Ψωμί με ντομάτες:

Υλικά: 1 δόση ζύμης για ψωμί ή  1 κιλό έτοιμο ζυμάρι που θα αγοράσετε από το φούρνο.

Για τη γέμιση: 5 ώριμες ντομάτες σφιχτές, ρίγανη, 5-6 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες, 2-3 ντοματούλες λιαστές, κομμένες σε κομματάκια, αλάτι, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Εκτέλεση: Ετοιμάζετε το ζυμάρι όπως περιγράφεται στη βασική συτναγή ή το σφραγίζετε έτοιμο. Πλένετε και κόβετε σε μέτρια κομμάτια τις ντομάτες. Αφαιρείτε τους σπόρους και τις αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Έπειτα τις αλατίζετε, τις ραντίζετε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και τις πασπαλίζετε με ρίγανη. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και τη βάζετε σε ταψί διαμέτρου 32 εκατ. Το οποίο έχετε αλείψει με λάδι. Την αφήνετε σε χλιαρό μέρος για ½ ώρα.

Σκορπίζετε επάνω στη ζύμη τις ντομάτες (φρέσκες και λιαστές) και τις φέτες του σκόρδου. Τη ραντίζετε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και την πασπαλίζετε με ρίγανη. Την ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 30 με  40 λεπτά και τη σερβίρετε κρύα. (Αν θέλετε μπορείτε να ζυμώσετε μέσα στο ζυμάρι τις ντομάτες, το λάδι, το σκόρδο και τη ρίγανη και να το ψήσετε έτσι).

Ελιόψωμο με ρίγανη:

Υλικά: 1 κιλό ζυμάρι για ψωμί (θα το αγοράσετε από το φούρνο), 2 φλιτζάνια του τσαγιού ελιές (χωρίς κουκούτσια), 4-5 κουταλιές της σούπας λάδι, 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη, 2 κουταλιές της σούπας – ρίγανη, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

Εκτέλεση: Προσθέτετε όλα τα υλικά στο ζυμάρι. Πλάθετε τη ζύμη σε φραντζόλες ή καρβέλια (σε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα), τα βάζετε σε μικρό ταψί και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Ψήνετε τα ελαιόψωμα αρχικά στους 220ο και μετά από λίγο χαμηλώνετε στους 180ο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σταφιδόψωμα:

Υλικά: 3 φλιτζάνια χυμός πορτοκαλιού, 3 φλιτζάνια ζάχαρη, 2 φλιτζάνια λάδι, 3 κουταλάκια του γλυκού σόδα (σκόνη), 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη), 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (σκόνη), το ξύσμα ενός λεμονιού, ½ κιλό ξανθές ή μαύρες σταφίδες, 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1  φακελάκι βανίλια (σκόνη), 1.200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Εκτέλεση: Διαλύετε τη ζάχαρη στο λάδι και ρίχνετε το μείγμα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει τη σόδα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε καλά. Αλευρώνετε ελαφρά τις σταφίδες και  προσθέτετε στο αλεύρι το μπείκιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Στο μπολ με το  λάδι και το χυμό πορτοκαλιού προσθέτετε σιγά – σιγά το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε μια ελαστική ζύμη. Τέλος, προσθέτετε τις αλευρωμένες σταφίδες. Δίνετε στη ζύμη σχήμα φραντζόλας ή τη χωρίζετε σε ατομικά ψωμάκια. Ψήνετε στους 180ο μέχρι να ροδίσουν.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στην Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί…

6 hours ago

ΗΠΑ: Έδωσαν άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να πλήξει τη ρωσική επικράτεια – Ρωσία: «Μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Σοβαρή εξέλιξη στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν - λίγες μόλις εβδομάδες πριν αποχωρήσει…

6 hours ago

Σάκης Καράγιωργας: Ο θρυλικός πανεπιστημιακός που επί χούντας έβαζε βόμβες – Η συγκλονιστική απολογία του στο στρατοδικείο

Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…

9 hours ago

«Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή: Ζωή σαν μυθιστόρημα» – Τη Δευτέρα η η διαδικτυακή συνάντηση στη μνήμη της

Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…

9 hours ago

Κινέζοι αεροναυπηγοί επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τι είδους συνεργασία προωθείται

Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…

9 hours ago

Κολυδάς κατά μετεωρολόγων: «Aντί να ζητήσουν συγγνώμη, λαβώνουν την επιστήμη»

Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…

9 hours ago

This website uses cookies.