε κλείσει. Αφήνετε εκεί το ψωμί για 25-30 λεπτά, ώστε να ξαναφουσκώσει. Αμέσως μετά ψήνετε στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά.

Παξιμάδια με γλυκάνισο και ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κοινό παρθένο ελαιόλαδο, 1 ½ κιλό αλεύρι λευκό, 25-30 γρ μαγιά  νωπή, 1 ½ φλιτζάνι γάλα, 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη, 1 κουταλάκι γλυκάνισο κοπανισμένο, ½ κουταλάκι αλάτι
Ετοιμάζουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ διαλύοντας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.
Προσθέτετε 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε και το αφήνετε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το αδειάζετε σε μια λεκάνη. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε κατ’ αρχήν το προζύμι, το γάλα χλιαρό, το γλυκάνισο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και 2 ½ φλιτζάνια χλιαρό νερό, το οποίο ρίχνετε σταδιακά ενώ ζυμώνετε το ψωμί. Ζυμώνετε έως ότου να γίνει η ζύμη μαλακή, αφράτη και δίχως να κολλάει. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια καθαρή λεκάνη και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την κόβετε με μικρά κομμάτια και την κάνετε μικρά και λίγο φαρδιά φραντζολάκια. Τα βάζετε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψιά, τα σκεπάζετε  και τα αφήνετε για 30-35 λεπτά να φουσκώσουν. Τα χαράζετε βαθιά κατά πλάτος σε κομμάτια των 3-4 εκ. Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-55 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα κόβετε εκεί όπου έχετε χαράξει και τα βάζετε σε καθαρά ταψιά. Τα ψήνετε για 5-6 ώρες στους 50-60 βαθμούς μέχρι να φρυγανιστούν.
Φυλάτε σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Κρίθινα παξιμάδια
1 φλιτζάνι κοινό παρθένο ελαιόλαδο, 1 κιλό κρίθινο αλεύρι μαζί με το πίτουρο, ½ κιλό  αλεύρι λευκό, 30 γραμ. μαγιά νωπή, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Διαλύετε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό. Ρίχνετε το μισό από το λευκό αλεύρι. Ανακατεύετε και το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει.
Αδειάζετε το κρίθινο αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε στη μέση μια λακκούβα. Εκεί ρίχνετε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη φουσκωμένη μαγιά και αρχίζετε σιγά σιγά να ζυμώνετε το μείγμα, προσθέτοντας εναλλάξ λίγο χλιαρό νερό και λίγο από το άσπρο αλεύρι. Στην αρχή, η ζύμη θα είναι βαριά και κολλώδης, σταδιακά όμως και καθώς τη δουλεύετε με λευκό αλεύρι θα γίνει ομοιογενής και δεν θα κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζετε τη ζύμη με 2 βαμβακερές πετσέτες και με μια κουβέρτα. Αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 60-70 λεπτά. Στη συνέχεια την αδειάζετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ξαναζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις για 6-7 λεπτά. Την κόβετε σε κομμάτια και φτιάχνετε μικρά και λίγο παχιά κουλούρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, περιμετρικά κάθε κουλουριού και από την έξω πλευρά, τα χαράζετε από τη μία άκρη έως την άλλη. Τα  τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψιά και τα σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα. Τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο και να φουσκώσουν τουλάχιστον για 50-60 λεπτά. Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά. Μόλις ψηθούν τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα κόβετε στα δύο στο σημείο που τα έχετε χαράξει. Τα ξαναβάζετε στα ταψιά και τα φουρνίζετε. Ψήνετε τα κρίθινα παξιμάδια για 5-7 ώρες στους 50-60 βαθμούς. Φυλάτε τα παξιμάδια σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Χτυπητή με καρότο
Μισό κιλό μυζήθρα, δύο καρότα μεγάλα τριμμένα στο ρεντέ, μία καυτερή κίτρινη πιπεριά, αλάτι, λάδι δύο φλιτζάνια.
Τα δουλεύω όλα μαζί.

Πατατάκια στρογγυλά κατεψυγμένα
Βάζω τα πατατάκια όπως είναι από κατάψυξη σ’ ένα ταψάκι, λάδι, λίγη φυτίνη, ρίγανη, στο φούρνο και τα ανακατώνω συχνά και δέκα λεπτά πριν το ψήσιμο τα περιχύνω με μία κρέμα γάλακτος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ