Κρεατότουρτα (2):
Υλικά: Ενάμιση μπούτι αρνί ή κατσίκι. Το σιγοψήνομε. Λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Μισό κιλό «μαλάκα», ένα κιλό μυζήθρα, ένα τέταρτο στάκα 300 γραμμ. τυρί τοστ.
Κάνουμε φύλλο όπως σπανακόπιτας. Φύλλο – τυριά, το κρέας σε ψιλά κομματάκια, τυριά 5-6 κουταλάκια ζουμάκι από το κρέας, σκεπάζουμε με τυρί τοστ φύλλο. Αλείφουμε με αυγό, σουσάμι , 180 – 200 βαθμοί, ψήσιμο ( σε μεγάλο ταψί να μην γίνει πολύ παχιά εκτός και αν σας αρέσει να έχει πολύ γέμιση).
Κρεατότουρτα (3):
Παραδοσιακή
Ζυμώνουμε φύλλο με κρεατόζουμο από κρέας αρνί βραστό. Το κρέας το ξεκοκαλίζουμε, το αλατοπιπερώνομε, βάζουμε και λίγη κανέλλα.
Μαλάσουμε τη μυζήθρα και όση μυζήθρα τόσο ανθότυρο, συν τυρί «μαλάκα» και μερικές κουταλιές στάκα.
Βάζουμε και λίγο δυόσμο, φύλλο , κρέας, τυριά και δύο τρία κομματάκια στακοβούτυρο, φύλλο πάνω , δύο αυγά, αλείφουμε και σουσάμι.
Ψήνουμε προσέχοντας να ψηθεί καλά και το κάτω φύλλο.
ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ
Για τις νηστήσιμες μέρες που μένουν
Καλαμαράκια γεμιστά:
Για τέσσερα μεγάλα θράψαλα, δύο κόκκινες πιπεριές, δύο κίτρινες πιπεριές, ένα φλιτζάνι ρύζι, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τρία φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο λευκό κρασί, άνηθος, αλάτι, πιπέρι, μισό φλιτζάνι λάδι, χυμός ενός λεμονιού.
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια ολόκληρα και τα βράζουμε ελαφρά. Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια μετά ψιλοκομμένες τις πιπεριές και τον άνηθο και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε δύο φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να μισοψηθούν. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια και τα βάζουμε στο τσικάλι με μισή φλιτζάνα λάδι, νερό και λεμόνι να ψηθούν.
Καλαμαράκια γεμιστά (2):
Ένα κι ένα τέταρτο καλαμαράκια, ενάμιση φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τρία τέταρτα φλιτζανιού ρύζι, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός, ένα φλιτζάνι νερό, ενάμιση φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι, χυμός ενός λεμονιού.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια χωρίς να τα κόψουμε. Χωρίζουμε τα πλοκάμια κατά μήκος και τα ψιλοκόβουμε. Βάζομε τα 2/3 του λαδιού να κάψει ρίχνομε τα κρεμμύδια και τα πλοκάμια να καβουρδιστούν προσθέτουμε το νερό, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Τ’ αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα σε σιγανή φωτιά επί μισή ώρα και τότε ρίχνομε το ρύζι που έχουμε πλύνει μέσα σε τρυπητό κάτω από την βρύση. Τ’ ανακατεύουμε με πιρούνι και αφού αρχίσει να βράζει το σκεπάζομε και το αφήνομε να σιγοβράσει 10 – 15 λεπτά μέχρι να πήξει. Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε τις θήκες των καλαμαριών (όχι να φουσκώσουν) και τις τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνομε το υπόλοιπο λάδι με το χυμό του λεμονιού ένα φλιτζάνι νερό. Το σκεπάζουμε και σιγοβράζομε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
Καλαμαράκια γεμιστά (3):
Είκοσι με εικοσιπέντε καλαμαράκια.
Τα γεμίζουμε με διάφορα τυριά και λίγη φέτα. Τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και ψήνουμε με λίγο νερό και λάδι σε πυρέξ στο φούρνο. Όταν ψηθούν τα σερβίρουμε μ’ ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι κα ρίγανη καλά χτυπημένα (σε βάζο).
Καλαμαράκια γεμιστά (4):
Ένα κιλό μεγάλα καλαμάρια, τρία τέταρτα ποτηριού λάδι, τρία κρεμμύδια τριμμένα ξερά, ένα ματσάκι φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, ρύζι, μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένο, μισό ποτήρι άσπρο κρασί, τρεις κουταλιές χυμό λεμονιού.
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια χωρίς να τα κόψομε. Ψιλοκόβομε τα κεφάλια και τα πλοκάμια. Σε δυνατή φωτιά βάλτε μια κατσαρόλα με λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα κεφάλια και τα πλοκάμια , αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε να μείνουν με το λάδι. Κατεβάστε από τη φωτιά , ρίξτε και ανακατέψτε το ρύζι , τον άνηθο και πιπέρι, αλάτι, αν χρειαστεί.
Γεμίστε με το μείγμα τα καλαμάρια , ράψτε τα πάνω με χοντρή κλωστή και βάλτε τα σε κατσαρόλα το ένα πλάι στο άλλο. Ανακατέψτε το κρασί με το λεμόνι και περιχύστε το. Ψήστε τα σε χαμηλή φωτιά μια ώρα περίπου.