17.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κοτόπιτα:

Υλικά:
2 κιλά κρεμμύδια, 1 κότα ελεύθερης βοσκής (1 ½ με 2 κιλά), 2 φύλλα δάφνης, πιπέρι χοντροκομμένο, αλάτι, ½ φλιτζάνι ρύζι, 2 αυγά, φύλλο σπιτικό ή 1 πακέτο χοντρό φύλλο για πίτες, ελαιόλαδο και βούτυρο.

Εκτέλεση:
Χαράξτε τα κρεμμύδια και βάλτε τα σε βραστό νερό να ζεματιστούν για 5 λεπτά. Βγάλτε τα, σουρώστε τα και ξεφλουδίστε τα. Κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα την κότα και τα κρεμμύδια, μαζί με τη δάφνη και μπόλικο χοντροκομμένο πιπέρι. Προσθέστε νερό που σχεδόν να σκεπάζει την κότα, και μόλις πάρει βράση, ξαφρίστε και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε για μιάμιση ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πέφτει από τα κόκκαλα. Αν χρειαστεί, προσθέστε ακόμα λίγο νερό. Σουρώστε την κότα και τα κρεμμύδια, πετάξτε τα φύλλα της δάφνης και μετρήστε το ζουμί, που δεν πρέπει να είναι περισσότερο από ένα φλιτζάνι. Αν έχετε πιο πολύ βράστε για να το ελαττώσετε. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώστε τα κρεμμύδια στο μύλο ή το μπλέντερ, ξεκοκαλίστε προσεκτικά την κότα και  πετάξτε τις πέτσες, κόβοντας τη σάρκα σε μακρουλά κομμάτια.

Αναμείξτε τον πολτό των κρεμμυδιών με το ζωμό, προσθέστε το ρύζι, αλατίστε και βάλτε να πάρει βράση. Κατεβάστε από τη φωτιά, ανακατώστε με τα κομμάτια της κότας, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τα αυγά, και ανακατώστε καλά. Διαλέξτε ταψί στο οποίο η γέμιση δεν θα έχει πάχος περισσότερο από ενάμισι εκατοστό. Στρώστε τα μισά φύλλα, αλείφοντας με μείγμα ελαιόλαδου και βουτύρου, και απλώστε πάνω τους τη γέμιση. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, στρίβοντάς τα γύρω, για να δημιουργήσετε κορδόνι. Χαράξτε με κοφτερό μαχαίρι και ψήστε 10’ προτού να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170ο C, για να ψήσετε άλλα 45’ περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα. Αφήστε τη να σταθεί για 15 – 20 ‘ προτού να την κόψετε.

ΜΟΥΧΑΜΑΡΑ:

Υλικά:

4 πιπεριές Φλωρίνης (ψημένες – ξεφλουδισμένες ή έτοιμες από βάζο), 1 χούφτα ψίχα καρυδιού, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κτσ ξίδι, 1 κτσ κοφτή σκόνη πάπρικας, καυτερή κόκκινη πιπεριά σκόνη (κατά βούληση), αλατοπίπερο, λίγο λάδι (όσο να γίνει κρεμώδες το μίγμα)

Εκτέλεση:

Χτυπάτε στον πολτοποιητή όλα τα συστατικά που πρέπει να σας δώσουν έναν κρεμώδη πολτό. Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί ή συνοδεύετε με βραστές πατάτες, τηγανητά λαχανικά ή ακόμα κρύο λευκό κρέας. Αυτή η συρολιβανέζικη συνταγή είναι και αλοιφή για το ψωμί και συνοδευτικό.

ΜΕΣΟΥΙΑ (ψητή βορειοαφρικανική σαλάτα):

Υλικά:

4 πιπεριές, 1 τσίλι, 5 ντομάτες, 2σκ σκόρδο, πράσινες σπαστές ελιές, κάππαρη (αρκετή, κατά βούληση), χυμός λεμονιού, λάδι, αλάτι.

Εκτέλεση:

Ψήνετε τα λαχανικά μισή ώρα σε δυνατό φούρνο, φροντίζοντας να τα γυρίσετε μια φορά, προσθέτοντας και το σκόρδο στη φλούδα τους. Όταν μαυρίσει η πέτσα τους τα βγάζετε και τα ξεφλουδίζετε. Τα λιώνετε με το πιρούνι (και το σκόρδο). Ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρεται κρύα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...